Kako povećati unos vlakana i spasiti probavu u doba blagdana?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-12-23T172128.145
Zdravlje

Kako povećati unos vlakana i spasiti probavu u doba blagdana?

Unos dijetalnih vlakana iznimno je bitan da bi tvoja probava obavljala svoj posao kako treba. Evo nekoliko savjeta kako tijelu dati ove prijeko potrebne nutrijente…

Znamo koliko su bitni za normalno funkcioniranje organizma proteini, zdravi ugljikohidrati i esencijalne masti, no mnogi podcjenjuju biljna iliti dijetalna vlakna, koja također imaju važnu ulogu u tvom tijelu.

Radi se o nutrijentima koje organizam nije u stanju apsorbirati, no svejedno su vrlo korisni, jer kad se jednom nađu u probavnom traktu, značajno olakšavaju rad crijeva, a i eliminaciju toksina.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-12-23T172511.879

Dijelimo ih na topiva i netopiva, a preporučena dnevna količina je od 30 do 35 grama. Loša vijest je to što zapadnjačka prehrana, koja dominira i u Hrvatskoj, zanemaruje unos vlakana, pogotovo ako baziraš svoje obroke na industrijski obrađenoj hrani.

A ovaj problem posebno je izražen u doba blagdana, kada trpamo u sebe gomilu šećera, masti i soli, bez da probavi damo ono što joj je potrebno da se nosi s takvim izazovima. Međutim, vlakna su nam zapravo dostupna u svakom trenutku, a evo nekoliko najboljih savjeta kako ih unijeti u sebe…

Voće i povrće obiluje vlaknima

Biljna vlakna obično se nalaze u onim namirnicama koje imaju nisku kalorijsku vrijednost, što znači da ćeš njihovom konzumiranjem uspješno kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu, a i izbjeći nadutost te ostale probleme koji proizlaze iz lošeg funkcioniranja probave.

Jabuke, kruške i breskve, ako ih ne oguliš itekako su bogate vlaknima, a od voća im obiluju i maline te banane, dok nikako ne smijemo zaboraviti ni avokado.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-12-23T173437.709

Od povrća ćeš vrijedan izvor vlakana pronaći u cikli, brokuli, mrkvi, prokulici i artičoki, a tu su još grašak, grah i leća.

Sjemenke su dobar izbor vlakana, poput lanenih i chia, a moramo spomenuti bademe i ostale orašaste plodove, kao i integralne žitarice, posebno one od zobi, raži i ječma.

Tu naravno popisu nije kraj, jer počela se voditi briga o ovom problemu i danas mnoge namirnice u supermarketu imaju na svojem pakiranju oznaku “fiber”, što je engleski naziv za vlakna. To znači da u sebi sadrže barem 7 grama vlakna na 100 grama, što će svakako pomoći postizanju željenog dnevnog unosa.

Dodatni bogati izvori vlakana

Dakle, ako u doba blagdana barem jedan obrok dnevno posvetiš unosu vlakana i ne izbjegavaš voće i povrće, postoje dobri izgledi da će tvoja probava nastaviti normalno funkcionirati, bez obzira na prazne kalorije krcate šećerom, koje prevladavaju u tvojoj blagdanskoj prehrani.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-12-23T092411.801

Međutim, znamo da se tih dana rijetko na stolu nađe nešto što u sebi sadrži vlakna pa je dobro imati jednostavna, a efikasna oružja kako ih svejedno unijeti u sebe.

Prvi izbor svakako je Formula 1 šejk, idealan doručak za sve one užurbanog stila života. Radi se o mješavini koja sadrži sve bitne makronutrijente u pravilnom omjeru, uz 12 vrsta vitamina i 13 minerala. Uz to, sadrži i 9,6 grama biljnih vlakana na 100 grama količine te se brine da crijeva zaista normalno funkcioniraju.

Ako ti pak uopće nisu dostupne namirnice bogate vlaknima, najbolje rješenje je napitak od zobi, jabuka i vlakana bez šečera, svima poznati integrator dijetalnih vlakana, koji će ti unosom dvije tablete triput dnevno osigurati traženi dnevni unos ovih važnih nutrijenata, bez ikakve daljnje muke.

Dakle, vlakna su bitna za tvoje tijelo. Njihov unos ne jamči da ćeš smršaviti, ali obično se nalaze u dijetalnim namirnicama pa olakšavaju kontrolu tjelesne težine i brinu da nadutost tvog probavnog trakta postane stvar prošlosti.

To je važno znati u doba blagdana, a ako želiš u novoj kalendarskoj godini ubaciti u još jednu brzinu više i napokon postići željene ciljeve pri izgradnji tijela, tada je važno paziti ne samo na vlakna, nego na kompletni tjedni plan prehrane.

Možeš pokušati rezultate postići samostalno, ali najlakše ćeš unos i potrošnju kalorija dovesti u red uz pomoć ozbiljnog stručnjaka, nekog tko fitnes i nutricionizam ima u malom prstu. Nekog poput mene, tko jedva čeka promijeniti kvalitetu tvoje svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena, s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se