11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-07-12T195442.253

Želiš više energije? Postoji bolji način od ispijanja energetskih pića!

311

Iako se energetska pića na tržištu reklamiraju kao najbolje rješenje za rast energije u tvojem tijelu, u tome se svemu kriju i određene opasnosti, a postoji i puno bolja dugoročna opcija…

Ispiješ limenku i odjednom se pretvoriš u superjunaka sa supermoćima! U to nas žele uvjeriti tvrtke koje proizvode energetska pića, pokušavajući ponuditi svojim kupcima brzo rješenje za njihove mentalne i fizičke slabosti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-12T195129.367

Milijuni litara ovih napitaka koje popijemo u Hrvatskoj svake godine pokazuju da marketing energetskih pića savršeno funkcionira, a ljudi su još jednom popustili, u uvijek prisutnoj potrazi za magičnim štapićem koji u sekundi mijenja realnost.

No, energetska pića nas uče da postoji velika razlika između dugoročne i kratkoročne energije, što svakako treba imati na umu…

Mnogo kofeina i šećera, malo makronutrijenata

Tajna uspjeha energetskih pića svakako je u kofeinu. On povećava tvoj fokus i koncentraciju, može poboljšati raspoloženje i djelovati kao mentalni stimulans, a također te razbuđuje i daje ti kratkoročni privlačni osjećaj rasta energije, baš kao da imaš supermoći.

Ovi napitci također obiluju ugljikohidratima, sa značajnom gramažom šećera u svakoj limenci, dok ćeš određene minerale pronaći tek kod boljih proizvođača, bez izrazitog fokusa usmjerenog prema mikronutrijentima.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-12T194141.280

Drugim riječima, energetski sastav definitivno nije bogat kako se reklamira, a šećer je taj koji ti osciliranjem u krvi daje kratkoročne moći, koje nakon nekog vremena iščeznu. Moraš znati da tvoje tijelo i um neće dugo biti impresionirani. Kad se navikneš na djelovanje jedne limenke, njezin efekt neće više biti tako moćan na funkcije tvog organizma.

I tu se onda javlja opasnost da ne pretjeraš, povećavajući do nerazumne granice broj ispijenih limenki, odnosno doze kofeina i šećera. Jer tada se mogu javiti nesanica, ubrzavanje rada srca i problemi s disanjem, a u kombinaciji s alkoholom još i dehidracija te vrtoglavica.

Upravo dehidracija je jedan od razloga zašto se energetska pića ne bi trebala koristiti kao izvor nadoknađivanja tekućine uz tjelovježbu, bez da pritom ne popiješ značajnu količinu vode…

Zdravi životni stil je najbolji izvor energije

Ideja povećavanja vlastite energije zapravo uopće nije besmislena i postoji otkad je ljudskog roda, jer to je pravi put prema rastu kvalitete vlastitog života.

Međutim, umjesto da pokušavamo koristiti magični štapić koji u stvarnom svijetu nikad ne funkcionira, trebamo se dugoročno posvetiti radu na sebi i svojoj energiji.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-12T194410.400

Tome zapravo služi prelazak na zdravi životni stil. Naime sumnje, dugoročni rast energije jamče isključivo ove tri stvari:

  • uravnotežena, energetski bogata prehrana
  • redovito fizičko kretanje i tjelovježba
  • miran san i svakodnevno odmaranje

Kako to funkcionira u praksi? Kvalitetna prehrana, bogata visokokvalitetnim proteinima, vitaminima, vlaknima i mineralima, kao i zdravim ugljikohidratima te esencijalnim mastima, dat će tvom tijelu sve one gradivne elemente potrebne kako bi sustavi u tvom organizmu normalno funkcionirali, a iz te harmonije i osjećaja sitosti dolazi energija potrebna za obavljanje svakodnevnih zadataka od ranog jutra.

Ako dodaš tome tjelovježbu, dobivaš na izdržljivosti, snazi, kao i povećanju srčanih i plućnih kapaciteta. Dug i miran san pomoći će pak tvom tijelu da se regenerira i spremno dočeka ujutro. Nakon toga uz zdravi doručak krcat vitaminima i mineralima, poput F1 šejka iz našeg shopa, krećeš silovito dalje, u nove pobjede!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-12T192704.247

Dakle, pouka priče o energetskim pićima glasi: ako zaista želiš da tvoja energija raste, misli dugoročno, a ne kratkoročno.

Kontrolom tjelesne težine, učvršćivanjem mišića i radom na zdravlju cjelokupnog organizma najviše ćeš napraviti za povećanje vlastite energetske razine. To se neće dogoditi preko noći, ali uz ustrajnost i dobro poznavanje nutricionizma i fitnesa, sigurno će se dogoditi.

A ako osjećaš konstantan umor i ne znaš više kako doći k sebi, tada je vrijeme da potražiš pomoć nekog tko zna da u tebi zapravo čuči gomila energije koju je itekako moguće probuditi!

Slobodno se javi meni, treneru Kristianu. Nakon više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 14 godina, mogu ti reći da imam prava rješenja koja kad prilagodimo tebi i tvojim posebnostima, sigurno će dati DUGOROČNE rezultate.

Nemoj da ti bude neugodno kontaktirati me, jer svi mi ponekad zapnemo i treba nam netko da nas malo pogura prema naprijed. Veselim se što ti mogu pomoći!