11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-05T083051.598

3 trika kako umanjiti negativan utjecaj alkohola na tvoju dijetu!

303

Za društvenu osobu u Hrvatskoj odbijanje napijanja može biti problem među prijateljima, no tko drži do svog tijela mora znati kako čvrsto kontrolirati svoje ispijanje alkohola!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-05T075749.106

Opuštanje uz pomoć alkohola obožavana je aktivnost praktički svake hrvatske generacije, od studenata do penzionera i mnogi upravo ispijanje piva, vina ili žestice vide kao jednu od najzabavnijih mogućih društvenih aktivnosti.

No, za onog tko želi izgraditi na kvalitetan način svoje tijelo ili smršaviti, baš ispijanje alkohola može biti kobna odluka nakon koje sve kreće nizbrdo.

Za vrijeme dijete, ovisno o tome s kim se družiš, možda ćeš se naći u situaciji da se od tebe očekuje ispijanje alkohola, a ako želiš da to ne upropasti tvoj trud oko kvalitetne ishrane i izgradnje mišića, ovu su trikovi kako situaciju zadržati pod kontrolom…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-05T080540.651

Ključno je stati na vrijeme

Alkohol dodaje nepotrebne kalorije tvom dnevnom unosu u tijelo, no dok se radi o manjoj količini, šteta neće biti velika. Dvije ili tri čašice vikendom neće ti naškoditi, pod uvjetom da zadržiš kontrolu i staneš na vrijeme. Međutim, to nije lako, jer alkohol negativno utječe na ljudsku samokontrolu.

Ipak, da bi tvoja dijeta uspjela i tako ti je potreban čvrst karakter i disciplina pa je vrijeme da to pokažeš dok držiš čašu u ruci! Nije lako, ali itekako je moguće. U svakom slučaju, jedna od metoda kako minimalizirati negativni utjecaj alkoholnih kalorija je unaprijed ih uračunati u svoj tjedni plan prehrane te ih zatim anulirati dodatnim treninzima ili drugim manje kaloričnim obrocima.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-05T080715.662-1

Piti mnogo vode i oduprijeti se prejedanju

Najveći problem kod alkohola je taj što silno povećava apetit. U kombinaciji s gubitkom samokontrole obično slijedi prejedanje i to usred noći, baš u najgorem terminu za slaganje kalorija.

Zbog toga je izuzetno bitno pod svaku cijenu oduprijeti se želji za prejedanjem. Kao što smo već naglasili, osjećaj gladi je subjektivan i prođe nakon određenog vremena. Ako si toga svjestan, moguće je i nakon pokoje čašice otići na spavanje bez obroka iza pola noći, pogotovo ako ispijanjem vode prije, za vrijeme i nakon alkoholiziranja izbjegneš neugodnu dehidraciju te tako smanjiš koncentraciju alkohola u krvi i anuliraš njegove negativne efekte sljedećeg dana.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-05T081002.671-1

Naučiti prijatelje da piješ svojim tempom

Već nakon četvrte čaše utjecaj alkohola postaje iznimno negativan, kako na zdravlje, tako i na izgradnju tijela. Ne samo što smanjuje kvalitetu tvog sna, a samim time i potencijalni rast mišića, već i tvoj nivo testosterona te fizičku snagu, što će jako loše djelovati na tvoj plan treninga u danima kada se napijaš, a i na sve ostalo čime se baviš.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-05T081346.450

Baš zbog toga važno je kontrolirati unos alkohola, ali to je moguće samo ako naučiš prijatelje da te ne prisiljavaju da neumjereno ločeš! Puno je načina kako to napraviti, od polaganog ispijanja čaše, do čvrstog stava kojim daješ do znanja da si ti taj koji određuje svoja pravila.

U početku bude problem i malo neugodno, ali normalna ekipa to će prije ili kasnije prihvatiti i bit će im drago što se družiš s njima i dijeliš ugodno zajedničko iskustvo, bez obzira što se nemaš namjere potpuno oteti kontroli i uliti u sebe ogromnu količinu piva, vina ili nečeg trećeg. Ako pak ne prestaju s pritiskom i tvoju umjerenost doživljavaju kao uvredu, možda je vrijeme potražiti novo društvo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-05T081837.256

U svakom slučaju, umanjiti negativan utjecaj alkohola možeš samo njegovim pametnim doziranjem. U protivnom loše utječe na tvoje prehrambene navike, spavanje i smanjuje fizičku snagu, što ne samo što je loše ako se posvetiš tjelovježbi, već i za svaku drugu sferu života. A moramo reći da živjeti kao Charlie Sheen izgleda dobro samo na televiziji!

S druge strane, ako pak želiš živjeti zdravo i pronaći sreću i zadovoljstvo u životnom stilu koji nema veze s redovitim napijanjem, svakako se pridruži našoj BudiFit zajednici na Fejsu. Prihvati izazov i poput drugih naših članova značajno poboljšaj kvalitetu svog života!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-05T082618.987