fbpx
5 zdravih navika koje će ti olakšati kontrolu tjelesne težine!
Zdravlje

5 zdravih navika koje će ti olakšati kontrolu tjelesne težine!

Uspješna izgradnja tijela prije svega je bazirana na zdravom stilu života, a ove navike će ti definitivno pomoći da postigneš željene ciljeve…

Tko neuspješno pokušava smršaviti, bez ikakve sumnje mora promijeniti svoje navike, jer upravo u onom što ponavljaš svaki dan leži tajna uspjeha ili neuspjeha.

Te male svakodnevne odluke koje donosiš mogu ti značajno olakšati život ili ga otežati, zbog čega je bitno prigrliti pozitivne navike, a riješiti se negativnih.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-08T165602.747

Nema sumnje, uz neurednu prehranu i manjak fizičke aktivnosti nemoguće je uspješno izgraditi svoje tijelo i kontrolirati tjelesnu težinu, no s druge strane postoje i zdrave navike koje olakšavaju ostvarenje zacrtanih planova, od kojih izdvajamo njih pet, na kojima definitivno možeš bazirati svoj put do uspjeha…

Ne preskači doručak

Onaj tko kaže da ćeš lakše smršaviti ako preskočiš doručak, laže! Riječ je o jednom od dva najvažnija obroka u danu i ako u jutarnjim satima u sebe uneseš sve bitne nutrijente, tvoja energija skočit će u nebo i bez problema ćeš obavljati svoje dužnosti, kao i zacrtanu tjelovježbu.

Što je još važnije, jutarnja sitost spriječit će te da u napadaju gladi ne pojedeš neke prazne kalorije iz pekare, fast fooda ili sumnjivog odjela gotove hrane u supermarketu. To bi ti dalo unos nepotrebno visokog broj kalorija, a glad bi se ponovo javila nakon kratkog vremena.

S druge strane, pravi doručak će ti dati sve ono potrebno da normalno funkcioniraš do ručka i odlično se osjećaš. A ako nemaš vremena spravljati ga, tu je brzi Formula 1 šejk, s 13 vrsta minerala i 12 vitamina, za one koji vode užurbani stil života!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-08T164659.710

Troši kalorije gdje god stigneš

Ako želiš na pravi način kontrolirati svoju tjelesnu težinu, trebaš iskoristiti bilo kakvu priliku za potrošnju kalorija.

Svako kretanje je potrošnja kalorija, kao i svaka fizička aktivnost. Mogućnosti je bezbroj. Umjesto autom, možeš hodati na posao. Ili barem parkiraj malo dalje i protegni noge desetak minuta.

Umjesto lifta, koristi stepenice. Fantastična je to vježba za gluteuse i bedra, a pritom zapravo radi cijelo tijelo i poboljšavaš svoju kondiciju. Što još može biti bonus? Kućanski poslovi ili bilo kakav rad na dvorištu. Glavno da ne ležiš cijeli dan na kauču!

Kontroliraj unos šećera

Istina je, šećer je glavni uzrok debljanja većine od nas. Radi se o ugljikohidratima koji s jedne strane tijelu daju mnogo kalorija, a s druge strane mu ne daju dugoročnu sitost, dok različiti aditivi izazivaju ovisnost i dovode do pretjeranog prežderavanja.

Dakle, na tebi je da kontroliraš unos šećera. Kolači, čokolada, sladoled i ostale slastice neka budu tek povremena nagrada, a ne svakodnevni užitak.

Alternativa? Slatki okus ćeš svakako pronaći u voću, kao i različite minerale i vitamine, tvari izuzetno bitne za normalno funkcioniranje organizma. Postoje i proteinske čokoladice, koje će ti u malo kalorija dati mnogo bjelančevina i ponešto slatkoće za tvoje nepce. Sve ti to govori da se unos šećera u tijelo može kontrolirati, bez da pritom izgubiš na kvaliteti svog života…

Dobro spavaj i smanji razinu stresa

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-08T163159.746

Nažalost, stres je jedan od uzroka debljanja, kao i mnogih drugih zdravstvenih problema. Što je najgore, u današnje vrijeme gotovo ga je nemoguće u potpunosti izbjeći, s čim god da se baviš.

No, može ga se kontrolirati i smanjiti njegov utjecaj na minimum. Najbolji lijek je postati osoba koja uvijek vidi rješenja tamo gdje postoje problemi, dok svakako pomažu i vježbe poput aktivne svjesnosti (“mindfulness”) ili nekih oblika meditacije.

Pokušaj svoj um opustiti prije svega prije spavanja, jer upravo dok sanjaš tvoje se tijelo regenerira, a mišići izgrađuju. Dobar san potreban ti je za kontrolu tjelesne težine pa se pobrini da tvoj organizam dobije barem sedam ili osam sati mirnog odmora u krevetu…

Nađi vremena za tjelovježbu

Svaka čast fizičkim aktivnostima poput šetanja, penjanja pa i bicikliranja, no tvoje tijelo također traži ciljanu tjelovježbu, ako ga želiš učvrstiti i pritom povećati svoju snagu, energiju i fleksibilnost.

Baš zbog toga važno je odraditi barem dva do tri treninga tjedno, s ciljanim vježbama usmjerenim prema baznim mišićima: od trbušnjaka i leđa do gluteusa i kvadricepsa.

Možeš pritom koristiti isključivo težinu vlastitog tijela, ali i jednostavne rekvizite poput elastičnih traka, guma, girje ili utega. Puno će to značiti i za kontrolu tjelesne težine, jer pravi trening pomoći će ti da izgubiš masne naslage upravo na mjestima gdje ih ne želiš imati.

Dakle, zdrav doručak, kontrola unosa šećera, dobar san i redovita fizička aktivnost zdrave su navike koje te vode prema uspješnoj izgradnji tijela.

A ako želiš ubrzati svoje rezultate i dodatno poboljšati rad na sebi, tada je profesionalna i ozbiljna stručna podrška ono što ti treba. Dobra je vijest što si na pravom mjestu i možeš je dobiti – ovdje! Čim zapneš, javi se meni, treneru Kristianu. Više od 1000 zadovoljnih klijenata svjedoče da imam dobitnu formulu koju kad prilagodimo tebi i tvojim potrebama, rezultati sigurno neće izostati.

Ciljani treninzi, plan uravnotežene prehrane, rad na mentalnoj snazi. To je ono što te čeka kad mi se pridružiš. Ne srami se kontaktirati me, sretan sam što ti mogu pomoći!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se