fbpx
Što su kalorije?
11 naminica koje trebate izbjegavati (16)
Lifestyle Mršavljenje Ostalo Rezultati Zdrava prehrana Zdravlje

Što su kalorije?

Kalorije. Brojimo ih. Proklinjemo ih.

Kada prosječnu osobu zamolite da definira „kaloriju,“ obično ćete čuti nešto kao, „to su stvari u hrani od kojih ćete se udebljati ako ih previše jedete.“ Iako ih mi smatramo takvima, kalorije zapravo nisu „stvari“ u hrani – ne možete ih vidjeti, dodirnuti, iskopati van ili ostaviti na rubu tanjura.

Kalorije su mjera energije u hrani, bez obzira na aktivnost koju vaše tijelo radi – bilo da pumpate krv ili pumpate mišiće – tijelu treba energija – u obliku kalorija – kako bi to moglo raditi.

(kopija u sukobu) 11 naminica koje trebate izbjegavati – 2020-12-24T200851.924

Vjerojatno hranu smatrate vašim gorivom – što i jest – no energija potrebna vašem tijelu – u obliku kalorija – zarobljena je u proteinima, mastima i ugljikohidratima koji čine hranu.

Tek kad u potpunosti probavite hranu dolazi do oslobađanja energije, koja napaja apsolutno sve stanice u vašem tijelu. Kalorija je samo način iskazivanja količine energije koja se može osloboditi iz hrane koju jedete.

Unos hrane u tijelo sličan je točenju goriva u automobil. To što imate pun spremnik goriva nije dovoljno da pokrenete auto. Gorivo mora doći do motora i zapaliti se, čime se oslobađa energija koja omogućuje kretanje automobila. Slično tome, vaš probavni sustav radi kao motor tijela – procesuira gorivo i oslobađa energiju iz hrane – i vaše tijelo koristi tu energiju za izvršavanje svih funkcija.

Količina energije (kalorije) u hrani ovisi o količini proteina, masti i ugljikohidrata. Svaki gram proteina ili ugljikohidrata može tijelu dati 4 kalorije. Masti sadrže gotovo dvostruko više – 9 kalorija po gramu – zbog čega se masnija hrana smatra bogatija energijom.

(kopija u sukobu) 11 naminica koje trebate izbjegavati – 2020-12-24T201213.473

Kada na kalorije gledate kao na energiju, lakše je razumjeti kako ravnoteža kalorija utječe na tjelesnu težinu. Ako je energija dostupna vašem tijelu (iz hrane koju jedete) u skladu s energijom koja je potrebna tijelu za izvršavanje svih funkcija, tada bi vaša težina trebala ostati stabilna.

(kopija u sukobu) 11 naminica koje trebate izbjegavati – 2020-12-24T201603.435

Ako je dostupno više energije nego tijelu treba, ona će se skladištiti u „rezervoarima“ – a to su masne naslage na bokovima, trbuhu i bedrima.

Želite li podršku u svojem nastojanju da ostvarite najbolju verziju sebe, pozivam vas da se priključite mojoj besplatnoj Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja, gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se