954856_10201155649115178_1252713011_n

Što su kalorije?

245


Kalorije. Brojimo ih. Proklinjemo ih.

Kada prosječnu osobu zamolite da definira „kaloriju,“ obično ćete čuti nešto kao, „to su stvari u hrani od kojih ćete se udebljati ako ih previše jedete.“ Iako ih mi smatramo takvima, kalorije zapravo nisu „stvari“ u hrani – ne možete ih vidjeti, dodirnuti, iskopati van ili ostaviti na rubu tanjura. Kalorije su mjera energije u hrani, bez obzira na aktivnost koju vaše tijelo radi – bilo da pumpate krv ili pumpate mišiće – tijelu treba energija – u obliku kalorija – kako bi to moglo raditi.

Vjerojatno hranu smatrate vašim gorivom – što i jest – no energija potrebna vašem tijelu – u obliku kalorija – zarobljena je u proteinima, mastima i ugljikohidratima koji čine hranu.

Tek kad u potpunosti probavite hranu dolazi do oslobađanja energije, koja napaja apsolutno sve stanice u vašem tijelu. Kalorija je samo način iskazivanja količine energije koja se može osloboditi iz hrane koju jedete.

Unos hrane u tijelo sličan je točenju goriva u automobil. To što imate pun spremnik goriva nije dovoljno da pokrenete auto. Gorivo mora doći do motora i zapaliti se, čime se oslobađa energija koja omogućuje kretanje automobila. Slično tome, vaš probavni sustav radi kao motor tijela – procesuira gorivo i oslobađa energiju iz hrane – i vaše tijelo koristi tu energiju za izvršavanje svih funkcija.

Količina energije (kalorije) u hrani ovisi o količini proteina, masti i ugljikohidrata. Svaki gram proteina ili ugljikohidrata može tijelu dati 4 kalorije. Masti sadrže gotovo dvostruko više – 9 kalorija po gramu – zbog čega se masnija hrana smatra bogatija energijom.

Kada na kalorije gledate kao na energiju, lakše je razumijeti kako ravnoteža kalorija utječe na tjelesnu težinu. Ako je energija dostupna vašem tijelu (iz hrane koju jedete) u skladu sa energijom koja je potrebna tijelu za izvršavanje svih funkcija, tada bi vaša težina trebala ostati stabilna. Ako je dostupno više energije nego tijelu treba, ona će se skladištiti u „rezervoarima“ – a to su masne naslage na bokovima, trbuhu i bedrima.