11 naminica koje trebate izbjegavati (16)

Što su kalorije?

468

Kalorije. Brojimo ih. Proklinjemo ih.

Kada prosječnu osobu zamolite da definira „kaloriju,“ obično ćete čuti nešto kao, „to su stvari u hrani od kojih ćete se udebljati ako ih previše jedete.“ Iako ih mi smatramo takvima, kalorije zapravo nisu „stvari“ u hrani – ne možete ih vidjeti, dodirnuti, iskopati van ili ostaviti na rubu tanjura.

Kalorije su mjera energije u hrani, bez obzira na aktivnost koju vaše tijelo radi – bilo da pumpate krv ili pumpate mišiće – tijelu treba energija – u obliku kalorija – kako bi to moglo raditi.

(kopija u sukobu) 11 naminica koje trebate izbjegavati – 2020-12-24T200851.924

Vjerojatno hranu smatrate vašim gorivom – što i jest – no energija potrebna vašem tijelu – u obliku kalorija – zarobljena je u proteinima, mastima i ugljikohidratima koji čine hranu.

Tek kad u potpunosti probavite hranu dolazi do oslobađanja energije, koja napaja apsolutno sve stanice u vašem tijelu. Kalorija je samo način iskazivanja količine energije koja se može osloboditi iz hrane koju jedete.

Unos hrane u tijelo sličan je točenju goriva u automobil. To što imate pun spremnik goriva nije dovoljno da pokrenete auto. Gorivo mora doći do motora i zapaliti se, čime se oslobađa energija koja omogućuje kretanje automobila. Slično tome, vaš probavni sustav radi kao motor tijela – procesuira gorivo i oslobađa energiju iz hrane – i vaše tijelo koristi tu energiju za izvršavanje svih funkcija.

Količina energije (kalorije) u hrani ovisi o količini proteina, masti i ugljikohidrata. Svaki gram proteina ili ugljikohidrata može tijelu dati 4 kalorije. Masti sadrže gotovo dvostruko više – 9 kalorija po gramu – zbog čega se masnija hrana smatra bogatija energijom.

(kopija u sukobu) 11 naminica koje trebate izbjegavati – 2020-12-24T201213.473

Kada na kalorije gledate kao na energiju, lakše je razumjeti kako ravnoteža kalorija utječe na tjelesnu težinu. Ako je energija dostupna vašem tijelu (iz hrane koju jedete) u skladu s energijom koja je potrebna tijelu za izvršavanje svih funkcija, tada bi vaša težina trebala ostati stabilna.

(kopija u sukobu) 11 naminica koje trebate izbjegavati – 2020-12-24T201603.435

Ako je dostupno više energije nego tijelu treba, ona će se skladištiti u „rezervoarima“ – a to su masne naslage na bokovima, trbuhu i bedrima.

Želite li podršku u svojem nastojanju da ostvarite najbolju verziju sebe, pozivam vas da se priključite mojoj besplatnoj Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja, gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.