11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-05-13T194120.071

5 najboljih načina kako spriječiti varanje vlastite dijete!

320

Redovito ubacivanje nepotrebnih visokokaloričnih obroka može upropastiti tvoju dijetu, no dobra je vijest da postoje jednostavni načini kako to sasjeći u korijenu…

Ako muku mučiš sa svojim kilama i održavanjem tjelesne težine na zdravoj razini, zbog čega pati kvaliteta tvog života, nema druge nego čvrsto odlučiti nešto promijeniti i napokon se uspješnim mršavljenjem dovesti u red.

Stvari su naizgled vrlo jednostavne. Da bi tvoja misija bila uspješna, moraš samo kroz nekoliko mjeseci pratiti plan uravnotežene prehrane, a i redovitim fizičkim aktivnostima pripomoći tijelu lakšoj potrošnji kalorija.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-13T193506.130

No, na tom putu postoji i jedan problem, a on se zove – varanje dijete! Da, teško je zadržati disciplinu kroz duže razdoblje, pogotovo ako nemaš naviku jesti zdravo. Ipak, snažna volja i odlučnost mogu ti pomoći prebroditi povremene krize, a prije svega ovih 5 sjajnih načina kako u startu spriječiti varanje vlastite dijete…

Nađi si svakodnevne zanimacije

Vjerovali ili ne, jedan od glavnih uzroka varanja dijete upravo je – dosada. O da, kad ne znamo što bismo sa sobom, krećemo prema frižideru, čak i ako uopće ne osjećamo glad.

Baš zbog toga izuzetno je važno pronaći zanimacije koje će ti zaokupiti pažnju dok prolaziš kroz svoju preobrazbu. Što si daješ manje prilika razmišljati o hrani, to ćeš manje puta posegnuti za nečim iz pekare ili keksima skrivenima u smočnici.

Bilo da se radi o druženju, igrama, edukaciji, šetnji ili nekom kreativnom samoizražavanju, na tebi da je popuniš svoje slobodno vrijeme i ne dopustiš da lažna glad igra s tobom psihološke igrice…

Sastavi kvalitetan tjedni plan prehrane

Sve ide glatko ako imaš dobar plan! Nema sumnje, najlakše je učiniti da tvoja dijeta funkcionira ako unaprijed znaš što i kako jesti.

Imati dnevni plan prehrane možda je pretjerano i predstavlja nepotrebni stres, ali tjedno planiranje itekako ima smisla te ti omogućuje vikendom nabavku potrebnih namirnica za sedam dana koji slijede, kako bi tvoja prehrana bila u isto vrijeme i zdrava i niskokalorična.

U taj tjedni plan prehrane nije loše ubaciti jedan visokokalorični obrok oduška, koji smije biti sladak, bogat šećerom i ugljikohidratima, kako previše striktna dijeta ne bi prouzrokovala frustraciju i psihičko pucanje. Uostalom, pokoja tjelovježba brzo anulira jedan krivi obrok, a problem je jedino ako svoju dijetu konstantno varaš!

Smanji razmak između planiranih obroka

Jedan od trikova koji pomažu učiniti dijetu održivom svakako je jesti više puta dnevno, manje kalorične obroke.

Baš zbog toga preporučuje se čak pet obroka dnevno, kako glad nikad ne bi došla do izražaja, a energija uvijek bila na zadovoljavajućoj razini. Na taj način možeš izbjeći krize i olakšati si život dok si u fazi mršavljenja…

Jedi ono što ti daje dugoročnu sitost

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-13T192900.140

Prazne kalorije nisu izmišljeni pojam! Postoji zaista hrana koja ti daje minimalnu energiju i nakon kratkog vremena ponovo osjećaš glad.

Sve slastice spadaju upravo u tu kategoriju, kao i pekarski proizvodi te većina industrijski obrađene hrane, pojačane umjetnim sladilima koja od nas traže da jedemo bez prestanka.

Međutim, postoji i hrana koja izaziva dugoročnu sitost i na njoj treba bazirati barem 80% tjedne prehrane. Pobrini se da uz pomoć voća i povrća dobiješ sve potrebne mikro i makronutrijente, uz koje će tvoje tijelo živnuti, a osjećaj gladi uz takvu ishranu pojačanu proteinima javljat će se u zaista razumnim vremenskim intervalima…

Imaj brz i kvalitetan obrok uvijek na raspolaganju

Da, sve je lakše kad ne moraš konstantno razmišljati što jesti! Pogotovo ako mnogo vremena provodiš izvan vlastitog doma i živiš ubrzanim tempom.

Baš zbog toga zlata vrijede zdravi i uravnoteženi obroci koji se brzo spravljaju i konzumiraju. Jedan od njih svakako je Formula 1 šejk iz našeg web shopa, mješavina visokokvalitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala koja u samo dvjestotinjak kalorija diže tvoju energiju u nebo. Idealan doručak za zaposlene!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-13T192437.132

Međuobroci također mogu biti zdravi. Izbor je velik, od proteinskih čokoladica, grickalica od soje sve do juhe od rajčice i različitog voća, koji te mogu u isto vrijeme i zasititi i dati ti željene nutrijente.

Ako pak želiš nešto kuhano, a nemaš puno vremena na raspolaganju, danas također postoji bezbroj recepata za zdrave i nutritivno bogate užine koje se mogu spraviti u samo pol sata ili još kraće.

U svakom slučaju, varanje dijete nešto je što ti se povremeno smije dogoditi i neće biti tragedija. No, ako takvi posrtaji postanu konstantni, postoji velika šansa da će dijeta završiti neuspjehom. Srećom, dovoljno je tek slijediti ovih 5 vrijednih savjeta i izgledi da će tvoja misija imati sretan završetak dramatično rastu…