fbpx
Zašto Intermittent Fasting nije dobar za žene u perimenopauzi?
Predloženo Top Zdravlje

Zašto Intermittent Fasting nije dobar za žene u perimenopauzi?

Dijeta s povremenim postom vrlo je popularna posljednjih godina. No, ako si žena u perimenopauzi dobro razmisli je li baš to za tebe najbolja strategija izgradnje tijela.

Svaki dan 16 sati posta. To je ideja koja stoji iza osnovne verzije Intermittent Fasting dijete. Radi se o filozofiji koja maksimalno skraćuje prostor za hranjenje, kako bi se broj unesenih kalorija u tijelo doveo na optimalni nivo.

Dijeta s povremenim postom iliti Intermittent Fasting postala je prilično tražena u svijetu. Prakticiraju je slavne osobe i influenceri, zbog čega su mnogi odlučili sami pokušati izdržati punih 16 sati bez hrane, kako bi napokon izgubili višak masnih naslaga.

Ovaj tip dijete ima svojih prednosti, ali i nedostataka. Ne mora donijeti rezultate, pogotovo ako u onih 8 sati u kojima je dozvoljeno jesti trpaš u sebe kaloričnu hranu. Još je veći problem ako hrana ne bude bogata vrijednim nutrijentima, jer nakon toga će biti još teže preživjeti 16 sati posta.

A dijeta s povremenim postom posebno je problematična za žene u perimenopauzi. Naime, onaj koji ju je smislio očito nije uzeo u obzir hormonalne promjene koje se događaju u tijelu zrele žene. Zbog toga bi svatko tko je u završnoj fazi svoje plodnosti trebao izbjegavati Intermittent Fasting trend…

Dodatni stres u ionako stresnom razdoblju

Post utječe na ponašanje našeg organizma. Kad se nađeš bez izvora energije, tijelo se prilagođava okolnostima, što usporava metabolizam, ali i utječe na ponašanje hormona.

Između ostalog, dolazi do promjena u proizvodnji neuropeptida, uključujući one koji su važni za žensko reproduktivno zdravlje. Pad šećera samo je jedna od posljedica promjena u ponašanju ovih molekula, a žene koje su u perimenopauzi još su i na dodatnom udaru.

Naime, žene u ovoj fazi života imaju velike uspone i padove razine spolnih hormona, što izazova stres unutar organizma. Post će pak dodatno povećati proizvodnju hormona stresa kortizola. Baš taj hormon je odgovoran za probleme sa spavanjem, kao i za inzulinsku rezistenciju pa i za sve one posrtaje za slatkišima koji dovode do povećanja tjelesne težine.

Drugim riječima, žene su u perimenopauzi u vrlo stresnom razdoblju, a ekstremna dijeta koja traži 16 sati posta u tome ne pomaže. Baš suprotno, dolazi do reakcija unutar tijela koje maksimalno otežavaju kontrolu tjelesne težine…

Što se događa nakon pada šećera u krvi?

Žene u perimenopauzi posebno su osjetljive na pad šećera u krvi. Baš to je jedna od nuspojava višesatnog posta. Bez dovoljno glukoze u krvi tijelo će se fokusirati na svoje vitalne funkcije, poput disanja. Također se javlja snažan osjećaj gladi, glavobolja, problemi s koncentracijom, osjetljivost, anksioznost i umor.

Dodajmo tome da dugi post može dovesti do ishrane s nedovoljno hranjivih hrani. Naime, osoba koja posti 16 sati u sebe će najvjerojatnije utrpati bilo što, jednom kad napokon ima pravo nešto pojesti. To dovodi do nedostatka minerala, vitamina, vlakana, proteina i zdravih masti u organizmu.

Posljedice loše prehrane su umor, pad imuniteta, problemi s fokusom na radne zadatke, konstipacija, gubitak mišića i dehidracija. Što je najgore, nedostatak hranjivih tvari vodi do dodatne hormonalne nestabilnosti, što je posebno kritično u perimenopauzi.

Uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba jedini su pravi put

Dakle, umjesto fokusa na post, žena u perimenopauzi trebala bi se usmjeriti na prehranu bogatu svim onim tvarima bitnima za zdravo funkcioniranje organizma. Potpuno je svejedno u koje doba dana i koliko puta jedeš, glavno da tijelu daješ ono što mu treba.

Zato jedina optimalna dijeta za ženu u perimenopauzi može biti uravnotežena prehrana, bazirana na zdravim namirnicama. Voće, povrće, integralne žitarice, grahorice, orašasti plodovi, mesni i biljni izvori proteina. To je ono što daje rezultate, pogotovo ako fast food i slastice svedeš na minimum, kao i gazirana pića.

Ako tome još dodaš jednostavnu, a efikasnu tjelovježbu tada zaista možeš očekivati odličnu izgradnju vlastitog tijela. Za takav tip treninga uopće ne moraš biti sportski tip, jer sve imaš priliku odraditi na prostirci u svojoj sobi, daleko od očiju znatiželjnih promatrača.

Pregršt je vježbi koje mogu povećati tvoju potrošnju kalorija i tako ti pomoći da postigneš željene rezultate. Mi svakako preporučujemo one u našoj BudiFit aplikaciji. Radi se o video demonstraciji stotina pokreta, savršenih za nekog tko brine za svoje zdravlje.

S BudiFit mobilnom aplikacijom ne samo što dobivaš kolekciju vježbi, već i svog osobnog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On je zadužen da za tebe smisli konkretne treninge i maksimalno ti olakša posao, na temelju tvojih ciljeva i fizičkih karakteristika.

Mjerenje rezultata, savjeti o prehrani, mentalna podrška. Sve to ide uz BudiFit aplikaciju pa je svakako skini i isprobaj BESPLATNO 7 dana, ako ti je cilj na zdrav i razuman način učvrstiti tijelo i poboljšati svoje zdravlje!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se