fbpx
Zašto je u braku tako teško dobiti podršku za mršavljenje?
Mršavljenje Predloženo Top

Zašto je u braku tako teško dobiti podršku za mršavljenje?

Bračni partner može biti ozbiljna prepreka na putu do tvog uspješnog mršavljenja. Zato je važno objasniti mu koliko je to bitno za tvoje zdravlje i zamoliti ga za podršku dok radiš na sebi i svojem tijelu.

Održavanje tjelesne težine izazov je u svakoj fazi života, a posebno u braku. Istina je, jednom kad prođe vjenčanje i partneri dobiju djecu, obično dolazi do opuštanja po pitanju kilaže.

This image has an empty alt attribute; its file name is Nenaslovljeni-dizajn-2024-04-23T184031.646-1024x1024.png

Razlog je taj što mnogi smatraju kako izgled nije najbitnija stvar oženjenim ljudima, a tu su i dodatne obaveze koje dolaze s djecom, zbog kojih je teško pronaći vremena za rad na sebi.

No, prekomjerna tjelesna težina nije problem samo za tvoj izgled. Radi se o stanju koje negativno utječe na krvožilni sustav, kao i na tvoje zglobove i kosti. Višak kila osjeća i tvoja probava, a ako se radi o stanju pretilosti pojavit će se problemi i s tvojim plućnim kapacitetima.

Upravo zanemarivanje kilaže jedan je od glavnih razloga gubitka vitalnosti u četrdesetim i pedesetim godinama. S viškom kila dolazi i do pada energije pa čak i do negativnog raspoloženja. Zbog toga je sasvim normalno da netko u braku poželi dovesti svoju težinu u red. No, rijetkost je da toj ideji predano i s mnogo entuzijazma pristupe oba partnera.

Da, ako odlučiš smršaviti tvoj partner vjerojatno neće biti oduševljen. Možda će to povremeno ismijavati ili čak sabotirati. To može biti problem, jer radi se o dugotrajnom procesu koji ima uspona i padova. Zato je podrška veliki plus dok prelaziš na zdrave navike. Međutim, najčešće je nema i to iz ovih nekoliko razloga…

Promjene izazivaju strah i nelagodu

Ako tvoj partner neozbiljno shvaća tvoju želju da smršaviš ili se čak tome protivi, to ne znači da ti želi zlo. Ljudi jednostavno osjećaju nesigurnost kada nastupaju promjene u njihovom okruženju.

Vjerojatno se radi o tome da misli da nećete više biti povezani na isti način, ako ne možete zajedno podijeliti fast food obrok ili neku slasticu. To može biti posebno velik problem ako su vas u prošlosti povezali upravo masni, visokokalorični obroci u kojima ste tada oboje uživali.

Razlog može biti i taj što partner uživa u tome da ti donosi u kuću slastice i time ti pokazuje svoju naklonost. A onda dođe dan kada svi ti oblici šopanja hranom koji su u Hrvatskoj oduvijek bili simbol ljubavi odjednom više nisu prihvatljivi.

Ljudska nesigurnost ide i dalje od nezdrave hrane kao iskaza ljubavi. Možda se partner pribojava i toga da će fizička poboljšanja na tvom tijelu povećati izglede da pronađeš nekog drugog. Nije ni to rijetkost u ljubavnoj vezi…

Ustraj i pridobi partnera na svoju stranu

Čak i ako partner ne dijeli s tobom entuzijazam oko tvog mršavljenja, to ne znači da trebaš odustati. Baš suprotno, možda mu samo treba vremena da prihvati tu ideju.

Najveći iskaz ljubavi je podržati osobu u onome što joj je bitno, čak i ako ti ne vidiš u tome smisao. To je nešto što bi tvoj partner trebao znati. Ako ne razmišlja tako, svakako ga podsjeti na to kroz jedan vrlo ozbiljan razgovor.

Dobra je vijest da oni koji ustraju u ideji mršavljenja u većini slučajeva nakon nekog vremena pridobiju partnera na svoju stranu. Naime, najčešće je potrebno samo navikavanje na novu svakodnevicu kako bi se netko pomirio s realnošću i promijenio mišljenje.

Zato je ključ uspjeha u mršavljenju ustrajati unatoč svemu. Pa čak i otporu toj ideji koju doživljavaš u vlastitoj kući. Ako partnera dovedeš pred gotov čin, dosljednim provođenjem vlastitog plana kontrole kilaže, neće mu preostati ništa drugo nego podržati te u tvojoj ideji. Tko zna, možda ti se na kraju i pridruži.

U svakom slučaju, podrška bračnog partnera je važna. Uz nju je sve lakše. No, čak i ako postoji razmimoilaženje mišljenja nekad treba ustrajati u vlastitoj ideji, jer poslušno prihvaćanje svega što ti partner nameće neće te nikud odvesti.

A ako u ovom trenutku nemaš baš nikakvu podršku u kući vezanu uz mršavljenje, tada je svakako najbolja odluka za početak je potražiti izvan svog doma. U tome ti itekako može pomoći naša BudiFit mobilna aplikacija, s kojom dobivaš svog online osobnog fitnes trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga.

Tako ne samo što ćeš dobiti mentalnu podršku i stručne savjete, već i konkretan plan treninga s video demonstracijom vježbi, onih koje preporučujemo da prakticiraš dva do tri puta tjedno.

Tvoj online trener pritom ti je dostupan za upite svakog dana i neće te ostaviti na cjedilu. A jednom kad kreneš sustavno raditi uz BudiFit mobilnu aplikaciju, s vremenom ćeš definitivno dobiti i podršku svojeg okruženja. Zato obavezno skini BudiFit app. i iskušaj ga BESPLATNO 7 dana, ako želiš otkriti fitnes svijet u kojem rad na vlastitom zdravlju postaje jednostavan, efikasan i bez stresa!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se