11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-10-19T091522.546

Top namirnica tjedna – Grah

131

Iako je godinama bio podcjenjivan u našem podneblju, grah je itekako nutritivno bogata namirnica i zaslužuje postati dio tvog tjednog jelovnika…

Ljudi ga jedu više od deset tisuća godina, ali tek sada polako shvaćamo koliko je grah dobar za izgradnju naših tijela!

Riječ je o namirnici koja u sebi sadrži sve najvažnije makronutrijente u skladnom omjeru i može istovremeno pomoći tvojoj izgradnji tijela, kao i kontroli tjelesne težine.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-18T120237.687

Istina je, katkad dolazi do nadutosti i vjetrova nakon konzumacije, što je posljedica teškog probavljanja oligosaharida, složenih kemijskih spojeva. No, tu je i pregršt trikova kako to izbjeći, uključujući i jednostavno namakanje prije daljnje pripreme pa se nemaš čega bojati, ako znaš što radiš.

Zato nema izgovora za izbjegavanje graha, pogotovo nakon što otkriješ koliko toga dobroga donosi tvom organizmu…

Krcat proteinima i dobar za tvoje srce

Bezbroj je različitih sorti graha, od putreka, zelenčeka i trešnjevca, sve do tetovca, aukija i crnog graha. Ono što im je zajedničko bogat je nutritivni sastav, s više od 20 grama proteina na 100 grama ukupne mase, što ga čini jednim od najboljih biljnih izvora bjelančevina.

Grah sadrži gotovo sve važne aminokiseline, one koje tijelo ne može samostalno proizvesti, a bogat je i biljnim vlaknima, važnima za normalno funkcioniranje tvoje probave.

S druge strane, riječ je o jednoj od namirnica s vrlo niskim postotkom udjela zasićenih masti, a sa svoje 333 kalorije na 100 grama ne spada među izvore ugljikohidrata uz koje postoji opasnost od nekontroliranog debljanja.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-18T115145.975

Važan dio graha su i antioksidansi, tvari zadužene za vezanje slobodnih radikala u tijelu, čime štite zdravlje tvojih stanica. Također snižava kolesterol, regulira šećer u krvi i preporučuje se dijabetičarima, a dokazano pomaže krvožilnom sustavu i radu tvog srca.

Ne zaboravimo ni folnu kiselinu te vitamine B1, B2 i B6, bitne za tvoj živčani sustav, kao i minerale kalcij, kalij, fosfor, željezo i magnezij, koji će se pobrinuti da brojni različiti dijelovi tvog organizma dobiju potrebne gradivne elemente.

Sve u svemu, riječ je o namirnici koja s jedne strane može biti izvor energije i sitosti prilikom mršavljenja, a s druge odličan impuls izgradnji kvalitetne mišićne mase, zbog čega vrijednost graha danas priznaju nutricionisti diljem svijeta i preporučuju ga jesti što više…

Kako pripremiti ukusan grah?

Grah je zaista moguće pripremiti na brojne različite načine, a diljem svijeta postoje nacionalni specijaliteti bazirani upravo na njemu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-18T114720.074

U Hrvatskoj imamo varivo od graha, kao najpopularniji obrok od ove hranjive namirnice. Kombinira ga se s crvenim lukom, mrkvom, peršinom, crvenom paprikom, češnjakom i kobasicama ili slaninom, a gusta i zasitna nutritivno bogata smjesa pojačana soli i paprom može trajati danima, prije nego što napokon isprazniš svoj lonac.

Postoji naravno i salata od graha, još jedno neizostavno jelo u Hrvatskoj. Luk, češnjak, peršin, lovorov list, papar i sol dodaju se grahu, a tu je i maslinovo ulje za još raskošniji nutritivni sastav. Može se jesti samostalno, ali i koristiti kao prilog nekom mesnom ili biljnom izvoru proteina.

Slavna talijanska juha Minestrone originalno se kuha također s grahom, a grah je dio i pikantnog gulaša Chilli con Carne.

Dodajmo još tome zapečeni grah i njegovu dobro poznatu kombinaciju sa zeljem, da postane jasno u koliko zapravo različitih kombinacija ova namirnica ide na našim prostorima.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-18T114511.102

Uz sve to, cijena graha je prilično povoljna, zbog čega u zimskim mjesecima zaista može biti tvoj optimalni izvor bjelančevina, vlakana, vitamina i minerala i zato od njega ne treba bježati, ako ti je stalo do kvalitetne izgradnje vlastitog tijela.

A kako na najbolji način uklopiti grah u tjedni plan prehrane saznat ćeš ako se priključiš Fit Lifestyle grupi na Fejsu. Tamo kulinarski entuzijasti jedva čekaju podijeliti s tobom vrijedne savjete vezane uz prehranu i zdravi stil života, a rado će poslušati i tvoje ideje, kojih vjerujemo već imaš pregršt!