fbpx
5 elegantnih koraka kako lošu prehranu pretvoriti u zdravu i niskokaloričnu!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-10-15T165009.985
Predloženo Zdrava prehrana

5 elegantnih koraka kako lošu prehranu pretvoriti u zdravu i niskokaloričnu!

Ako želiš dugoročno promijeniti loše navike, najbolje ih je mijenjati postepeno! To posebno vrijedi za prehranu, koju kroz 5 jednostavnih koraka zaista možeš bezbolno pretvoriti u kvalitetnu i uravnoteženu…

Ništa se ne događa preko noći! Od nekog tko je cijeli život bio na pohanom mesu, hamburgerima, pomfritu, keksima i kolačima, nemoguće je očekivati da odjednom svoju prehranu bazira na povrću, voću i drugim nutritivno bogatim namirnicama.

Zato uspješna preobrazba životnih navika mora biti postepena. Pogotovo ako se radi o prehrani, u kojoj važnu ulogu igra znanje, ali i emocije pa treba zaista pametno odigrati svoje karte, ako želiš kontrolirati svoju tjelesnu težinu na duge staze.

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-10-15T164752.971

Srećom, tu je pet elegantnih i jednostavnih koraka kako postepeno, kroz razdoblje od dva do tri mjeseca u potpunosti promijeniti svoj stil prehrane, bez stresa i pritiska, s maksimalnim izgledima postizanja dugoročno održivih rezultata…

Korak 1 – Izbaci besmislene kalorije

“Više ne jedem ništa masno i slatko, samo salatu i kuhano!” Riječi su to kojima neki žele presjeći svoje debljanje i krenuti u smjeru zdrave i uravnotežene prehrane.

Hoće li to dugoročno upaliti? Kako da ne! Doći će prije ili kasnije do mentalnog pucanja i povratka starim navikama. Umjesto toga, kad jednom odlučiš dovesti u red svoju kilažu, u prva dva tjedna dijete ne mijenjaj ništa radikalno.

U ovoj fazi iz prehrane izbaci samo potpuno besmislene izvore kalorija. Prvi takav su definitivno zaslađeni sokovi i gazirana pića, koji slabije utažuju žeđ od vode, ali te svejedno debljaju. Isto vrijedi i za alkohol, s kojeg se malo teže skinuti, ali barem ga možeš ograničiti na posebne prilike.

Odrekni se bombona, keksa i čipsa, hrane kojoj nije svrha utažiti glad, nego žvakanjem ubiti dosadu. Nastavi se nagrađivati slatkim i slanim zalogajem, ali ne svakodnevno. I obavezno limitiraj pekarske proizvode na minimum minimuma.

Već ove preinake značajno će poboljšati tvoju prehranu, a iznenadit ćeš se koliko se lako skinuti s navedenih izvora praznih kalorija, ako napokon odlučiš to napraviti…

Korak 2 – Potraži prihvatljive alternative

U sljedećoj fazi, koja bi trebala trajati dva do tri tjedna, vrijeme je da nutritivno siromašne namirnice bez kojih ne možeš zamisliti svakodnevicu zamijeniš sličnim, ali zdravijim varijantama.

Ako ne možeš bez kruha, pređi s bijelog na integralne varijante. Isto vrijedi za rižu i tjesteninu. Umjesto klasičnih slastica daj priliku slatkom voću poput banane, datulje, lubenice ili smokve, kao izvoru šećera.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-15T164157.990

Umjesto pohanog mesa, prži ga na tavici ili ispeci uz pomoć štednjaka. Masnu salamu zamijeni pilećim ili purećim prsima u ovitku. Kada kupuješ sendvič negdje u gradu, naruči ga bez umaka, ali s dosta rajčice, koja će se pobrinuti da bude sočan. Pizza cut iz pekare zamijeni onim iz fast fooda, koji je pet puta tanji i nije potpuno nakrcan kalorijama.

Također, počni gledati deklaracije proizvoda i traži one varijante bogatijeg sastava, uz manju kalorijsku vrijednost. To će ti se itekako isplatiti kod brojnih namirnica, od sira i hrenovki, do ribljih konzervi, umaka i bilo kojeg izvora masti i ugljikohidrata… 

Korak 3 – Kontroliraj vlastitu glad

Nakon nešto više od mjesec dana dijete, vrijeme je da se suočiš s najvećim izazovom, kontrolom vlastitog unosa hrane.

Vrijeme je da počneš jesti do sitosti, a ne dok god možeš gutati! Zaboravi onu staru dobru hrvatsku “propast će”. Sačuvaj radije za kasnije ili pusti da se pokvari, hrana i tako nije opasan zagađivač okoliša.

Prestani jesti iz dosade i jedi samo kada osjećaš potrebu za hranom. Ako u napadu nervoze ili frustracije imaš potrebu nešto strpati u usta, duboko udahni i pusti da ta potreba prođe. To je samo emocionalni trik pred kojim ne smiješ pokleknuti.

Zapamti, ovo je najvažnija bitka. Tu se razvija disciplina koja ne samo što će ti pomoći smršaviti, nego i učvrstiti tvoj karakter, bez čega nema uspjeha ni u jednoj sferi života…

Korak 4 – Eksperimentiraj s namirnicama

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-15T162953.962

Nakon uspješnog izbacivanja besmislenih izvora kalorija i pronalaženja zdrave alternative namirnicama koje su ti ukusne i drage, vrijeme je za eksperimentiranje.

Ovisno o tebi, to može početi nakon mjesec i pol dijete, a može i puno ranije. Cilj je dati priliku brojnim različitim zdravim namirnicama i otkriti one koje su ti ukusne i koje možeš zamisliti kako jedeš do kraja života.

Daj šansu različitim vrstama biljnih i mesnih izvora proteina, uključujući ribu, kao i svim mogućim vrstama nutritivno bogatog voća, povrća, grahorica i žitarica. Ukusne nastavi konzumirati, a ostale pokušaj bolje začiniti, a ako ni to ne pomaže, odbaci.

Istina je, monotona prehrana je jedan od glavnih uzroka pretilosti, a ovakvim eksperimentiranjem ćeš sigurno izbjeći prekomjernu tjelesnu težinu.

Dapače, pronaći ćeš brojne ukusne kombinacije, koje ćeš moći dodati svojoj uobičajenoj prehrani i značajno je obogatiti vrijednim izvorima minerala, vitamina, biljnih vlakana, kao i svih makronutrijenata u pravilnom omjeru, što će puno značiti za zdravlje tvog organizma, a i oblikovanje tvog tijela…

Korak 5 – Složi održivi plan zdrave prehrane

Nakon što uspješno samostalno prođeš prva četiri koraka svoje dijete, za što zna proći između dva do tri mjeseca, konačno je vrijeme postaviti personalizirani plan prehrane, onaj koji će najbolje odgovarati tvojim potrebama i donijeti ti dugoročne rezultate.

Imat ćeš sasvim dovoljno različitih namirnica koje dolaze u obzir i neće biti problem sastaviti tjedni raspored obroka, koji se zatim uz manje preinake može ponavljati kroz cijelu godinu.

I da, obavezno dodaj tome redovitu fizičku aktivnost i po mogućnosti efikasnu tjelovježbu pa zaista imaš sve potrebno da ostvariš zacrtane ciljeve, vezane uz mršavljenje i poboljšanje zdravstvenog stanja tvog organizma.

A rezultati mogu stići i puno brže, uz znatno manje pokušaja i pogrešaka, ako potražiš pomoć nekog tko fitnes i nutricionizam ima u malom prstu i dobro razumije tvoje želje i potrebe. Nekog poput mene, ozbiljnog profesionalca koji jedva čeka poboljšati kvalitetu tvoje svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se