images

Ugljikohidrati

162

Ugljikohidrat je opći naziv za skupinu hranjivih tvari u kojoj se nalaze šećeri , škrob i dijetetska vlakna. Šečeri i škrob se mogu probaviti , no vlakna su neprobavljiva i u probavnom traktu formiraju vlaknastu masu. Ugljikohidrati su makronutrijenti kojih u prehrani treba u najvećoj količini.

Ugljikohidrati su glavni izvor energije za organizam i potrebni su za ispavno funkcioniranje središnjeg živčanog sustava , bubrega i mozga jer organizam opskrbljuje glukozom. Ugljikohidrati su važni i za mišićnu strukturu.

Jednostavni i složeni ugljikohidrati

Ugljikohidrati mogu biti jednostavni ili složeni . Namirnice bogate jednostavnim ugljikohidratima ili jednostavnim šećerima uglavnom su rafinirane i pretežno sadrže manje esencijalnih vitamina i minerala. Brzo se probavljaju i organizmu daju energiju jer sadrže rafinirane šećere koji se brzo apsorbiraju u krvotok. To može izazvati nagle promjene šećera u krvi , što dovodi do fluktacije energije i može izazvati napadaje gladi.

Složeni ugljikohidrati poput škroba sporije se probavljaju. Sastavljeni su od međusobno povezanih jedinica različitih jednostavnih ugljikohidrata. U procesu probave oni se razlažu na jednostavne šećere. Kako je za to razlaganje potrebno vrijeme , organizam ih dulje probavlja i apsorbira , što može imati za posljedicu postojano oslobađanje energije.