11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-09-13T113811.398

Top namirnica tjedna – Banana

102

Slatka, ukusna i zdrava! Banana zbog svojih minerala, vitamina i vlakana definitivno treba postati svakodnevni dio prehrane svakog tko želi na kvalitetan način izgraditi svoje tijelo…

Voćni prirodni šećer nije isto što i industrijski obrađeni šećer! Svakako to potvrđuje banana, slatko voće podrijetlom iz Papua Nove Gvineje, koja umjesto da te deblja i puni praznim kalorijama, svojim bogatim nutritivnim sastavom itekako pomaže normalnom funkcioniranju različitih organskih sustava u tvom tijelu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-13T111231.522

Da, vidjeli smo bezbroj puta kako sportaši uzimaju zalogaj banane u pauzi između svojih fizičkih napora i to nije slučajnost. Na taj način kontroliraju razinu šećera u krvi, jačaju mišiće i podižu svoju energiju.

No, to je tek dio dobrobiti koje dobivaš redovitim konzumiranjem. Vrijeme je da saznaš zašto bi baš ovo voće trebalo postati dio i tvog jelovnika, u doba kada je banana dostupna tijekom cijele godine u hrvatskim supermarketima i nije nikakav problem opskrbiti se velikim količinama…

Pomaže radu srca, probave i povećava izdržljivost

Banana u sebi sadrži veliku količinu kalija, minerala koji izuzetno pozitivno djeluje na održavanje krvnog tlaka, kao i na prijenos električnih impulsa do srca.

Baš taj kalij u stanju je i neutralizirati mliječnu kiselinu koja nastaje pod fizičkim naporima pa definitivno utječe na rad mišića i povećava izdržljivost, zbog čega je i postao neizostavna namirnica svakog tko se bavi sportskim aktivnostima.

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-09-13T111150.555

Banana je također bogata vitaminom B6, važnim za proizvodnju inzulina, hemoglobina te aminokiselina ključnih za održavanje zdravlja na staničnom nivou, a tu je i vitamin C, bitan za tvoj imunološki sustav, kao i zdravlje krvožilnog sustava.

Ovo voće čiji je Ekvador trenutno najveći izvoznik na svijetu pozitivno utječe i na tvoju probavu, zbog biljnih vlakana koje sadrži u sebi, prijeko potrebnih kako bi crijeva mogla normalno funkcionirati.

Zbog visoko udjela željeza održava broj crvenih krvnih stanica na optimalnom nivou, a što je najbolje, zahvaljujući svojem magneziju pomaže pri problemu nesanice te može čak i poboljšati raspoloženje.

I da, banana je namirnica koju se isplati ubaciti u plan prehrane ako pokušavaš smršaviti. Iako je slatka, jedna prosječna banana ima tek stotinjak kilokalorija u sebi i spada među niskokalorične obroke, a svejedno svojim mirisom, okusom i bogatim sastavom izaziva osjećaj sitosti pa može itekako pomoći pri kontroli vlastite tjelesne težine…

Kada i kako konzumirati bananu?

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-13T113716.189

Banana je voće kojim je najbolje odmah otvoriti dan, konzumiranjem ujutro nakon buđenja, a svakako i za vrijeme napornih fizičkih aktivnosti.

Najjednostavniji način konzumiranja banane svakako je otvaranje kore i ubacivanje mekanog sadržaja u usta, no postoji još mnogo ukusnih načina kako njezin nutritivno bogati sastav unijeti u svoj organizam.

Vjerojatno najukusniji je smoothie od banane, do kojeg se dolazi miksanjem i ima božanstveno dobar okus. Nisu loše ni pečene banane, a može također postati sastavni dio voćne salate pa čak i dodatak kruhu.

Kada postane zrela i pocrni, okus joj možda prestaje biti ugodan nepcu dok je konzumiraš sirovu, no još uvijek može biti dio ukusnog voćnog napitka, sladoleda, muffina pa čak i proteinskih palačinki.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-13T112404.451

U svakom slučaju, banana je trenutno najdostupnije voće u Hrvatskoj, uvijek izložena na samom ulazu u supermarkete i zbog svog bogatog nutritivnog sastava zaslužuje da je ubaciš u svoju dnevni raspored prehrane, bilo kao međuobrok ili dodatak sportskim aktivnostima.

A koji još kreativni načini pripreme banana postoje, saznat ćeš ako se pridružiš našoj FIT Lifestyle grupi na Facebooku. Tamo ćeš upoznati brojne entuzijaste koji jedva čekaju podijeliti vrijedne savjete vezane uz banane, zdravu prehranu i efikasnu tjelovježbu!