11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-05-04T191928.143

Kako tijelu dati potrebne proteine ako baš nikad ne jedeš meso?

176

Čak i ako ne voliš jesti meso ili si na veganskoj prehrani, postoje alternativni načini kako tijelu dati bjelančevine, prijeko potrebne za zdravu izgradnju organizma…

Svi znamo da su proteini izvor aminokiselina, neizostavnih građevnih komponenata ljudskih stanica. Zbog toga su izuzetno važni za zdravlje ljudskog organizma, kao i kvalitetnu izgradnju tijela.

Znamo da od proteina rastu mišići i da su nam posebno važni tijekom mršavljenja, kako ne bi došlo do gubitka mišićne mase, zajedno s masnim naslagama koje odlaze kroz gubitak kalorija.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-04T195145.099

No, postoje i neke stvari koje ne znaju svi. Većina unos proteina povezuje s jedenjem mesa, od teletine i govedine do svinjetine i piletine, spominje se i riba, no istina je da postoje i drugi odlični izvori bjelančevina.

To je sjajna vijest za sve one koji su na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani, jer ako u svoju prehranu uvrste prave stvari, izbjegavanjem mesa neće ugroziti svoje zdravlje…

Mlijeko i jaja bili i ostali važan izvor proteina

Uz meso i ribu, postoje i drugi izvori proteina životinjskog podrijetla, koji su pogodni za vegetarijansku prehranu.

Prije svega se radi o mliječnim proteinima, odnosno izuzetno popularnom proteinu sirutke, cjelovitom izvoru esencijalnih amino kiselina. Zbog toga što se brzo probavlja odličan je za nadoknađivanje izgubljene energije nakon treninga, a vrlo uspješno čuva mišiće u fazi mršavljenja.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-04T195355.171

Kazein je također mliječni protein, važan sastojak pri proizvodnji sira, kojeg najčešće konzumiramo u obliku kravljeg mlijeka. Sporo se probavlja, ali može biti pogodan izvor bjelančevina kroz dan te nedvojbeno pozitivno utječe na fizičku snagu i rast mišića.

Tu su i proteini iz jaja koji su svakako bolje rješenje od sirutke i kazeina, za one koji imaju nisku razinu tolerancije prema laktozi. Već jedno jaje sadrži 5,5 g proteina, što je odlično rješenje za tvoju prehranu, bilo da učvršćuješ tijelo ili reguliraš svoju težinu.

Cjelovitih proteina ima i među biljnima

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-04T191527.208

Da bi našem organizmu dali sve potrebne građevne elemente, bitno je da proteini sadrže sve esencijalne aminokiseline, a za to ponekad nije potrebno da je hrana životinjskog podrijetla.

Naime, protein soje jedan je od cjelovitih, kao stvoren za dijetni plan prehrane, jer uopće ne sadrži ugljikohidrate. Sa svojim visokim udjelom glutamina i vrlo visokim postotkom kvalitetnih bjelančevina, trebao bi biti neizostavni dio svake veganske prehrane.

A tu su još proteini iz kvinoje i chia sjemenki, koji nam također daju cjelovita rješenja za izgradnju tijela, dok usput pomažu održavanju zdrave razine kolesterola i šećera u krvi.

Treba naglasiti kako konzumiranjem dovoljne količine mahunarki i žitarica osiguravaš potrebnu količinu aminokiselina svom tijelu, no mora se raditi o kombinaciji i jednog i drugog, da dobiješ baš sve što ti je potrebno.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-04T200052.271

Tu svakako valja izdvojiti protein graška, lako probavljiv i idealan zbog svojih karakteristika, ne samo za vegane, već i za alergičare te sve ostale probavno osjetljive osobe, koje moraju paziti što jesti. Ne sadrži gluten i krcat je energijom, a smanjuje utjecaj hormona gladi i samim time izaziva sitost. Uz sve to jedno je od najboljih rješenja pri povećavanju mišićne mase.

Uz grašak, tu su još proteini dobiveni iz konoplje, bundeve i suncokreta, a ne smijemo zaboraviti niti onaj iz smeđe riže, čiju moć izgradnje mišića nikako ne treba podcjenjivati.

Dakle, čak i ako ne jedeš meso tvoje tijelo može dobiti potrebne gradivne elemente na bazi proteina, kako bi se na kvalitetan način oblikovalo i učvrstilo. 

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-04T194207.486

Naravno, jedini je problem kako imati svakodnevno na raspolaganju potrebne izvore proteina, uz limitirani izbor namirnica koje konzumiraš. Naravno, dobro organiziranoj osobi ništa nije problem, no nije uvijek lako ni sve idealno organizirati. Srećom, tu je naš Formula 1 šejk iz web shopa, kao zamjenski obrok koji se uklapa u sve vrste prehrane, uključujući i vegansku.

Bogat s 13 vrsta minerala i 12 vrsta vitamina, F1 šejk sadrži u sebi visokokvalitetne proteine, uključujući i moćni protein graška. Takav obrok od samo 217 kalorija tvoju energiju diže u nebo i predstavlja idealan doručak te najčvršću moguću bazu uravnotežene i zdrave prehrane!