fbpx
Kako kontrolirati vlastitu glad? Prevladavanjem ovih velikih izazova!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-03-11T171041.265
Lifestyle Mršavljenje Ostalo Zdravlje

Kako kontrolirati vlastitu glad? Prevladavanjem ovih velikih izazova!

Konstantna glad subjektivan je osjećaj koji vodi do prekomjerne težine ili čak pretilosti pa je važno tome stati na kraj i preuzeti čvrstu kontrolu…

Tko jede po cijele dane, teško da može kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Istina, postoje sportaši koji potroše ogroman broj kalorija dnevno, ali većina nas ipak mora znati kako vlastite obroke dovesti u rad, a uvjet da bi to bilo moguće je nositi se na pravi način sa svojom gladi.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-11T173849.948

Glad je po definiciji osjećaj neugode koji se javlja kad tvoj mozak vjeruje da je potrebno unijeti dodatnu hranu u tijelo te tako povećati raspoloživu energiju. No, riječ je o složenom fenomenu koji te može prevariti, pod utjecajem različitih čimbenika…

Kontrolom dosade kontroliraš i glad

Vjerovali ili ne, jedan od najčešćih razloga nekontroliranog slaganja sala je upravo – dosada! To posebno dolazi do izražaja u blagdansko doba, kada je sve manje-više zatvoreno i očekuje se od ljudi da sjede doma u krugu obitelji, što često nije najzabavnija stvar. Pa krene trpanje u sebe hrane, u svrhu skraćivanja vremena.

Baš zbog toga, bilo da se radi o blagdanskom veselju ili nekom običnom radnom danu, bitno je uvijek pronaći neku zanimaciju. Što aktivnije živiš, to ćeš imati manje problema s dosadom. I rjeđe će se javljati neobjašnjiva glad.

Ne dopusti živcima da se igraju s tobom

Glad je također i povezana s emocijama. Neki kad su živčani pale cigaretu za cigaretom, a neki trpaju u sebe kekse, kolače, krafne ili bilo što jestivo što im je nadohvat ruke!

Da, emocionalno prejedanje je već opjevani fenomen koji može od nekog vitkog u kratkom vremenu napraviti debeljka. No, kao što ni posezanje za čašicom ili nečim opojnim u trenucima frustracije ne vodi nikud, isto vrijedi i s lažnom gladi koja te tjera da nešto žvačeš, sve dok kalorijski suficit ne učini svoje i učini te krupnijom pojavom nego ikad prije. Ako uočiš da jedeš zbog živaca, osvijesti to i odmah s tim stani!

Ne trpaj u sebe umjetna sladila i aditive

Postoji i hrana koju s pravom nazivamo “praznim” kalorijama, jer daje energiju koja kratkoročno ispari pa se zatim ponovo javlja glad, a ako je zatim utažiš istim namirnicama, grabiš sigurnim putem prema prekomjernoj težini.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-11T172748.681

Tko je čuo za izraz glikemijski indeks, zna da hrana o kojom govorimo ima indeks blizu stotke, što znači da uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi, ali zatim te ostavi praznih spremnika energije, uz nezaobilaznu novu porciju osjećaja gladi.

Uglavnom, radi se naravno o pekarskim proizvodima, kolačima, keksima, krafnama i lazanjama, a što više rafiniranih šećera tvoj obrok bude imao, to će te kraće držati energičnim. Umjesto toga, mnoge vrste voća i povrća imaju sasvim suprotan efekt, a u kombinaciji s bijelim mesom i ribom daju perfektnu bazu za kvalitetnu prehranu i dugotrajan osjećaj sitosti.

Voda ili čaj umjesto kalorija

Kad bismo češće konzumirali vodu, manje bismo bili gladni! Činjenica je da unatoč svim preporukama većina nas se manje hidratizira nego što je to tijelu potrebno, a unos tekućine može pozitivno djelovati i na osjećaj gladi.

Ne mora se raditi o vodi, može pomoći i nezaslađeni čaj, uz koji je definitivno moguće malo produžiti razdoblje bez konzumiranja hrane i na taj način bolje kontrolirati vlastitu težinu.

Ne trči odmah u kuhinju čim osjetiš glad

Kao što smo već ranije naglasili, glad je subjektivan osjećaj i može nas itekako prevariti! Baš zbog toga ne valja odmah pohrliti prema frižideru čim je osjetiš, jer moguće je da to nije stvarna potreba za dobivanjem energije putem hrane, već samo privid, pod utjecajem emocionalnih faktora.

Dakle, jesti treba kad zaista osjećaš da ti je pala energija, dobivena zdravom i uravnoteženom prehranom kroz ranije obroke. Ne pod utjecajem varljivog osjećaja gladi! Na taj način uvijek ćeš imati dovoljno snage ostvariti sve željene dnevne ciljeve, a opet nikad ne unositi u sebe više kalorija nego što ti je potrebno.

A ako smatraš da ti treba čvrsta stručna podrška u tvojoj borbi s gladi i tjelesnom težinom, na pravom si mjestu. Slobodno se javi meni, svom treneru Kristianu.

Na temelju mog iskustva stečenog kroz desetljeće i pol rada s više od 1000 simpatičnih klijenata, u sljedećih 90 dana zajedno ćemo kroz prilagođene treninge, plan prehrane i rad na mentalnoj snazi definitivno ovladati tvojim problemima i ostvariti sve željene ciljeve!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se