fbpx
Može li detoksikacijska dijeta biti pravi put prema zdravlju i kontroli težine?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-03-05T233227.872
Lifestyle Mršavljenje Zdravlje

Može li detoksikacijska dijeta biti pravi put prema zdravlju i kontroli težine?

Različite dijete kojima je cilj limitirati količinu štetnih tvari u organizmu iznimno su popularne posljednjih godina, a iako su bazirane na dobroj osnovi, treba paziti da se s njima ne ode predaleko…

Toksini iliti štetne tvari koje unosimo na različite načine u svoje tijelo definitivno su nešto što moramo uzeti u obzir, jer mogu utjecati na dugoročno zdravlje organizma te njihovu količinu valja pokušati ograničiti, koliko god je to moguće kroz užurbani stil života koji vodimo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-05T233536.699

Baš zbog toga iznimno su se popularizirale detoksikacijske dijete, kojima je primarni cilj iz tijela izbaciti toksine, probavnim ili mokraćnim putem.

Riječ je o pravom trendu u svijetu nutricionizma iz kojeg konstantno proizlaze nove i nove varijante prehrane, posta i životnih navika. Međutim, sve što spada u sferu mode uvijek treba uzeti s rezervom, a zatim detaljno analizirati…

Ograničiti unos industrijski obrađene hrane ne može biti loše

U nekoj svojoj osnovi, detoksikacijska dijeta potiče hranu bogatu vitaminima, nutrijentima i antioksidansima, a sa što manje kemikalija, baš onih koje dobivamo kupujući gotovu, industrijski obrađenu hranu u restoranima brze hrane, slastičarnicama i pekarama.

Detoksikacija također traži izbacivanje cigareta i alkohola, zaslađenih sokova i gaziranih napitaka, hrane s visokim sadržajem masnoća, kao i glutenom.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-05T234224.197

S druge strane, potiče povećanje unosa vode, kao i voća te povrća. Sve to nikako ne može biti loše i dobra je baza uravnotežene prehrane koja će svakako pozitivno utjecati na tvoju regulaciju tjelesne težine, a uz prave omjere unosa kalorija, može definitivno povećati i tvoju razinu energije, kao i poboljšati snagu imuniteta.

Međutim, postoje i različite vrste detoksikacijskih dijeta koje odlaze predaleko te tako dovode u pitanje zdravu osnovu filozofije na kojoj počivaju, a samim time i postaju prijetnja za onog tko ih provodi…

Oprezno s ekstremnim opcijama detoksikacije

Sve obično krene iz Hollywooda i onda se raširi planetom, među ljudima koji nekritički prihvaćaju umjetne i ponekad opasne trendove.

Nema sumnje, bilo da je fokusirana na jetru, bubrege ili neki drugi dio organizma, a bazirana na limunu, vodi ili nečem trećem, radikalna detoksikacija nikad nije dobra odluka.

Naime, prehrana mora biti uravnotežena i održiva, a ako pređeš na isključivo nekoliko vrsta voća i povrća koje forsiraš kroz duže vremensko razdoblje, uz pozitivne efekte za organizam na jednom području, doći će i puno negativnije posljedice na drugima.

Čak i ako takav razvoj događaja zanemarimo, radikalna detoksikacija ima svojih velikih ograničenja. Problem je prije svega što pri izgradnji vlastitog tijela fizička aktivnost ima važnu ulogu, jer upravo stimulacijom mišića na najbolji način možeš učvrstiti i osnažiti tijelo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-05T235405.544

No, to naravno neće biti moguće ako postiš cijeli dan i piješ samo vodu, jer za svako gibanje ti je potrebna energija, a nju dobivaš isključivo kroz kilokalorije koje uneseš u sebe.

U svakom slučaju, blaži oblici detoksikacije zapravo predstavljaju zdravu i uravnoteženu prehranu na kojoj bismo svi trebali bazirati barem 80% svog tjednog plana obroka, a ako se odlučiš za neku ekstremniju varijantu, učini to na kraći vremenski rok i osluškuj cijelo vrijeme svoje tijelo. Ako pritom osjetiš bilo kakve smetnje, napravi korak unazad i smanji intenzitet dijete ili je potpuno zaustavi.

A ako ne želiš samostalno eksperimentirati na svojem tijelu, nego tražiš prokušane formule kako izgraditi tijelo i poboljšati cjelokupno zdravlje organizma, onda se svakako javi meni, svom treneru Kristianu.

Na temelju bogatog iskustva koje sam stekao uz više od 1000 zadovoljnih klijenata, neće nam biti problem zajedno smisliti plan prehrane i treninga skrojen baš po tvojem ukusu i na temelju tvojih specifičnih potreba, uz koje rezultati kroz sljedećih 90 dana sigurno neće izostati!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se