11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-27T091620.173

Što nam govori grižnja savjesti koja se javlja zbog varanja vlastite dijete?

98

Iznevjeriti vlastiti plan prehrane može kod tebe probuditi negativne emocije i podići razinu stresa koja je ionako velika pri mršavljenju, no razloga za paniku nema. Ako sve okreneš u pravom smjeru, brzo ćeš se vratiti na željeni kolosijek…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-27T084059.501

Obvezati se na zdravu i uravnoteženu prehranu, s ciljem postizanja kalorijskog deficita nešto je što definitivno dolazi s mnogo izazova, ponajviše jer se odvija kroz višemjesečno razdoblje i zahtijeva čvrstinu karaktera te maksimalnu predanost vlastitim ciljevima.

No, čak i ako je tvoja želja nešto promijeniti iznimna, svejedno ti se vrlo lako može dogoditi da ne odradiš ono planirano, a ponekad se dogodi i nekontrolirano prejedanje, kao ispušni ventil od nakupljenog stresa, što zbog samog mršavljenja, što zbog problema na poslu ili u privatnom životu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-27T085449.493

Tada se kod tebe može javiti snažan osjećaj grižnje savjesti koji se kod nježnijih duša među nama može pretvoriti u razočaranje, depresiju pa čak i beznađe.

No, što nam zapravo govori ta grižnja savjesti i je li se zbilja dogodila potpuna katastrofa? Dat ćemo ovom prilikom odgovore koji će te definitivno umiriti, ako upadneš u takvo mentalno stanje..

Grižnja savjesti pokazuje da ti je stalo

Taj osjećaj nelagode i razočaranja koji osjećaš ne mora nužno biti potpuna slabost. Naime, ako imaš grižnju savjesti, to znači da ti je zaista stalo do vlastite izgradnje tijela i ostvarenja zacrtanih ciljeva.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-27T085716.738

Osoba kojoj je potpuno svejedno je li prevarila svoju dijetu ili ne, vjerojatno će vrlo brzo zaključiti da je ljubav prema kaloričnoj hrani ipak jača od svega, a od rada na svom zdravlju i figuri potpuno će odustati. Ti s druge strane i dalje želiš ići prema naprijed i to je odlično!

Eksperimentiranje ne mora biti loše

Ok, dijeta je prevarena i tvoj grijeh se dogodio! No, možda poneki obrok bogat industrijski obrađenom hranom, šećerima i umjetnim aditivima nije loš orijentir za tvoju budućnost.

Pokazat će ti kako tvoje tijelo reagira na višak unesenih kalorija i koliko imaš zapravo prostora za povremene posrtaje, pod uvjetom da prakticiraš redovitu tjelovježbu koja može nadoknaditi pokoji neumjereni obrok viška, a i ubrzati tvoj metabolizam.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-27T090344.224

Također ćeš vidjeti kako tvoj um reagira na hranu koja stvara ovisnost i potiče na trpanje u usta svega pred tobom, sve dok ne isprazniš tanjur, vrećicu ili kutiju. Sve u svemu, ovaj eksperiment je možda bio trenutak tvoje slabosti, ali definitivno nije bio uzalud. 

Iz pogrešaka se najviše toga može naučiti

Možda smo ovu frazu već stoput ponovili, ali još jednom ćemo! Oni koji znaju što žele u životu i spremni su raditi na svojim ciljevima, najviše će naučiti upravo iz povremenih gafova, posrtaja i pogrešaka.

Kada se dogodi neumjereno i neplanirano prejedanje, na tebi je da pokušaš hladne glave analizirati situaciju i iz toga izvući lekcije. Je li problem bila previše striktna dijeta? Imaš li u svojoj blizini nekog tko te pokušava sputati i povući sa sobom na dno? Vidiš li u kaloričnoj hrani ispušni ventil za nakupljeni stres?

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-27T090632.819

Na temelju odgovora na ova pitanja itekako je moguće prilagoditi plan prehrane i tjelovježbe u budućnosti, kako se nešto slično ne bi ponovilo, a razina pritiska na tebe pala, što je prijeko potrebno kako bi dijeta kroz višemjesečno razdoblje urodila plodom.

Negativan osjećaj treba probuditi želju za napretkom

Umjesto razočaranja i depresije, bolje se malo naljutiti na sebe i onda tu energiju pretvoriti u težnju ka izvrsnosti!

Naime, upravo povremene prepreke na kojima zapneš mogu te učiniti još odlučnijom osobom u želji ostvariti vlastite snove pa se na kraju pokaže da je baš taj jedan loš dan u tvom životu bio pozitivan impuls za tebe i pomogao ti da se unaprijediš i postaneš baš ono što želiš postati.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-27T091320.038

Dakle, grižnja savjesti nije ništa strašno, kao ni kiks koji se dogodio. Samo trebaš proanalizirati situaciju, izvući pouke pa kanalizirati svoju energiju i trud u pravom smjeru i punim gasom krenuti naprijed!

Naravno, najlakše ćeš shvatiti da se povremena odstupanja od plana prehrane i tjelovježbe događaju svakome, ako se pridružiš našoj BudiFit zajednici na Fejsu. Nema sumnje, naši simpatični članovi otkrit će ti svojim svjedočanstvima da i unatoč pokojem krivom potezu uvijek možeš nastaviti još žešće prema naprijed i u željenim rokovima ostvariti svoje ciljeve!