fbpx
Pomažu li međuobroci prilikom mršavljenja ili zapravo debljaju?
Predloženo Top Zdrava prehrana

Pomažu li međuobroci prilikom mršavljenja ili zapravo debljaju?

Međuobroci definitivno mogu olakšati tvoju kontrolu tjelesne težine, ali nije svejedno koje namirnice ćeš unositi u sebe i u kojoj količini…

Znamo da se mršavljenje postiže manjim unosom kalorija nego što ih trošimo, čime dolazi do kalorijskog deficita koji rezultira otapanjem masnih naslaga.

Na prvi pogled to znači da bi trebalo manje jesti, u svrhu kontrole vlastite težine, ali u praksi to i nije baš tako. Naime, različite namirnice imaju različitu kalorijsku vrijednost, zbog čega zapravo možeš jesti više i češće, glavno da se radi o niskokaloričnoj hrani koja će ti osigurati sitost i dati ti dovoljno energije za sve izazove koji su pred tobom.

Baš zbog toga nastala je ideja međuobroka, koje imaš pravo ubaciti u svoju prehranu tijekom dana, između doručka, ručka i večere.

Međuobroci nam nedvojbeno pomažu utažiti glad, no hoće li pozitivno djelovati na mršavljenje ili ćeš se uz njih samo dodatno udebljati? Istina je, radi se o dodatnim kalorijama koje ubacuješ u svoj dnevni unos, ali to ne mora znači da međuobrok mora voditi prema debljanju. Bez brige, ako izabereš prave namirnice, takav obrok definitivno neće negativno utjecati na tvoju liniju…

Nije svaki međuobrok isti

U Hrvatskoj većina ljudi koja želi nešto gricnuti između dva obroka skokne u pekaru i utaži glad nekim pecivom, pizzom, krafnom ili čak burekom.

Takav međuobrok definitivno vodi u debljanje, jer radi se o industrijski obrađenoj hrani, krcatoj kalorijama, koje ćeš teško uspjeti potrošiti do kraja dana i postići kalorijski deficit.

Bilo kakvi keksi, čokolade, bomboni i kolači imat će isto djelovanje, no postoje i zdravi međuobroci, s neznatnom kalorijskom vrijednošću, a nutritivnim bogatstvom koje će tvom organizmu dati sve što mu je potrebno da bi normalno funkcionirao.

Prvo na tom zdravom popisu svakako moramo spomenuti voće. Bilo da si radiš voćnu salatu, jedeš sirove komade bez dodatne arome ili si spravljaš smoothie, tim ćeš međuobrokom dobiti pregršt vitamina i minerala, uz vrlo malo kalorija.

Što više različitog voća uključiš, to će tvoj obrok biti zdraviji i nutritivno bogatiji, a ako ga nemaš na raspolaganju, postoji još nekoliko ideja kako utažiti glad između dva glavna obroka.

Međuobroci bazirani na unosu proteina nisu loše rješenje, a u tu kategoriju spadaju zdrave grickalice, poput prženih zrna soje, koja su jednako ukusna, koliko i hranjiva.

Slatko ne mora uvijek biti kalorično, što dokazuju proteinske čokoladice, još jedan obrok koji će pozitivno utjecati na tvoju prehranu, a ne smijemo zaboraviti niti orašaste plodove, koji u malim količinama predstavljaju perfektan međuobrok za kvalitetnu izgradnju tijela.

Od ostalog, tu su još integralni krekeri, pogotovo oni bogati vlaknima. U kombinaciji s namazom od avokada predstavljaju nutritivno raskošni međuobrok, koji će olakšati rad tvojoj probavi i omogućiti ti da bez problema održiš osjećaj sitosti sve do sljedećeg ručka ili večere…

Kako međuobroci mogu pomoći pri mršavljenju?

Iako svaki unos hrane u tijelo rezultira i unosom dodatnih kalorija, kvalitetni međuobroci svejedno će se pobrinuti za uspješno mršavljenje, ako ih koristiš na pravi način.

Naime, uz minimalnu kalorijsku vrijednost osigurat će da tijekom cijelog dana imaš glad pod kontrolom, što će ti dati mentalnu snagu nastaviti se kvalitetno i zdravo hraniti, ali i fizički ćeš se osjećati dobro, što je važno ako želiš tjelovježbom dodatno potaknuti potrošnju kalorija.

Također ćeš bolje kontrolirati unos hrane kroz glavne obroke, jer nećeš osjećati potrebu prenatrpati se, znajući da na sljedeći obrok trebaš čekati satima.

Dakle, međuobroci mogu biti fantastična baza za mršavljenje bez stresa i frustracije, što je jedini pravi put do dugoročnog uspjeha. Naravno, iza svega mora stajati prelazak na zdravi životni stil, a ne samozavaravanje, ubacivanjem dodatnih obroka koji zapravo uopće ne donose sitost, nego te samo debljaju.

A ako tvoji pokušaji izrade plana prehrane nikako da urode plodom, s međuobrocima i bez njih, onda je svakako najbolje rješenje potražiti podršku onih koji su već prošli tvojim putem i znaju kako doći do cilja.

Svakako se učlani u Fit Lifestyle grupu na Fejsu, gdje zaljubljenici u zdravi stil života jedva čekaju podijeliti svoja iskustva, a ako želiš još korak više, uvijek možeš potražiti pomoć od nekog tko fitnes i nutricionizam zaista ima u malom prstu. Nekog poput mene, tko jedva čeka pomoći ti promijeniti kvalitetu tvoje svakodnevice.

A ako si dodatno zainteresirane za super ideje i prijedloge kako poboljšati navike i njegovati zdraviji stil zivota javi mi se na besplatne konzultacije I upoznat ću te s aplikacijom koju sam razvio za online treninge i kuharicom zdravo & jeftino, u kojoj možeš naći jednostavna i brza rješenja za jednostavno planiranje brzih i kvalitetnih obroka.


Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se