fbpx
Pet razloga zašto se isplati jesti sporije prilikom mršavljenja!
Mršavljenje Predloženo Top

Pet razloga zašto se isplati jesti sporije prilikom mršavljenja!

Iako je unos kalorija isti bilo da jedeš brzo ili sporo, postoje razlozi zašto je ipak bolje uzeti si vremena i polako unositi hranu u organizam, pogotovo ako si u fazi mršavljenja…

Dok pokušavaš izgraditi tijelo svaka mala pobjeda može dobro doći, a u tu svrhu svakako pomaže pripaziti na koji način unosiš hranu u svoj organizam.

Naime, većina nas sklona je ubaciti u sebe jelo u samo nekoliko minuta, prije svega zbog užurbanog stila života u koji smo svi duboko uronili, a onda i zbog stanja uma, koji se danas više nije sposoban u potpunosti posvetiti samo jednoj aktivnosti.

Ipak, pokazuje se da ako hrana nije u sasvim tekućem stanju, u obliku nekog hranjivog šejka, da je ipak bolje jesti malo sporije, a evo nekoliko razloga zašto je to tako…

Duži osjećaj sitosti

Nema sumnje, glad je varljiv osjećaj i u velikoj mjeri ovisi o načinu na koji unosimo hranu u svoje tijelo. Što je brže strpamo u sebe, to će mozak teže registrirati unos kalorija i sitost nakon takvog obroka neće dugo trajati.

Međutim, ako si uzmeš vremena i polako unosiš u sebe pripremljene namirnice, situacija će biti sasvim drukčija. Mozak će itekako registrirati svaku unesenu kaloriju, zbog čega će se glad javiti u realnom vremenu, baš kada će ti zaista biti potreban novi izvor energije.

S druge strane, prerana glad pod utjecajem nesvjesnog trpanja hrane u sebe jedan je od faktora koji značajno utječu na debljanje, pogotovo ako ne razumiješ na koji način tvoj mozak funkcionira i dopustiš da te prevari…

Olakšanje za probavu

Sporiji unos hrane definitivno znači i bolje žvakanje, a ako usitniš hranu, tvoj probavni trakt definitivno će ti biti zahvalan.

Što bolje obradiš hranu u svojim ustima, to će svim ostalim dijelovima probave biti lakše obaviti svoj posao. Zbog toga ne samo što ćeš izbjeći eventualne bolove, već će različiti organski sustavi bolje raditi u tvom organizmu, jer skladno funkcioniranje probave preduvjet je za sve ostalo unutar ljudskog tijela…

Veći užitak

Istina je, što sporije jedeš, to ćeš osjetiti veći užitak tijekom obroka. Osjet okusa ne može ti dati jednako zadovoljstvo ako kroz tvoja usta munjevitom brzinom prolazi hrana, kao što može ako umjereno ili sporo obrađuješ hranu prije gutanja.

A hrana je jedan od najvećih užitaka koji osoba u životu može iskusiti, zbog čega ljudi i odlaze u skupocjene restorane i plaćaju jela deset puta više od realne cijene, samo da bi doživjeli iskustvo potpunog gastro hedonizma. Sve to je naravno puno intenzivnije ako jedeš sporije i istinski uživaš u svakom zalogaju koji je pred tobom…

Odmor za um

Nismo toga svjesni, ali naš mozak u današnje vrijeme radi sto na sat i rijetko ima priliku stati, odmoriti se i rekuperirati.

Upravo doručak, ručak, večera i međuobroci mogu se pobrinuti da se tvoj mozak malo odmori i doživi nagradu za svoj naporan rad, kroz užitak koji ide uz unos ukusnih namirnica. Zato nemoj žuriti dok jedeš niti nemoj jesti na svom radnom stolu, jer jedino odvajanjem obroka od posla dat ćeš priliku svojem umu da se malo osvježi i zatim bude još jači i koncentriraniji u nastavku dana…

Počneš cijeniti hranu

Za kraj, svakako treba reći da osoba koja sporije jede definitivno više cijeni hranu od one koja je strpa u sebe u sekundi.

Bez poštovanja prema hrani i svemu što predstavlja nikad nećeš uspješno smršaviti, jer upravo namirnice se nalaze u središtu svake kvalitetne izgradnje tijela i treba im priznati veliku važnost. Da, baš hrana ti daje sve što je potrebno tvom organizmu da bi normalno funkcionirao, a tijelu potrebna oružja da bi se na pravi način oblikovalo i učvrstilo.

Naravno, nije svejedno što jedeš i to je uz redovitu tjelovježbu najvažnija stvar prilikom mršavljenja. Minerali, vitamini i biljna vlakana, uz proteine, ugljikohidrate i masti u pravilnom omjeru pobrinut će se da postigneš željene rezultate i ostvariš sve svoje zacrtane ciljeve.

A ako tvoja prehrana nikako da dovede do mršavljenja i učvršćivanja tijela, onda svakako dobro dođe stručna pomoć, od nekog tko ima nutricionizam i fitnes u malom prstu. Nekog poput mene, tko razumije što prolaziš i želi ti pomoći poboljšati tvoju svakodnevicu.

Ako i sama “trpaš hranu” jer te često mori osjećaj pretjerane gladi zbog neadekvatne organizacije obroka ili nemaš ideja za zdrave i kvalitetne obroke, slobodno mi se obrati za termin besplatnih konzultacija ili se pridruži mojoj zatvorenoj FitLifestyle Facebook grupi.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se