fbpx
Odustajanje nije opcija – pogotovo kad je debljina u pitanju!
Mršavljenje Predloženo

Odustajanje nije opcija – pogotovo kad je debljina u pitanju!

Većina vas mi se žali na nedostatak volje i motivacije, često mi govorite da nemate podršku u svojoj bližoj okolini.

Da vas rijetko tko razumije, da se teško otvarate drugima, da je debljina često i mentalni teret s kojim je nekad nemoguće izaći na kraj. Da svakodnevno prolazite kroz samooptuživanje, kritiziranje, omalovažavanje i prijezir prema samima sebi i svojim nezdravim navikama. A nekako si nikako ne znate pomoći i često se pitate odakle krenuti…

Problem s motivacijom kao najčešći problem

Najčešće u svom radu s klijenticama ili klijentima krećem s pitanjem: „Što te je motiviralo da mi se javiš? Što je bio okidač tvoje želje za promjenom? U nastavku se nalazi par odgovora mojih klijenata/ntica:

„Pratim već godinama tvoje objave i dugo već planiram da ti se javim, ali sada sam s kilažom baš došla do zida. Ne mogu više podnijeti svoj odraz u ogledalu. Vrijeme je da se pokrenem!

Ana, 35

„Moja supruga je strašno opterećena svojim izgledom, jer se nije uspjela nakon dvije trudnoće vratiti na prvotnu težinu i to ju čini jako nesretnom. Meni njezine kile ne smetaju, ali mi je teško gledati ju koliko je nesretna i nezadovoljna sobom.“

Ivan, 39

Zbog dinamike posla s kojim se bavim i prebrzog tempa, uspjela sam nagomilati dvadesetak kilograma viška. Počela sam se jako brzo umarati, imam kroničan nedostatak energije i svaki dan mi je teži od prethodnog. Krevet je postao jedino mjesto kojem se veselim.“

Sara, 44

„Nakon hrpe bezuspješnih dijeta poput keto, paleo i mnogih drugih, zaključila sam da sve kile koje skinem još brže uspijem i vratiti. Ne mogu se više vrtjeti u krug debljanja i instant mršavljenja, treba mi logičan plan kojim ću sigurnim putem uz stručnu podršku ići prema rezultatima.“

Ivana, 28

Jednostavno ne znam odakle krenuti.“

Saša, 48

Lako odustajanje od zadanog cilja

Iz svih ovih odgovora može se zaključiti da većina vas ima problem prelakog i/ili prebrzog odustajanja od zadanog cilja. No, u tome često zanemarujete jednu veliku stavku – da ste time odustali od sebe. Nije isto odustati od posla ili veze ili možda prijateljstva, ali odustajanje od sebe ne može i ne smije biti opcija.

Pogotovo kad je debljina u pitanju. Čast izuzecima gdje je debljina posljedica i nekih zdravstvenih poteškoća, ali nemojmo zanemariti ni objektivnu činjenicu da upravo stavljanjem težine pod nadzor čak i u takvim slučajevima aktivno doprinosimo kvaliteti svoga zdravlja.

Svjestan sam koliko je teško zadržati fokus i odustati od one slasne palačinke na obiteljskom ručku, odlučiti ne napraviti pun protvan kremšnita znajući da ćeš sama slistiti pola, stati s beskrajnim svakodnevnim ispijanjem coca-cole nakon ručka, maknuti one napolitanke iz kuhinjskog ormarića i sve slatkiše koji samo hrane tvoje slabosti.

Nije to lako… No, zapamti da je puno lakše biti debeo ili debela nego ostati u zdravoj tjelesnoj formi. Biti fit, pogotovo nakon 30.te godine života, zahtijeva disciplinu, planiranje obroka, kontroliranje svog apetita i nezdravih poriva te fizičku aktivnost.

Pad nije krajnje odredište, već zalet za promjenu

No, ako i sama mučiš muku s prekomjernom težinom nemoj se mučiti kritiziranjem same sebe, nego postani svoj najbolji prijatelj. Ljudski je podbaciti, biti slab u nekom periodu života, ali je isto tako nužno pobijediti svoje slabosti i odlučiti se za rast i promjenu.

Nekad smo dovoljno jaki da to izguramo sami, a nekad nam treba podrška i usmjeravanje prema rezultatu. Bitno je samo prepoznati na kojem smo mjestu trenutno.

Ako nemaš podržavajuću klimu oko sebe, još uvijek imaš nekoga tko će ti pružiti ruku i oslonac – imaš samu sebe! S druge strane, ako smatraš da nisi sada dovoljno jaka da izguraš taj period krize dok zdravi stil života postaje navika, uvijek možeš pronaći osobu koja će ti dati ono što ti trenutno nedostaje – motivaciju, vjetar u leđa i svakodnevnu podršku!

Ako se prepoznaješ u ovom tekstu, slobodno mi se javi na 20-minutne BESPLATNE KONZUTACIJE kako bismo zajednički definirali korake prema tvojoj transformaciji i postavili realne i dosežne ciljeve. Veselim se tvojoj prijavi. I ne zaboravi odustajanje nije opcija, jer od sebe se nikad ne odustaje!

Tvoj trener Kristian

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se