fbpx
Najbolji plan ishrane za mršavljenje? Razumno do impresivnih rezultata!
Mršavljenje Predloženo Top

Najbolji plan ishrane za mršavljenje? Razumno do impresivnih rezultata!

Bez adekvatnog plana prehrane teško je uopće zamisliti uspješno skidanje masnih tjelesnih naslaga, zbog čega se isplati barem okvirno odrediti smjernice kojima ćeš se voditi, dok pokušavaš dovesti u red svoju težinu…

Brojati svaku kaloriju koju pojedeš možda nema smisla, ali ako zaista želiš smršaviti u mjesecima koji dolaze, nekog plana prehrane ipak se moraš držati.

Baš zbog toga mnogi na Internetu traže savršeni plan ishrane za mršavljenje, kao čarobno rješenje koje će im omogućiti da ostvare zacrtane ciljeve, po pitanju svoje linije, ali i poboljšanja zdravlja cjelokupnog organizma.

Naići ćeš na svašta, od radikalnih dijeta koje od tebe traže dugi post ili potpuno izbacivanje iz prehrane nekih nutrijenata, do kompliciranih obroka koji su možda zdravi i ukusni, ali ćeš izgubiti pregršt vremena na njihovo kuhanje.

Sve to samo zbunjuje nekog tko ima viška kilograma i pokušava dovesti svoju tjelesnu težinu pod kontrolom, jer kad i pokušaš slijediti dijetu koja je zahtjevna, čim dođe prva kriza postat će sve to prevelik teret za tvoju psihu.

Zbog toga može upaliti isključivo plan ishrane za mršavljenje koji je razuman, a trebao bi definitivno biti baziran na znanju i jasnim principima…

Shvati što te najviše deblja

Ako želiš dovesti pod kontrolu svoj unos kalorija, svakako prvo moraš naučiti ponešto o nutricionizmu, jer nije tajna da neke namirnice u supermarketu koje se reklamiraju kao dijetne, zapravo su krcate šećerom i imaju pregršt kalorija.

Istina je, osnova svake dijete trebalo bi biti smanjenje unosa šećera, kao i industrijski obrađene hrane, jer takve namirnice lišene su većine bitnih nutrijenata za normalno funkcioniranje organizma. Ostaju ti s njima tek prazne kalorije, i to njih puno, uz koje je teško uspješno smršaviti.

Dakle, kolači, keksi, čokolade, pekarski proizvodi i razne druge slastice trebali bi biti iznimka, a ne pravilo u tvom tjednom planu prehrane, a smanji na minimum i brzu hranu, kao i ćevape, burek, pizzu i ostala siromašna jela koja su postala specijaliteti u našim krajevima, no ne daju tijelu ono što mu je potrebno.

Razmisli i o kruhu kojeg jedeš, jer dodaje ti nepotrebne kalorije na tvoj obrok, a ako nije integralni, tada je nutritivno zaista siromašan. Isto vrijedi za tjesteninu, a riža je tek malo bolja pa bi trebalo koristiti verzije ove hrane dobivene iz cjelovitih žitarica, što će obogatiti tvoj organizam hranjivim tvarima…

Daj priliku zdravoj hrani

S druge strane, tu su i one namirnice koje će ti garantirano dati proteine, minerale, vitamine, vlakana te esencijalne masti, uz znatno manju kalorijsku vrijednost. To će ti omogućiti da bolje kontroliraš tjelesnu težinu, a da pritom imaš više snage i energije.

Tu važnu ulogu svakako ima voće i povrće, jer u njemu se skriva pregršt hranjivih tvari koje će ojačati tvoj organizam, a definitivno te takve namirnice mogu zasititi ako im daš priliku. Ne zaboravimo ni različite žitarice, koje možeš jesti kao kašu, ali i u brojnim drugim kombinacijama, krcate prijeko potrebnim vlaknima.

Tvoje tijelo treba i bjelančevine kako bi se izgradilo pa potraži kvalitetne izvore proteina. Oni mogu biti životinjski ili biljni, s ribom koja sadrži vrijednu omegu kao opcijom koju treba uzeti u obzir.

Dodaj još tome grahorice i orašaste plodove pa već možeš reći da imaš sve što je potrebno za uspješno mršavljenje, pogotovo ako se u isto vrijeme posvetiš i redovitoj tjelovježbi…

Daj priliku zdravoj hrani

Ako želiš napokon uspješno smršaviti, zapravo ti ne treba detaljan plan prehrane, koji će ti iz dana u dan određivati što da jedeš. Baš suprotno, trebaju ti tek jasne smjernice, na temelju kojih ćeš graditi put prema gubitku masnih naslaga.

Najjednostavnije je da iskušaš što više zdravih namirnica i dođeš do zaključka koje su ti ukusne. Zatim napravi popis svega što je i zdravo i ukusno te vikendom napuni hladnjak takvom hranom. S druge strane, riješi se keksa i kolača iz svog doma i eventualno se počasti kad si u gradu, kako stvari ne bi izmakle kontroli.

Tvoj plan ishrane treba biti na tjednoj bazi, a ne dnevnoj. Dakle, uvrsti na njega desetak jela i vrti ih kroz sedam dana, s tim da definitivno imaš pravo sve to ponoviti sljedeći tjedan, ako ti je tako jednostavnije.

Fokusiraj se na ona jela koja ne traže dugu i napornu pripremu, jer uz takva je najlakše odustati od svega, prvi put kad zapneš na svojem putu mršavljenja. Ono što se može spraviti za pola sata najbolje je za tebe, a nije loše imati na raspolaganju i nešto zdravo za gricnuti na brzinu, što će ti omogućiti održavanje sitosti kroz cijeli dan.

U svakom slučaju, znati što je zdravo i što ne deblja važno je za tvoju prehranu, ali je jednako bitno ne izazvati u sebi stres, tvrdoglavim slijeđenjem nekog pretjerano detaljnog plana. Zato polako gradi svoju transformaciju prema zdravom stilu života i znaj da će trebati vremena, prije nego sve sjedne na pravo mjesto.

A ako tražiš najbrži i najsigurniji put prema uspješnom mršavljenju, tada je najbolja odluka potražiti pomoć stručnjaka, onog koji ima fitnes i nutricionizam u malom prstu i može ti ponuditi adekvatan plan prehrane i tjelovježbe, na temelju tvojih ciljeva i fizičkih karakteristika.

Baš to ide uz BudiFit mobilnu aplikaciju, u kojoj dobivaš svog osobnog trenera, spremnog dati ti savjete o prehrani i detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih mogućnosti. To je nešto što će ti definitivno dati idealne uvjete za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, vezanih uz mršavljenje i izgradnju tijela.

BudiFit mobilna aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje?

Onda se prijavi za probni period od 7 dana i iskušaj sve prednosti BudiFit mobilne aplikacije!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se