fbpx
Dijeta s povremenim postom – koje vrste postoje i može li pomoći?
Predloženo Top Zdrava prehrana

Dijeta s povremenim postom – koje vrste postoje i može li pomoći?

Intermittent Fasting iliti dijeta s povremenim postom jedan je od načina kako ograničiti unos kalorija u tijelo i olakšati si gubitak kilograma. Evo kako funkcionira i na što posebno paziti, ako ne želiš upasti u nevolje…

Može li tijelo preživjeti bez hrane? Dugoročno definitivno ne može, no oni koji vjeruju u povremeni post smatraju da uzeti pauzu od unosa nutrijenata u tijelo ima svoje prednosti, pogotovo ako muku mučiš s viškom kilograma.

Engleski pojam Intermittent Fasting pronaći ćeš na bezbroj mjesta na Internetu, a radi se o prehrani koja od tebe traži veći broj sati bez unosa hrane u tijelo, odnosno drastičnu restrikciju nekoliko dana u tjednu.

Pa iako uravnotežena prehrana u kombinaciji s aktivnim stilom života može biti sasvim dovoljna da postigneš svoje fitnes ciljeve i popraviš cjelokupno zdravlje organizma, povremeni post također je zanimljiva opcija onima koji radi na svom tijelu, zbog čega donosimo malu analizu svega što uz to ide…

Vrste dijete s povremenim postom

Ograničiti unos kalorija pomoću posta možeš na više različitih načina. Svi su čuli za princip 16:8, što znači da svaki dan 16 sati u komadu ništa ne unosiš u tijelo, a u onih 8 sati uneseš potrebnu količinu nutrijenata kako bi organizam normalno funkcionirao.

Postoji i dijeta koja traži od tebe post svakog drugog dana, odnosno restrikciju unosa kalorija na sam minimum, ispod 1000. To bi značilo da ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom jedeš normalno, a utorkom, četvrtom i subotom manje od uobičajenog.

Treća ideja poznata je kao 5:2 i nešto je drukčija, jer traži od tebe da pet dana normalno jedeš, a dva dana smanjiš unos kalorija na samo 500 kalorija, kako bi na kraju tjedna bio uspješno postignut kalorijski deficit, a samim time i otapanje masnih naslaga s tijela.

Postoje još brojne različite ideje koje kažu da valja postiti samo na jedan određeni dan u mjesecu, a tih dana moraš biti doslovno samo na vodi, što je posebno težak izazov za svakog tko se tome podvrgne…

Koristi i zamke povremenog posta

Istraživanja su pokazala da povremeni post zaista može ograničiti unos kalorija i pomoći ako patiš od prejedanja iz dosade i stalno nešto žvačeš kad si kod kuće.

Samim time pomaže pri poboljšanju krvne slike, a može pozitivno djelovati i na problem inzulinske rezistencije, jednog od poremećaja koji mogu vrlo negativno utjecati na tvoj metabolizam. Izbacivanje toksina iz tijela još je jedan razlog zašto ljudi poste i cijeli se dan čiste isključivo vodom.

Međutim, treba naglasiti da Intermittent Fasting od tebe traži zaista čvrstu psihu i besprijekornu disciplinu. Naime, ne smije ti se dogoditi da u onih osam sati koliko imaš pravo jesti u sebe natrpaš prekomjernu količinu hrane.

Također, uzalud tvoj post ako u sebe unosiš isključivo prazne kalorije, odnosno industrijski obrađenu hranu koja će te napuniti ogromnom količinom kalorija, u onim trenucima kad ti je dopušteno jesti.

A ne zaboravimo ni psihički stres koji ćeš osjećati ako te iz dana u dan muči glad, zbog čega i puca većina dijeta te dolazi do još većeg debljanja. Takav stres uzrokuje upravo hranjenje praznim kalorijama koje ti ne nude dugoročnu sitost, zbog čega je ipak puno važnije što jedeš, nego kada i koliko često jedeš…

Tjelovježba kao alternativa postu

Dijeta s povremenim postom aktualni je trend koji može funkcionirati, pod uvjetom da prehranu baziraš na nutritivno bogatim namirnicama, onima koje će organizmu dati sve što mu je potrebno, a samim time i dugoročnu sitost.

No, postoji još bolji način kako kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu. Naime, kombinacija uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe također dovodi do kalorijskog deficita i rješava problem mršavljenja, a usput ti pomaže učvrstiti mišiće i ljepše oblikovati tijelo.

Trening je fantastičan način kako potrošiti kalorije, a iako ga je moguće uklopiti u dnevni raspored čak i ako 16 sati postiš, neće ti zapravo biti potrebno takvo dodatno odricanje, jer će se tjelovježba zajedno s adekvatnom prehranom bez problema pobrinuti da postigneš zacrtane ciljeve.

U svakom slučaju, moraš znati da nije potrebno pratiti trendi dijete ni postiti da popraviš svoje zdravlje i bolje kontroliraš tjelesnu težinu. Nužno je samo prijeći na zdravi životni stil i vući prave poteze, one koji su prokušani i već su brojnim ljudima donijeli željene rezultate. Tjelovježba je tu posebno učinkovita, pogotovo ako imaš nekog tko će ti točno reći kojim putem krenuti, na temelju tvojih osobnih karakteristika.

A sve to možeš dobiti u udobnosti svog doma, uz BudiFit aplikaciju uz koju ide detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih mogućnosti. To je nešto što će ti definitivno dati idealne uvjete za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, vezanih uz mršavljenje i izgradnju tijela.

BudiFit aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za probni period od 7 dana i iskušaj sve prednosti BudiFit aplikacije!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se