11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-23T211514.526

Možete li jesti previše zdrave hrane?

712

Prošli tjedan mi je prijatelj rekao da je večer prije pojeo ogromnu porciju prefine lubenice. Kasnije se zapitao da li je pretjerao. Da li je zapravo moguće pojesti previše nečega što je dobro za vas?

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-23T204033.636

To me često pitaju, pogotovo kada se radi o voću. Ovisno o tome što vas konkretno zanima, odgovor može biti i da i ne. Ako brinete o prevelikom unosu šećera iz voća, tada bih rekla da nemate razloga za brigu. Da, voće je slatko zbog prirodnih šećera koje sadrži, ali je bogato i s vitaminima, mineralima, vlaknima te zdravim fitonutrijentima koji djeluju kao antioksidansi.

Uz to, vjerojatno ni ne unosite toliko šećera koliko mislite – trebali biste pojesti četvrtinu velike lubenice da unesete količinu šećera koja se nalazi u srednje velikom soku. A to je puno lubenice.

Ako brinete da biste mogli pretjerati s određenim vitaminima ili mineralima, i tu možete odahnuti. Mi smo dizajnirani za unos vrlo različitih hrana, pa, dok god je vaša prehrana uravnotežena i uključuje raznoliku cijelu hranu, teško da ćete unijeti previše jednog vitamina ili minerala. Vi vjerojatno ne bi ni mogli pojesti toliko hrane.

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-23T204350.590

S druge strane, kad se govori o zdravoj hrani, neki misle “što više, to bolje”. Iako je malo vjerojatno da se možete prejesti određenog nutrijenta, vi svakako možete pojesti previše kalorija. I tu je odgovor na pitanje “da” – možete jesti zdravo, ali još uvijek možete jesti previše.

Sama sam se našla u takvoj situaciji već bezbroj puta. Pacijenti, koji kažu da jedu zdravo, ali ne mogu smršaviti, često su među onima koji se hvale da su se prebacili s običnoga na nemasni čips, a pritom zanemaruju činjenicu da i dalje pojedu cijelu vrećicu u jednom potezu.

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-23T211048.818

Imala sam pacijente koji su unosili ogromne količine suvišnih kalorija iz najnevjerojatnijih izvora – hrana koje su “zdrave” ili “niskokalorične” – samo zato što su previše pojeli. Jedan je gutao staklenke kiselih krastavaca; drugi je unosio više od 200 kalorija dnevno iz mentol bombona. Imala sam i pacijenticu koja je želju za čipsom utažila grickajući suhu, sirovu (ali nemasnu) tjesteninu – unoseći oko 450 kalorija dnevno.

Zdrava hrana koju jedemo – voće, povrće, integralne žitarice, nemasni proteini i nemasni mliječni proizvodi – doista sadrži mnogo manje kalorija od manje zdrave hrane koje su pune masti i šećera i ona nas više ispunjava. Proteini sprečavaju glad, a vlakna i voda u biljnim hranama zasićuju.

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-23T210943.569

No, mi imamo puno veći kapacitet za pojesti nego za potrošiti. Stoga nemojte pretpostavljati, kao što to mnogi čine, da veličina porcija nije važna dok god jedete zdravu hranu. Čak se i voća može skupiti: da pojedete onu četvrtinu lubenice, koštala bi vas oko 350 kalorija. Bezmasna granola možda jest zdrava, no to ne znači da je trebate jesti iz zdjele veličine kacige. Kada je riječ o hrani, vi stvarno možete pretjerati s nečim dobrim.

Ako su vam korisni moji savjeti, pozivam vas da se priključite mojoj besplatnoj Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.