11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-05-17T211525.222

Kako poboljšati kvalitetu svog sna dok si u fazi mršavljenja?

154

Dobro spavati izuzetno je bitno u svrhu izgradnje vlastitog tijela, a pogotovo dok si u fazi mršavljenja. Evo što učiniti ako imaš problema sa svojim snom!

Svi dobro znamo da bi odrasla osoba trebala spavati minimalno 6 sati tijekom noći, a dobro bi bilo to produžiti na 8 sati, ako želiš svakodnevno normalno funkcionirati.

Ok, slušamo o tome redovito, no zašto je zapravo bitno dobro spavati? Iz više različitih razloga. Tijelu treba odmor, kako bi dobilo potrebnu energiju za izazove koji ga čekaju. Uz to, naspavanost poboljšava naš imunitet, pozitivno utječe na raspoloženje, kao i na koncentraciju te mentalne sposobnosti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-17T211419.545-1

Ne zaboravimo, kad je u pitanju postizanje fitnes ciljeva, bilo da pokušavaš smršaviti ili raditi na svojoj snazi, odmor je izuzetno važan, jer upravo u trenucima kad se tvoj organizam odmara, mišići rastu, a tijelo se regenerira i oblikuje na pravi način.

Dakle, nema ništa bez kvalitetnog sna, a ako ga zasad ne uspijevaš postići, evo nekoliko savjeta koji bi mogli poboljšati situaciju…

Stvori atmosferu u kojoj je lako zaspati

Nema sumnje, nesanica smanjuje radnu sposobnost, usporava tvoje reflekse i čini te rastresenom osobom, a negativno utječe i na kvalitetu izgradnje tijela, pogotovo u fazi mršavljenja, koja sa sobom zbog svakodnevnih odricanja donosi dodatni stres.

Baš zbog toga bitno je stvoriti si okruženje u kojem je lakše zaspati. Sve kreće od kreveta, koji mora biti udoban i smješten u zamračenoj prostoriji, daleko od televizora i blještavog ekrana mobitela, kao klasičnih modernih distrakcija.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-17T211943.227

Uvijek pomaže večernje sate provoditi laganini, a ne u intenzivnoj mentalnoj aktivnosti pa pokušaj poslije 8 navečer početi se polako opuštati, kako bi kasnije bilo lakše utonuti u carstvo snova.

Odredi vrijeme za spavanje. Kad se jednom tijelo navikne na taj termin i razvije svoj biološki sat, lakše će se u to doba aktivirati melatonin, hormon spavanja i učiniti da se prepustiš u potpunosti odmaranju.

Ako te konstantno muče negativne misli, nije sve izgubljeno. Potrudi se sebi kroz ta razmišljanja umjesto briga ponuditi rješenja problema, kako bi sljedeće večeri bilo lakše zaspati.

Fokus na disanje još je jedna odlična metoda kako lakše opustiti um i mirno zaspati. Koncentrirano prati udisaje i izdisaje, ne razmišljajući o ničemu drugog. Ubrzo ćeš se toliko opušteno osjećati da neće biti problem prepustiti se snovima.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-17T212257.268

Naravno, oni koji su tome skloni, svakako će profitirati iz joge i različitih meditacija, koje se uostalom i baziraju na sličnim tehnikama opuštanja.

Obavezno obavi nuždu prije spavanja i treniraj svoj mjehur da izdrži što duže, kako ne bi bilo čestih buđenja usred noći. Ako se buđenje i dogodi, nema razloga za paniku, još uvijek se fokusom na disanje brzo možeš vratiti u san…

Zdrava prehrana i aktivan život poboljšavaju san

Naravno, nije sve u kontroli vlastitih misli i mjehura, nešto je i u načinu na koji se hraniš i provodiš svoje dane.

Tko ima ispunjen dan aktivnostima i fizički je aktivna osoba, puno će lakše zaspati navečer i provesti 6 do 8 sati u neprekidnom snu. Redovita tjelovježba pritom definitivno pomaže, pogotovo ako je intenzivna, ali trebala bi se odvijati najkasnije tijekom popodneva, jer navečer može u nekoj mjeri utjecati na san i produžiti vrpoljenje u krevetu.

Što se pak prehrane tiče, jesti zdravo i paziti na unos svih makronutrijenata u balansiranom omjeru dobitna je formula i za dobro spavanje, pogotovo ako pripaziš da obrok navečer bude laganiji i uneseš ga u sebe barem dva do tri sata prije odlaska na počinak. Naš Formula 1 šejk iz web shopa u tome može pomoći, jer radi se lako probavljivoj mješavini visokokvalitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala, koja će sa svojih dvjestotinjak kalorija itekako zasititi!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-17T212608.379

U svakom slučaju, čak i ako ti se čini da na vlastitu nesanicu ne možeš utjecati, svakako prvo probaj na prirodan i razuman način nešto promijeniti, prije nego digneš ruke i posegneš za tabletama koje najčešće nisu najzdravije rješenje.

I ne zaboravi ono najvažnije, da kombinacija aktivnog života i pozitivnog razmišljanja čini čuda te je takvim pristupom moguće ne samo doći do dugog sna i uspješnog mršavljenja, već i do bilo kojeg drugog postavljenog cilja u životu!