fbpx
Dvaput razmisli prije nego što se odlučiš za keto dijetu!
Predloženo Top Zdravlje

Dvaput razmisli prije nego što se odlučiš za keto dijetu!

Iako keto dijeta daje dobre početne rezultate prilikom mršavljenja i tako zavarava onog tko je koristi, dugoročno predstavlja loš izbor, a čak može biti i opasna za tvoje zdravlje…

Posljednjih godina svjedočimo eksploziji trendi dijeta koje ti garantiraju brzo i efikasno mršavljenje, kao i navodno čišćenje tijela od svih mogućih toksina kojima smo izloženi.

Jedna od njih zove se keto dijeta, a bazira se na drastičnom rezanju količine ugljikohidrata iz prehrane. Ne, ne radi se samo o industrijski obrađenim praznim kalorijama, već i mnogim zdravim izvorima ugljikohidrata, a fokus je prije svega na proteinima i mastima, za koje tvorci ovog režima prehrane tvrde da su sasvim dovoljni da bi organizam normalno funkcionirao.

Zašto izbaciti ugljikohidrate? Zato što zagovaratelji keto dijete vjeruju da će time biti mobilizirana uskladištena mast u tvom tijelu, koja će se početi trošiti, a tvoja linija bi kao rezultat toga trebala u vrlo kratkom razdoblju postati lijepo oblikovana.

No, iako u teoriji ovaj tip dijete izgleda vrlo zanimljivo, u praksi se pokazuje da se ne može na duge staze mjeriti s razumnom uravnoteženom prehranom, a ako predugo s njom ustraješ može biti čak i opasna

Dobar start koji zavarava

Uz keto dijetu start tvoje dijete bit će prilično impresivan, pogotovo ako paziš na broj unesenih kalorija i svakodnevno postižeš kalorijski deficit.

Zapravo, za osobu koja ne pati od nikakvih ozbiljnih zdravstvenih problema, a ima ponešto viška masnih naslaga ovakav režim može biti sasvim dobar početak. Gubitak kilograma bit će značajan u početnoj fazi, a bez ugljikohidrata u pravilu će se normalizirati i razina šećera u tvojoj krvi, što je također sasvim pozitivno.

No, nakon nekog vremena počet će problemi, jer keto dijeta povećava kiselost tvog organizma, što može loše utjecati na zdravlje kostiju kao i na rad bubrega.

Prehrana bazirana na masti koje zamjenjuju ugljikohidrate također nije dobra za rad tvoje jetre, a dovodi i do inzulinske rezistencije koja loše utječe na ljudski metabolizam. Drugim riječima, poboljšanje razine šećera u krvi koje je bilo prisutno na početku, nakon nekog vremena može se potpuno promijeniti i otići u negativnom smjeru

Zdravi ugljikohidrati umjesto nikakvih

Dakle, keto dijeta može oduzeti tijelu vrijedne nutrijente na koje je naviklo i dovesti do gubitka ravnoteže unutar organizma, za što znanstvenici vjeruju da dovodi do bolesti jetre i bubrega, kao i negativnih promjena u samoj krvnoj slici.

Što se pak mršavljenja tiče, već smo spomenuli da je start impresivan, no nakon toga napredak postaje izuzetno spor ili čak nikakav, zbog problema s metabolizmom, što je težak udarac za nekog tko želi kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Stres koji izaziva takva situacija dovodi od daljnjih problema s oblikovanjem tijela pa i mentalnog pucanja, koje u potpunosti uništava svaku nadu u postizanje zacrtanih ciljeva.

A sve bi bilo drukčije uz malo manje radikalan pristup. Naime, ako umjesto potpunog izbacivanja ugljikohidrata samo svedeš na minimum slastice, kruh i tjesteninu, već ćeš puno napraviti za svoju tjelesnu težinu.

Tada je na tebi obogatiti prehranu zdravim izvorima ugljikohidrata, od kojih svakako treba izdvojiti povrće poput tikvica, bundeva, kvinoje, leće, graha i batata. Dodaj tome integralne žitarice i tjesteninu, kao i smeđu rižu pa imaš fantastično gorivo za svoj organizam koje će ti usput dati različite hranjive tvari prijeko potrebne tvom tijelu, poput minerala, vitamina i vlakana.

Dakle, uravnotežena prehrana uvijek je bolji izbor od izbacivanja u potpunosti nekog nutrijenta. Zato se drži prokušanih formula, a ako već misliš eksperimentirati s radikalnim idejama učini to na kraći vremenski rok, kako zdravlje tvog organizma ne bi bilo ugroženo.

A u slučaju da baš ništa ne znaš o nutricionizmu i fitnesu te već dugo samostalno neuspješno tapkaš na mjestu po pitanju tjelesne težine, tada je najbolja odluka potražiti stručnu podršku, nekog tko ti NEĆE napuniti glavu suludim idejama, već će ti dati realni plan kako postići željene rezultate, u skladu s tvojim tjelesnim karakteristikama.

Sve te raznorazne dijete koje obećavaju brze rezultete dugoročno nisu dobre za očuvanje tvoga zdravlja. Vjerujem da si svjesna da zdravlje nikako ne bi trebalo riskirati radikalnim dijetama ili modernim verzijama prehrane koje nose brze, ali ne i održive rezultate. Najveći pomaci se postižu dugoročnim planiranjem, postepenim promjenama štetnih navika te usvajanjem zdravije rutine koja će ti donijeti ne samo veće zadovoljstvo zbog ljepšeg odraza u ogledalu, nego i mentalnu rezistenciju na svakodnevne stresove i životne izazove.

Ako ti se ovo čini interesantnim i želiš dobiti mnoge praktične i jednostavne savjete za svakodnevnu primjenu, slobodno se priključi mojoj besplatnoj grupi na Fejsu klikom na link u nastavku.

Dobro došla u zajednicu osviještenih ljudi koji brinu o sebi i žele napredovati na svim životnim poljima.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se