fbpx
5 trikova kako smanjiti osjećaj gladi dok pokušavaš smršaviti!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-16T151126.506
Lifestyle Mršavljenje Ostalo Zdravlje

5 trikova kako smanjiti osjećaj gladi dok pokušavaš smršaviti!

Subjektivni osjećaj gladi može pokvariti dijetu i onemogućiti mršavljenje, ali dovoljno je promijeniti par stvari u svojoj svakodnevici da bi tvoja želja za hranom drastično pala!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-16T132115.681

Osjećaš neizdrživu glad već nekoliko sati nakon obroka i tako svaki dan? Onda nešto zaista moraš mijenjati, pogotovo ako imaš ambicije uspješno kontrolirati vlastitu težinu.

Nema sumnje, glad je ono što nas dovodi do toga da pretjeramo s dnevnim unosom kalorija i mentalno nas iscrpljuje ako joj odolijevamo, a kako se ne bi javila, evo nekoliko trikova koji bi definitivno trebali pomoći…

Fokusiraj se na hranu dok je jedeš

Ovo je zaista postala prava pošast! Bombardiraju nas porukama, pozivima i informacijama sa svih strana do te mjere da čak i dok jedemo, jednostavno to radimo mislima okrenutima prema sasvim drugim stvarima.

Na taj način ne samo da se odričemo užitka koji ide s ukusnim zalogajem, već i onemogućujemo vlastitom tijelu da detektira unos kalorija, zbog čega se nakon obroka glad javlja puno prije nego što bi trebala.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-16T132651.082

U svakom slučaju, od iznimne je važnosti SVE ostaviti po strani dok jedeš, ne odgovarati na poruke i ništa usput ne čitati te misli usmjeriti prema mirisu i okusu onog što je pred tobom. Odgodit ćeš time osjećaj gladi barem nekoliko sati.

Jedi zdravu, industrijski neobrađenu hranu

Prazne kalorije! Jedan je to od glavnih razloga zašto brzo ponovo osjećaš glad, jer tko jede industrijski obrađenu hranu punu šećera i masti, neće iz nje moći izvući prijeko potrebnu energiju niti si osigurati osjećaj sitosti.

Da stvar bude gora, mnogi proizvodi bogati šećerom na različite načine stvaraju ovisnost i moraš ih pojesti do kraja pakiranja, čak i ako te glad uopće ne muči! Zato je bitno bazirati prehranu na kvalitetnom mesu, povrću i voću, kako bi tijelo dobilo veliku količinu energiju, uz malo kalorija, a samim time i sitost koja će potrajati.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-16T135007.048

Prestani piti kalorije

Još jedna greška koju često radimo. Bilo da piješ gazirana pića, čokoladna mlijeka, ledeni čaj ili neku drugu slatku tekućinu bogatu šećerima, u sebe ćeš unijeti pregršt kalorija dnevno, a s tim uopće nećeš umanjiti osjećaj gladi.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-16T140053.421

Da, od onog što piješ jedino proteinski šejk ti može dati osjećaj sitosti, a sve ovo ostalo samo će povećati tvoj dnevni unos kalorija, a to si ne možeš priuštiti u fazi mršavljenja. U svakom slučaju, ako se držiš ispijanja isključivo vode, ne možeš pogriješiti. A kalorije uvijek treba unositi putem hrane.

Ako jedeš sporije, kasnije ćeš ogladnjeti

Ovo je greška koju gotovo svi radimo! U današnje vrijeme ako bilo koju stvar ne napraviš munjevito brzo, ispada da to ne radiš kako treba.

No, s prehranom je situacija definitivno sasvim suprotna. Oni koji ne nabacaju sve u sebe nabrzinu, već jedu polako i uživaju u svakom zalogaju, ne samo što će duže vremene ostati siti, već su istraživanja pokazala da će i unijeti na takav način manje kalorija u tijelo i pomoći svom metabolizmu. Znamo da nije jednostavno usporiti se u svijetu koji cijeni samo brzinu, ali barem pokušaj. Fokusiraj se na svaki zalogaj, dobro ga prožvači i uživaj što duže možeš.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-16T140250.865

Nauči jesti do sitosti

“Nemoj da hrana propadne!”, famozna je rečenica koju svi mi u Hrvatskoj slušamo od malih nogu, no ako želiš zaista kontrolirati svoju tjelesnu težinu, važno je naučiti jesti do trenutka kad osjećaš sitost pa makar to značilo i ostaviti nešto na tanjuru.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-01-16T145846.187

Naime, u onim kulturama u kojima nije grijeh baciti hranu, poput Japana, ljudi lakše održavaju zdravu liniju. A ti dok ne naučiš stati u trenutku sitosti, osjećaj gladi će se uvijek javljati sve dok se ne preždereš i nikako ga nećeš moći kontrolirati.

Dakle, trikovi kako ublažiti osjećaj gladi postoje i na tebi je da ih iskušaš. A ako zapneš i treba ti stručna podrška nekog tko ima bogato iskustvo pomaganja ljudima sa sličnim problemima, javi se meni, treneru Kristianu. Brzo ćemo zajedno pronaći pravi mentalni pristup s kojim ćeš puno lakše kontrolirati svoju glad!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se