jonathan-borba-lrQPTQs7nQQ-unsplash

Kako vježbati svaki dan, a ipak imati život

224

S trenutnim izuzetno sjedilačkim načinom života koji nam nameće epidemija, socijalnim distanciranjem i radom od kuće, važno je nastaviti se kretati. Sada više nego ikad.

Međutim, skloni smo razmišljati o treninzima kao o nečemu što zahtijeva puno vremena. Kao da se, da biste trenirali svaki dan, trebate ili probuditi puno ranije nego obično, žrtvovati u nekim životnim područjima ili trenutno nemati nekih sadržaja.

Za mnoge ljude to bi mogla biti istina. Međutim, vjerujem da možete vježbati svaki (ili gotovo svaki dan) dok se budite u razumno vrijeme, brinete o važnim stvarima i bavite se drugim hobijima ili interesima.

Iskoristite vrijeme koje biste potrošili radeći nešto drugo.

S uredima koji su se iznenada preselili u naše spavaće sobe, kuhinje i dnevne sobe, mnogi od nas dobili su više vremena. To je vrijeme koje obično provodimo putujući do i iz ureda, skupljajući djecu iz škole, pateći u prometnoj gužvi i radeći sve one stvari koje su neodvojive od rada izvan kuće.

Razmislite o svom prosječnom vremenu putovanja na posao i razmislite o tome da ga prenamijenite za tjelesnu aktivnost. Napokon, ako ste upravljali svojim životom dok ste provodili po 1-2 sata 5 dana u tjednu u javnom prijevozu /automobilu, tada možete uzeti barem pola tog vremena i iskoristiti ga za brigu o svom tijelu i umu.

Nisu svi treninzi  jednaki

Dulje ne znači uvijek i bolje. Hodati 20 minuta bolje je nego ne raditi ništa. Štoviše, ako se usredotočite uglavnom na treninge za cijelo tijelo, to je nešto s čime se lako može pretjerati. Tako teške serije, trebali biste raditi najviše 2-3 puta tjedno. U ostale dane trebali biste ići na aktivnosti s malim intenzitetom.

Redovitim radom i treniranjem stvarate naviku koja će vježbanje učiniti malo lakšim i prirodnijim sa svakim ponavljanjem. A to je važnije od duljine ili težine vaše serije.

Dajte prednost vježbanju

Da, mogli biste pogledati još jednu epizodu “Prijatelja”, ali ako imate vremena za to, vjerojatno imate vremena i za nekoliko sklekova, čučnjeva i trbušnjaka.

Svaki put kad sjednete na kauč i gledate TV emisiju, zapitajte se ne bi li se osjećali bolje gledajući je nakon treninga.

Učinite to kod kuće

Sa zatvorenim ili djelomično zatvorenim teretanama, doista nema drugog načina. Odrađivanje treninga kod kuće drastično smanjuje vrijeme potrebno za vožnju do teretane, prijavu, presvlačenje itd. Sve što morate učiniti je položiti strunjaču na pod i početi se kretati. Ako želite, možete to učiniti u pidžami. Nitko vas neće osuđivati.

Dajte si oduška

Odmor je jednako važan kao i trening. Zato biste samo tijekom 2-3 treninga tjedno trebali stvarno uprijeti iz sve snage. Preostali bi dani trebali biti oblik aktivnog odmora.

Ali čak i ako namjeravate trenirati 7 puta tjedno, trebali biste si dopustiti izležavanje na kauču ako smatrate da vam to povremeno treba. Nema razloga da se grizete zbog povremenog 24-satnog ležanja. Sve dok je povremeno.

Btw. ukoliko vam nedostaje sustav podrške i motivacije, javite se.

Sretno vježbanje!