fbpx
7 najvećih mitova i zabluda o proteinima u prehrani!
Predloženo Top Zdrava prehrana

7 najvećih mitova i zabluda o proteinima u prehrani!

Proteini su definitivno važan dio prehrane. Bez njih tijelo ne bi moglo normalno funkcionirati. No, svejedno se uz njih veže ponešto mitova i zabluda koje je važno djelomično ili potpuno odbaciti.

Ništa bez bjelančevina. Radi se o jednom od najvažnijih makronutrijenata za rast i funkcioniranje mišića, ali i za normalan rad organskih sustava unutar tvog tijela.

Baš zato se proteini mnogo spominju među onima koji pokušavaju kvalitetno izgraditi svoje tijelo. Ova hranjiva tvar smatra se ključnom za uspješno oblikovanje mišića, a adekvatan unos može pozitivno utjecati i na mršavljenje.

No, istina je da se uz proteine trenutno veže i mnogo mitova, kao i potpunih zabluda. Pa iako nisu svemogući i ne možeš samo na njima bazirati svoju prehranu, tu smo da još jednom istaknemo njihovu važnost i pomognemo ti odbaciti neke teorije koje u stvarnom svijetu ne drže vodu…

Jesti previše proteina je loše za organizam

Ne, dnevni unos proteina koji je iznad preporučene doze neće naštetiti tvom organizmu. No, neće mu puno ni pomoći. Radi se praktički o bačenom novcu, jer tijelo ne može iskoristiti gradivne tvari iz tog viška i neće od svega toga imati koristi.

Zato je bitno da tvoja prehrana bude uravnotežena. U idealnom slučaju trebalo bi unositi 40% ugljikohidrata, 30% masti i 30% proteina u svoj organizam. Ako uneseš nešto manje bjelančevina od toga, ni to nije loše. Važno je samo unositi ih iz što zdravijih izvora. Naime, nije isto za tvoj krvožilni sustav unosiš li proteine iz ribe i pilećih prsa ili iz masnog hamburgera prženog na ulju.

Unos proteina garantira mišićnu masu

Ne, proteini nisu jamac da ćeš uspješno izgraditi mišiće na svom tijelu. Naime, do njihovog rasta dolazi tek kombinacijom adekvatne prehrane i redovite tjelovježbe.

Smatra se da su vježbe s otporom, odnosno one koje traže od tebe kontrakciju mišića najbolje kako bi rasla mišićna masa. Naravno, ona neće rasti bez adekvatnog unosa bjelančevina. No, neće ni rasti bez stimulacije koja dolazi iz efikasne tjelovježbe.

Proteinski prašak nije zdrav

Ne, nije istina da se radi o potpuno različitim sastavu u odnosu na bjelančevine dobivene iz hrane. Protein u prašku samo ti daje koncentriranu količinu ovog makronutrijenta, onu za koju je možda potrebno unijeti u sebe pregršt mesa, grahorica i orašastih plodova, kako bi se dosegla ista razina konzumacije.

No, treba naglasiti da protein u prašku ne može biti zamjena za uravnoteženu prehranu. Kao što smo već ranije rekli, tijelu također trebaju ugljikohidrati i masti, a da o vitaminima, mineralima i vlaknima ne dogovorimo. Dakle, proteinski prašak može biti samo vrijedan dodatak prehrani, ništa drugo.

Kuhanje uništava protein

Ne, ovo definitivno nije istina. Protein kuhanjem i zagrijavanjem definitivno neće biti izgubljen. Možda će namirnica malo promijeniti svoju hranjivu vrijednost, no svejedno ćeš unijeti u sebe pregršt vrijednih bjelančevina, bilo da se radi o mesu, ribi ili povrću.

Zato nemoj brinuti zbog tretiranja proteina visokom temperaturom. Isto vrijedi i za stavljanje hrane u mikrovalnu, protein će biti sasvim dobar za tvoje tijelo i nakon takvog prigrijavanja.

Stariji ne trebaju proteina koliko i mladi

Ovo je jedna od najvećih zabluda. Da, s godinama bi trebalo smanjiti unos crvenog mesa, jer može negativno utjecati na rad srca i krvožilnog sustava. No, istina je da proteini zapravo trebaju starijima čak i više nego mladima.

Istraživanja pokazuju da bi unos bjelančevina trebamo biti 1,5 puta veći u zrelim godinama. Naime, od 40. godine počinjemo gubiti mišićnu masu, što je potrebno zaustaviti adekvatnom prehranom. Uostalom, sarkopenija je bolest koja se javlja upravo iz tog razloga. Zato je unos proteina jedna od najvažnijih stvari za nekog tko je ušao u peto, šesto, sedmo ili osmo desetljeće.

Protein je loš za bubrege

Ne, prehrana bogata proteinima ne može biti loša za nekog tko ima zdrave bubrege. Naravno, osoba kojoj bubrezi ne funkcioniraju kako treba mora se savjetovati s liječnikom i zatim pristupiti adekvatnoj dijeti.

Ostali ne bi trebali brinuti. Funkcija bubrega je izbacivanje iz tijela neželjenih tvari, uključujući i one koji dolaze s unosom bjelančevina, poput dušika. Zdrav bubreg taj će posao vrlo dobro napraviti.

Vegetarijanska i veganska prehrana ne daju tijelu dovoljno proteina

Ovdje je riječ o staroj zabludi, iz vremena kada se vjerovalo da je bjelančevine moguće unijeti samo konzumiranjem mesa. No, istraživanja su pokazala da baš i nije tako. Proteini postoje u orašastim plodovima, grahoricama, različitom povrću i soji. Važno je samo fokusirati prehranu na one namirnice s cjelovitim proteinima pa i pravilno međusobno kombinirati ono povrće koje nema u sebi sve potrebne aminokiseline.

Nema sumnje, bilo da je u obliku praška ili dio tvog obroka, protein dobiven iz povrća može biti jednako važan za tvoje mišiće kao i onaj dobiven iz mesa. Samo se detaljno raspitaj o hranjivoj vrijednosti svake namirnice koju konzumiraš, ako tvoja uvjerenja nalažu vegansku ili vegetarijansku prehranu.

A ako te zanima još važnih savjeta vezanih uz prehranu i tjelovježbu, tada se svakako pridruži našoj Fit Lifestyle grupi na Fejsu. Tamo te čekaju stručni savjeti magistra kineziologije Kristiana Tina Amstronga, a i brojni simpatični entuzijasti koji jedva čekaju podijeliti s tobom svoja iskustva prelaska na zdrav životni stil!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se