fbpx
Život nakon traume – kako tjelovježba pomaže da kreneš dalje?
Predloženo Top Zdravlje

Život nakon traume – kako tjelovježba pomaže da kreneš dalje?

Emocionalna trauma ostavlja psihičke posljedice i može značajno utjecati na tvoj život. No, unatoč tome važno je pronaći motiv za krenuti dalje, u čemu itekako može pomoći rad na vlastitom tijelu.

Svi mi živimo pod konstantnim stresom, što utječe na kvalitetu naših života. No, neki od nas doživjeli su i puno gore od toga. Radi se o emocionalnoj ili čak fizičkoj traumi, nakon koje svakodnevica koju poznajemo obično u potpunosti nestaje.

Trauma može nastati kao rezultat fizičkog ili psihičkog zlostavljanja, kao i nekih ružnih događaja u životu na koje je nemoguće ostati ravnodušan. Neki nose traumu iz djetinjstva, drugi je dožive u zrelijima godinama. Može biti povezana sa smrti nekog bližnjeg ili golemim razočaranjem u osobu kojoj ste vjerovali. Neke od najgorih trauma povezane su pak s nesrećama i nasiljem, uključujući i ono ratno, što definitivno ostavlja posljedice na tebe, čak i ako to ne želiš priznati.

Naravno, nositi se s traumom nije lako. Neki će s vremenom uspjeti samostalno prevladati takav životni udarac, dok će se drugi mučiti iznutra i živjeti pod ručnom kočnicom, bez snage da krenu dalje. U takvoj situaciji svakako da pomaže pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje, no zlata vrijedi i prelazak na zdrave životne navike.

Istina je, redovita tjelovježba itekako može pomoći da prevladaš traumu i napokon se trgneš, zbog čega  ima smisla put do emocionalnog ozdravljenja potražiti kroz rad na vlastitom tijelu…

Kako treninzi pomažu prevladavanju traume?

Znamo da je tjelovježba jedan od najboljih načina kako izbaciti stres iz vlastitog tijela. Nema sumnje, nakon dobro određenog treninga osjetit ćeš kao da napetost nestaje iz tvoje unutrašnjosti, što je iznimno oslobađajuće iskustvo.

Kad je u pitanju trauma, situacija je malo kompliciranija. Trening ti donosi trenutno olakšanje, no nećeš od pola sata protezanja mišića u potpunosti ozdraviti. Međutim, posvećivanje aktivnosti koja ti polako, ali sigurno donosi napredak u životu itekako može pomoći ako patiš iznutra.

Da, izgradnja tijela najbolje ti govori da je moguće maknuti se s mrtve točke i krenuti prema boljoj i kvalitetnijoj svakodnevici. Kada vidiš da vaga pokazuje manju kilažu, a osjećaš značajno više energije, shvatit ćeš da vlastitim trudom zaista možeš izaći iz crne rupe i poboljšati svoj život.

Zato posvećivanje provođenju plana treninga može biti vrijedna terapija za tvoju psihu. Ako tome još dodaš i nutritivno bogatu prehranu, onu koja čini da se tvoj organizam bolje osjeća iznutra, tada zaista imaš čvrstu podlogu za to da se pobrineš da sve vezano uz tvoju svakodnevicu krene na bolje…

Zašto je važna pomoć fitness stručnjaka?

Tjelovježba izbacuje stres i pomaže nam da otkrijemo zakonitosti koje mijenjaju na bolje naš život, primjenjive u bilo kojoj sferi našeg djelovanja.

No, za osobu koja pati od traume rad na vlastitom tijelu donosi još veće izazove nego za nekog tko se osjeća emocionalno čvrsto i stabilno. Naime, uvijek postoje koraci nazad koji će se dogoditi dok pokušavaš smršaviti i učvrstiti svoje mišiće, a jednom kad se takav scenarij dogodi, traumatiziranu osobu to će itekako pogoditi.

Također, trauma može utjecati na tvoju podsvijest do te mjere da ti jednostavno ne dopušta da kreneš prema boljem sutra. Pa se prije ili kasnije jave destruktivni obrasci ponašanja koji te sprječavaju da vučeš poteze koji će ti donijeti željene rezultate.

Zato osobi koja pati od traume svakako dobro dođe fitness profesionalac koji zna kako pomoći jednom kad napredak zapne. Ne, ne moraš mu se povjeriti i otkriti mu što te muči. Ako je dobar u svom poslu, on će znati i bez toga kako ti dati snažnu mentalnu podršku, prijeko potrebnu da se trgneš.

Naravno, ne radi se samo o navijanju za tebe i radu na tvom izgubljenom samopouzdanju. U pitanju je i zajedničko pronalaženje konkretnih fitness rješenja, onih koja ti bolje odgovaraju kako bi se tvoja transformacija vratila na željeni kolosijek.

U svakom slučaju, trauma čini život kompliciranim do te mjere da to ljudi koji je nikad nisu iskusili teško da razumiju. No, rad na vlastitom zdravlju i izgradnji tijela svakako može pomoći. Time pozitivno utječeš na svoje raspoloženje i izbacuješ stres, a ako još k tome imaš i pravu podršku, dobit ćeš oslonac uz koji se više nećeš bojati prepreka koje pred tobom stoje, što puno znači i za druge sfere tvog života.

Dakle, tjelovježba je uvijek pravo rješenje za fizičko, ali i emocionalno zdravlje. A ako tražiš stimulans kako se trgnuti i krenuti prema naprijed, tada svakako potraži našu BudiFit aplikaciju. U njoj ne samo što te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, već i osobni online trener, profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong.

Upravo on će se pobrinuti da dobiješ plan treninga s konkretnim vježbama povezanima u cjelinu, na temelju tvojih fizičkih karakteristika i ciljeva. Također će se brinuti da tvoje raspoloženje bude pozitivno i da ne odustaneš od sebe u trenucima kada se daljnji rad možda čini uzaludnim.

Uz sve to, aplikacija ti daje priliku mjeriti napredak i primati vrijedne savjete o prehrani. Zato je svakako skini i koristi BESPLATNO 7 dana, nakon čega će ti postati jasno da se uz pravi režim tjelovježbe kvaliteta tvog života zaista može značajno poboljšati!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se