fbpx
Zašto svi očekuju od žene da se srami ulaska u menopauzu?
Predloženo Top Zdravlje

Zašto svi očekuju od žene da se srami ulaska u menopauzu?

Iako je menopauza sasvim prirodna faza života, svejedno mnogi očekuju da to bude nešto što žena skriva i toga se srami.

Milijuni žena diljem svijeta svakog mjeseca ulaze u menopauzu. Radi se o fazi u kojoj plodnost završava, a tijelo prolazi kroz različite hormonalne promjene.

U menopauzu žene najčešće ulaze u pedesetima, dok ih ima koje se u njoj nađu već u ranim četrdesetima. Pritom se javljaju različiti simptomi, od tjeskobe, umora i valunga do nakupljanja visceralne masti na području trbuha.

A sve bi to bilo lakše savladati kada bi žena mogla otvoreno pričati o menopauzi. No, još uvijek je ova potpuno prirodna faza života nešto uz što ide stigmatizacija i vrlo negativan stav okoline. Baš zato mnoge žene skrivaju pred sobom i drugima da je njihovo plodno razdoblje života završilo, čime se odriču i stručne pomoći koja bi im itekako dobro došla da se bolje nose s novonastalim simptomima.

Tako je menopauza bila i ostala nešto o čemu se vrlo malo piše i priča, još manje nego o muškim problemima s erekcijom. A kako muškarci imaju tablete koje pomažu, tako bi i žena mogla dobiti pravu terapiju za svoje probleme, samo kada bi prihvatila svoju situaciju i prestala od nje bježati

Simptomi o kojima treba razgovarati

Bilo kakve promjene u menstrualnom ciklusu zahtijevaju odlazak kod liječnika specijalista. To vrijedi i za žene na prijelazu iz četrdesetih u pedesete, jer doktor koji se razumije u problematiku će dati najbolji savjet kako rješavati simptome koji se javljaju.

Dakle, žena u menopauzi ne smije bježati od ginekološkog pregleda, niti se ponašati kao da zdravlje reproduktivnih organa više nije bitno. Iako plodnosti nema, još uvijek se mnogo događa u ovom dijelu tijela i to je nešto što redovitim pregledima treba pratiti.

Posebnu pažnju valja usmjeriti prema zdravlju mjehura. Istina je da se u perimenopauzi i menopauzi javljaju problemi upravo s ovim organom koji idu čak i do inkontinencije, no velik broj žena zbog srama ih uopće ne prijavljuje svojem doktoru.

I da, treba se fokusirati i na druge promjene koje se odvijaju u tijelu, kako iznutra, tako i izvana. Bilo da se radi o hormonalnim promjenama ili možda o masnim naslagama na dijelovima tijela gdje prije nisu bile, to je nešto što treba detaljno istražiti uz pomoć stručnjaka. Isplati se i bez srama pitati za savjet druge žene koje su kroz ovu fazu već prošle…

Tvoje zdravlje, tvoj prioritet

Potpuno se zapustiti jednom kad nastupi menopauza ogromna je pogreška. Svi mi imamo samo jedan život i on definitivno ne završava jednom kad prestanemo biti plodni.

Baš u menopauzi treba usmjeriti ekstra brigu prema vlastitom organizmu. Tijelo tada zahtijeva više pažnje, jer dolazi do usporavanja metabolizma, a masne naslage se kreću nakupljati između organa, što je puno opasnije nego kad su na bedrima ili stražnjici.

Zato je prelazak na zdravi životni stil nešto što je nužno, jednom kad se žena nađe u menopauzi. Ako nikad prije nije zdravo jela ni fizički se kretala, sada je definitivno došao trenutak da razbije taj negativan ciklus i značajno produži svoju vitalnost.

Hrana bogata proteinima, mineralima, vitaminima, zdravim mastima i biljnim vlaknima zlata vrijedi u četrdesetima i pedesetima, pogotovo ako se radi o svježim namirnicama, a ne o industrijski osiromašenim jelima. Pritom valja malo više paziti na unos kalorija, ali i povećati unos bjelančevina, prijeko potrebnih za očuvanje mišićne mase.

A tu je onda i tjelovježba, kao fantastičan način za izbacivanje stresa iz tijela. Ne samo što treningom jačamo svoje mišiće i poboljšavamo zdravlje kostiju i zglobova, već radimo na držanju, ravnoteži i izdržljivosti. Usput nam raste energija i poboljšava se koncentracija, a troše se i kalorije, što olakšava kontrolu tjelesne težine.

Drugim riječima, žena koja zdravo jede i redovito vježba može itekako poboljšati kvalitetu svog života u menopauzi. Ne samo što će pronaći još jednu stvar u životu koja će je veseliti, već će i efikasno ublažiti simptome koji idu uz hormonalne promjene i mogu biti neugodni u zrelim godinama.

Dakle, potrebno je samo prihvatiti sebe i pokrenuti se. A ako i tebe muči menopauza i nemaš pojma kako napraviti prvi korak, znaj da situacija nije bezizlazna. Baš suprotno, uz pomoć profesionalca koji točno zna što prolaziš, vrlo ćeš brzo dobiti konkretna rješenja za svoje probleme.

Baš to te čeka uz naš individualizirani coaching program, specijaliziran upravo za tvoje potrebe. Nema sumnje, novim životnim navikama pomoći ćemo ti da tjelesne promjene tipične za menopauzu prestanu biti bitan dio tvoje svakodnevice.

Čekaju te vježbe prilagođene tvojim fizičkim karakteristikama, kao i vrijedni savjeti o prehrani te čvrsta mentalna podrška. Sve to kako bi menopauza postala nešto što ćeš lakše prihvatiti i s čim možeš bez problema živjeti. Ako te zanima što smo za tebe pripremili, prijavi se i ubrzo krećemo u zajedničku avanturu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se