fbpx
Kako hormoni otežavaju mršavljenje kod žena?
Mršavljenje Predloženo Top

Kako hormoni otežavaju mršavljenje kod žena?

Djelovanje hormona dodatni je problem s kojim se žene susreću pri kontroli vlastite tjelesne težine, koji definitivno treba uzeti u obzir dok planiraš svoju prehranu i tjelovježbu.

Živjeti zdravo znači držati pod kontrolom vlastitu tjelesnu težinu, konzumiranjem onih namirnica koje su hranjive i daju organizmu sve ono što je potrebno kako bi normalno funkcionirao.

Pretilost s druge strane predstavlja opasnost za kardiovaskularni sustav, a loše utječe i na probavu, mišiće, zglobove i kosti, kao i tvoje plućne kapacitete.

Baš zbog toga je važno smršaviti ako imaš prekomjernu tjelesnu težinu, jer ne radi se samo o pitanju estetike, već i o tvojoj dugoročnoj vitalnosti. A ako si žena, postoje uobičajeni mehanizmi koji pomažu pri gubitku viška kilograma, ali i dodatni izazovi koje moraš uzeti u obzir.

Naime, hormoni kod žene imaju ipak nešto snažniji utjecaj na održavanje linije nego hormoni kod muškaraca. Ovisno o tvojoj fazi života, kao i načinu na koji živiš hormoni će se aktivno uključivati u oblikovanje tvoje linije i katkad blokirati napredak, zbog čega je važno s tim se znati uspješno nositi…

Kako hormoni otežavaju mršavljenje?

Hormoni su tvari koje najčešće nastaju u različitim tjelesnim žlijezdama, a glavna uloga im je regulirati i usklađivati ponašanje organa u našim tijelima. Također mogu utjecati na naše raspoloženje, ali i na skladištenje masnih naslaga, što može postati problem u nekim fazama života.

Pa je tako inzulinska rezistencija klasični primjer poremećaja koji uzrokuje da šećer umjesto u krvi završava pretvoren u velike količine masti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2022-10-25T102554.078.png

Tu je i problem adrenalina, jer ako dođe do kronične neravnoteže pod utjecajem stresa i pretjeranih uzbuđenja, to povećava glad kao i skupljanje masnih naslaga na različitim kritičnim područjima.

Povećana razina estrogena još jedan je problem kod žena koji dovodi do ubrzanog debljanja, a s druge strane tu je hormonalni poremećaj koji se događa u perimenopauzi i menopauzi, kada se smanjuje razina estrogena i progesterona. Zbog toga dolazi do usporavanja metabolizma, kao i većeg skladištenja masti na području trbuha.

Uz sve to, pod visokim stresom hormon kortizol raste i utječe na ubrzano nakupljanje masnih naslaga, dok će leptin u normalnim okolnostima dati signal sitosti mozgu, no ako dođe do poremećaja u njegovom funkcioniranju, tada će popustiti tvoje kočnice i lako se može dogoditi da se značajno udebljaš, bez da imaš osjećaj da prekomjerno jedeš…

Kako se nositi s hormonalnim izazovima?

Hormoni su faktor kod žena koji definitivno ne možemo zanemariti. Spominjanje hormona u tom kontekstu nije ni diskriminacija ni nešto što nije politički korektno, jer zaista predstavljaju ozbiljan izazov prilikom oblikovanja tijela, što nije toliko izraženo kod muškaraca.

Ipak, zdrave životne navike, kao i adekvatna prehrana svakako mogu ublažiti posljedice hormonalne neravnoteže. Prije svega, moraš smanjiti razinu stresa u svom tijelu na podnošljivu razinu, u skladu s užurbanim stilom života koji svi vodimo.

Redovita tjelovježba definitivno će pomoći da izbaciš iz sebe stres, kao i toksine koji mogu također izazvati hormonalne probleme, a svakako meditacija, joga pa i bilo kakva molitva mogu pomoći da pronađeš mir, nakon kojeg ćeš lakše zaspati i buditi se sljedeći dan s više energije.

Što se prehrane tiče, izuzetno je važno da bude raznolika i da u njoj ne bude nikakvog pretjerivanja s bilo kojim nutrijentom, ako želiš da hormoni uvijek budu pod kontrolom. To znači bazirati svoju ishranu na voću, povrću, integralnim žitaricama te biljnim izvorima proteina ili onima životinjskima poput piletine, puretine i ribe, koji imaju najmanje negativan utjecaj na hormone.

Također, izbjegavaj šećer koliko je to moguće pa makar ti predstavlja veliki užitak. Pojesti nešto slatko jednom tjedno bit će sasvim dovoljno da zadovoljiš svoje potrebe. Jedi zdrave masnoće, poput omege, a smanji zasićene masnoće kakve nalazimo u crvenom mesu i mnogim mliječnim proizvodima.

Uz sve to, povećaj unos vode i drugih zdravih tekućina, a smanji kavu na razumnu razinu, kao i alkohol, kako bi tvoji hormoni uvijek bili pod kontrolom.

Za kraj, važno je da postaviš i realne ciljeve pri svojem mršavljenju i oblikovanju tijela, na temelju hormonalnih izazova kroz koje trenutno prolaziš, jer ako tražiš previše od sebe, dijeta bi mogla završiti velikim neuspjehom.

Umjesto toga, naoružaj se strpljenjem i polako radi na svom napretku, prelaskom na zdravi životni stil, koji pruža više zadovoljstva nego što ti se u ovom trenutku možda čini.

A ako ti je zaista važno maknuti se s mrtve točke i želiš jednom tjedno dobivati vrijedne savjete o prehrani i tjelovježbi, svakako se pretplati na BudiFit newsletter. Ako to napraviš, u elektronsku poštu dobivat ćeš redovito važne preporuke profesionalnog fitness trenera, a i povremene ekskluzivne ponude koje mogu značajno poboljšati tvoju svakodnevicu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se