fbpx
Pet savjeta kako kontrolirati svoje kile u menopauzi
Mršavljenje Predloženo Top

Pet savjeta kako kontrolirati svoje kile u menopauzi

U menopauzi je povećanje težine sasvim normalna pojava kod žena, kao i promjene u tjelesnom obliku. No, postoje zdrave navike koje mogu ovakve posljedice hormonalnih promjena držati pod kontrolom.

Nema sumnje, menopauza je veliki izazov za svaku ženu, kako mentalni, tako i fizički. Naime, u tijelu se događaju brojne promjene koje rezultiraju gubitkom plodnosti, kao i nekim sasvim novim hormonalnim aktivnostima.

Tjeskoba, valunge i umor samo su neki od simptoma koji se javljaju, a također postaje puno veći problem kontrolirati tjelesnu težinu. Upravo oko pedesete godine u ženskom tijelu se javljaju promjene po pitanju nakupljanja masnih naslaga. Mast se seli među organe i postaje visceralna, što predstavlja ozbiljnu opasnost i mora ostati pod kontrolom.

No, metabolizam usporava, a volja za aktivnim životom kopni, zbog čega upravo menopauza može biti odskočna daska prema nekontroliranom debljanju, kao i početak prvih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Baš zbog toga je nužno upravo u menopauzi započeti brinuti za vlastiti organizam, za što će poslužiti ovih pet savjeta koje vam ovom prilikom donosimo…

Uravnotežena prehrana

Istina je, metabolizam usporava s godinama. Zbog toga je nužno paziti na prehranu, jednom kad se približi pedeseta i polako uđeš u menopauzu. Tada je nužno prijeći na uravnoteženu prehranu, bogatu proteinima, vitaminima, mineralima, zdravim mastima i vlaknima, uz ograničen unos ugljikohidrata i zasićenih masti.

Takva prehrana najbolja je baza za uspješno kontroliranje nakupljanja visceralne masti. Mediteranska prehrana koja nam je svima pred nosom, bazirana na svježoj ribi, voću i povrću jedno je od najboljih rješenja kako nutritivno bogatim obrocima poboljšati svoje zdravlje u menopauzi. Svakako pomažu i drugi režimi koji režu unos kalorija, uz tek minimalan unos industrijski osiromašene hrane.

Dug i miran san

Jedan od razloga borbe tijela s kilažom u menopauzi su i problemi sa spavanjem. Naime, upravo u ovom razdoblju života žene se bude usred noći i ne mogu zaspati do jutra, što zbog simptoma koji idu uz hormonalnu aktivnost, što zbog stresa zbog velikih promjena kroz koje prolaze.

No, san je moguće spasiti, uz prakticiranje zdravih navika. Redovita tjelesna aktivnost definitivno pomaže da mozak lakše utone u san i iz njega ne izađe sve do jutra. U tu svrhu ima smisla i meditacija, a postoje i čajevi poput kamilice, mente i lavande koji smiruju um i olakšavaju oporavak tijela kroz noć.

Manje stresa uz pravu podršku

Menopauza nije jednostavno razdoblje za ženu. Nije lako ostati ravnodušan na promjene koje se odvijaju u tijelu, zbog čega gubitak plodnosti može biti izuzetno stresan, kao i nepredvidivo ponašanje organizma kojem je osoba izložena.

Stres je zapravo prisutan u našim životima praktički od malih nogu. No, baš u menopauzi može biti kritičan, jer definitivno otežava održavanje kilaže, kao i provođenje zacrtanih planova kontrole tjelesne težine.

Zato ako te muči stres, najbolje je rješenje potražiti mentalnu podršku. To može biti psihoterapija, ali i podrška tebi sličnih, onih koji znaju kroz što prolaziš. Pomoć bilo kojeg profesionalca dobro upoznatog s fenomenom menopauze definitivno zlata vrijedi. Kada žena vidi da nije sama i neshvaćena, odmah i razina stresa značajno pada.

Što više kretanja

Uravnotežena prehrana je dobra baza za kontrolu tjelesne težine u menopauzi, no najčešće nije dovoljna za optimalne rezultate. Svakako tome treba pridodati redovito kretanje, jer to je ono što pomaže zdravlju mišića i kostiju, a i podiže potrošnju kalorija.

U menopauzi što manje koristiti auto, a što više hodati. Stepenice su također odličan način kako potrošiti koju kilokaloriju, dok plivanje, bicikliranje, veslanje i planinarenje bez ikakve sumnje pomažu da tijelo i u zrelim godinama nastavi pucati od energije.

Ciljana tjelovježba

Za kraj, treba reći da promjene koje se odvijaju u ženskom tijelu u doba menopauze ipak zahtijevaju ciljanu tjelovježbu. Pravi trening maksimalno će anulirati efekt hormonalnih promjena koje izazivaju promjenu ženskog tjelesnog oblika.

Baš zbog toga svakako treba svom životnom stilu dodati jednostavne, a efikasne vježbe osmišljene upravo za žene u menopauzi. Odlično je što ih nije problem naučiti, a izvode se u komociji vlastitog doma, bez teških i kompliciranih rekvizita.

A ako još uvijek ne znaš kako efikasno trenirati u menopauzi i nemaš pojma od kud krenuti, tada je svakako najbolja odluka potražiti profesionalca koji će za tebe osmisliti najbolji režim tjelovježbe i prehrane.

Baš to dobivaš uz naš individualizirani coaching program koji ima samo jedan cilj – prilagoditi tvoje navike tjelesnim promjenama tipičnima za menopauzu.

Drugim riječima, dobivaš sebi prilagođene vježbe, vrijedne savjete o prehrani i čvrstu mentalnu podršku. Sve to kako bi menopauza prestala biti teret u tvom životu. Ako te zanima što smo za tebe pripremili, prijavi se i ubrzo krećemo s tvojom transformacijom!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se