fbpx
Što je bolje za mršavljenje – trening snage ili kardio?
Mršavljenje Predloženo Top

Što je bolje za mršavljenje – trening snage ili kardio?

Trening fokusiran na izgradnju mišića, kao i onaj kojem je cilj postizanje izdržljivosti mogu pomoći prilikom mršavljenja. I jedan i drugi imaju prednosti, kao i nedostatke, a najbolje rezultate postižu ako ih kombiniraš.

U svijetu fitnesa traje vječna rasprava o tome što će te lakše dovesti do mršavljenja, trening snage ili kardio trening. Ako malo pogledaš objave na Internetu, naići ćeš na zaista različita mišljenja, od toga da nikad ne bismo trebali ni potrčati ako želimo kvalitetno izgraditi tijelo do potpunog odbacivanja svega vezanog uz povećanje mišićne mase.

No, kako to obično biva, tvrdnje koje ćeš naći online usko su povezane s onim što prodaje osoba koja komunicira s tobom, zbog čega trebaš dobro razmisliti u što ćeš povjerovati.

A istina je da i trening snage i kardio trening mogu pomoći da smršaviš, ali i ne moraju. Mnogo će toga ovisiti i o tome što jedeš, jer za rezultat je nužna nutritivno bogata prehrana, uz minimalni unos industrijski obrađene hrane. Kako god, ova dva različita treninga odlikuju se svojim posebnostima i mogu ti pomoći da izgubiš tjelesnu mast, zbog čega je vrijeme da ih detaljnije upoznaš…

Kardio dobar za srce i uvijek dostupan

Kardio trening je onaj kojem je cilj povećati izdržljivost tijela i poboljšati kondiciju. Tu spada trčanje, plivanje, veslanje, ali i sve druge aktivnosti koje traže od tebe dugu tjelovježbu niskog intenziteta.

Najveća prednost kardio treninga je to što ga imaš priliku izvesti gdje god poželiš. Trčati možeš oko vlastite zgrade, a i plivati ako živiš blizu mora ili bazena. Oštro hodanje i penjanje stepenicama također ti je uvijek dostupno, što znači da potrošnju kalorija uz pomoć kardija nije problem uklopiti u svoj dnevni raspored.

Kardio je također dobar za tvoje plućne i srčane kapacitete. Dokazano smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti te poboljšava cijeli mehanizam srčanog pumpanja krvi kroz organizam.

I da, kardio zaista troši kalorije, pod uvjetom da postigneš željeni broj otkucaja srca u minuti. To posebno dolazi do izražaja nakon pola sata treninga, kada kreće potrošnja tvojih masnih naslaga. No, kardio treninzi također iziskuju mnogo vremena i previše ne utječu na oblikovanje samog tijela, zbog čega svakako ima smisla ubaciti u svoju rutinu i pokoji trening snage…

Jačanjem mišića pomažeš svom metabolizmu

Oni koji misle da vježbe s otporom ne pridonose mršavljenju definitivno su u krivu. Naime, istraživanja su dokazala da upravo o količini mišića ovisi koliko će tijelo trošiti energije.

Baš zbog toga muškarci mogu pojesti više od žena bez da se udebljaju, budući da u prosjeku imaju znatno veću mišićnu masu. No, čak i ako zanemarimo razlike u spolovima, čvrsti i lijepo oblikovani mišići zaista će utjecati na efikasnost tvog metabolizma, što značajno olakšava daljnje mršavljenje.

Uz to, izgradnja mišića djeluje na cjelokupnu ljudsku figuru, ali i na zdravlje organizma. Snažni mišići olakšavaju pravilno držanje, kao i sjedenje na stolcu te su bitni za obavljanje svakodnevnih radnji. Bonus je što učvršćuju kritične dijelove, poput stražnjice, trbuha, nogu i bedara, što će tvoj rezultat izgradnje tijela učiniti još impresivnijim.

Također je važno naglasiti da trening snage pozitivno utječe na zdravlje kostiju. S godinama svi mi gubimo na koštanoj masi, što može dovesti do opasnih bolesti poput osteoporoze. No, redoviti rad na osnaženju mišića čuva ljudske kosti, zbog čega trening snage ima smisla prakticirati barem jednom tjedno.

U svakom slučaju, za potrošnju kalorija i oblikovanje tijela dobra je ideja kombinirati kardio i trening snage. Ako ti kao početniku to djeluje previše komplicirano, istina je da zapravo postoje jednostavne, a efikasne vježbe koje će ti dati sve što ti je potrebno da ostvariš željene ciljeve.

Zato razmisli o skidanju naše BudiFit mobilne aplikacije. U njoj ćeš pronaći video demonstracije stotina različitih vježbi, od onih koje izvodiš bez ikakvih rekvizita, do treninga s otporom uz pomoć girje i elastičnih traka. Neke od njih korisne su za trening snage, a druge mogu poslužiti kao kardio.

Sve to dolazi uz stručno vodstvo profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga, spremnog osmisliti za tebe konkretne treninge svakog tjedna, s nizom efikasnih vježbi spojenih u jednu cjelinu.

Savjeti o prehrani, mjerenje rezultata i mentalna podrška. Sve to ide uz BudiFit aplikaciju pa je svakako skini i iskušaj besplatno 7 dana, ako želiš napraviti prve važne korake u svojoj tjelesnoj transformaciji!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se