fbpx
Je li dijastaza rektusa stanje koje je moguće ispraviti vježbanjem?
Fitness Predloženo Top

Je li dijastaza rektusa stanje koje je moguće ispraviti vježbanjem?

Dijastaza rektusa nastaje tijekom poroda i manifestira se kao razdvajanje trbušnog zida. Kod nekih mladih mama stanje se popravi samo od sebe, dok druge moraju raditi na svom tijelu kako bi im trbuščić preostao biti izvaljen.

Rođenje djeteta jedan je od najljepših mogućih trenutaka u životu jedne žene. No, porod definitivno nije jednostavan i ostavlja posljedice. Najviše se to osjeti u genitalnoj zoni, a oporavak može biti dugotrajan i po pitanju trbušnih mišića.

U toj priči važno mjesto zauzima fenomen poznat pod nazivom dijastaza rektusa. Ako ti latinski jezik nije previše poznat, moraš znati da je u pitanju ništa drugo nego povećanje razmaka između središnjih trbušnih mišića.

Dijastaza rektusa nekima nije lijepa, a drugi je smatraju dokazom majčinstva pa izaziva mnogo ponosa. No, treba reći da razdvajanje trbušnog zida ima i neke negativne posljedice nevezane uz fizički izgled. Radi se o bolovima u donjem dijelu leđa pa i urogenitalnoj te dišnoj disfunkciji.

Zato dijastazu rektusa treba ozbiljno shvatiti i poraditi na njoj. Dobra je vijest da rad na mišićnoj jezgri u tome može u velikoj mjeri pomoći…

Ključno jačati trbušni zid

Dijastaza rektusa nije stanje koje ćeš riješiti klasičnim vježbama trbušnjaka. Naime, radi se o procjepu većem od 2 centimetara u trbušnom zidu i bitno je prvo osvijestiti mišiće tog područja.

Zato se obično kreće s vježbama disanja, kako bi se aktivirali mišići kojima je funkcija pod utjecajem poroda gurnuta u drugi plan. Poseban fokus mora biti na dijafragmi, mišićima zdjeličnog dana i poprečnom trbušnom mišiću.

Raditi na mišićima na području uretre, vagine i anusa također ima smisla u početnoj fazi sanacije dijastaze rektusa, što se postiže Kegelom vježbama. One se svode na opuštanje i spuštanje mišića zdjeličnog dna pri udahu, a pri izdahu ih treba podići i stisnuti, sve do maksimalnog stiska od 6 sekundi.

Nakon toga moguće je daljnjim ciljanim pokretima jačati ovaj kritični dio tijela. To sve treba ići postepeno, polaganim povećanjem pritiska na trbušni zid. U drugoj fazi oporavka već možeš koristiti i neke svima poznate vježbe. Izdvajamo Glute Bridge, odnosno podizanje stražnjice u ležećem položaju uz pomoć trbušnih mišića, kao i mišića donjeg dijela leđa.

Spomenimo i vježbu Bird Dog, u kojoj si na koljenima i istovremeno pružaš suprotnu nogu i ruku. Heel Slide slično funkcionira, samo si u ležećem položaju i zatim guraš petu prema naprijed s lagano podignutom nogom, a u isto vrijeme i suprotnu ruku. Vježbe potiska trbušnjaka s elastičnom trakom također mogu poslužiti, no bitno je raditi ih s razumnim otporom i postepeno povećavati pritisak na trbuh.

Popravi držanje i ne srami se potražiti podršku

Osim što je bitno aktivirati trbušne mišiće, kod dijastaze rektusa valja posebnu pažnju još posvetiti vlastitom držanju. Istina je, nakon poroda mnoge žene počinju gurati kukove prema naprijed, kako bi se ugodnije osjećale. Zna se dogoditi i da kukove guraju prema nazad.

Na tebi je riješiti se tih navika. Pokušaj se što pravilnije držati, s trbuhom koji je središnja točka tvog tijela. Niti ispupčen niti uvučen. To će svakako pomoći da staneš na kraju razdvajanju trbušnog zida.

I da, dijastaza rektusa prilično je kompliciran fenomen. Krenuti u sanaciju ovog stanja samostalno nije baš preporučljivo. Svakako se posavjetuj s liječnikom, a neće ti škoditi niti da potražiš profesionalnu pomoć stručnjaka za fitnes.

Baš to te čeka uz našu BudiFIt mobilnu aplikaciju. U njoj je video demonstracija stotina različitih vježbi, uključujući i one s elastičnom trakom. No, što je najvažnije, korisnici također mogu računati na svog osobnog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On je taj koji će kroz komunikaciju detektirati tvoje glavne probleme i pomoći ti odabrati najbolje vježbe za sanaciju dijastaze rektusa.

BudiFit aplikacija također nudi vrijedne savjete o prehrani, kao i redovito mjerenje rezultata. Dakle, sve što je potrebno nekom tko se još oporavlja od poroda. Zato je skini i iskušaj BESPLATNO 7 dana, ako želiš na zdrav i siguran način raditi na zdravlju svog tijela!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se