fbpx
10 znakova da tvoj život pati zato što ne vježbaš!
Lifestyle Predloženo Top

10 znakova da tvoj život pati zato što ne vježbaš!

Tjelovježba je iznimno bitna za zdravlje cjelokupnog organizma. Ako se zapustiš, to će se itekako osjetiti na tvojoj svakodnevici. Donosimo pregled simptoma koji otkrivaju da ti u životu fali fizičke aktivnosti.

Ljudsko tijelo nije stvoreno kako bi mirovalo. Ako misliš da ćeš se sačuvati od ozljeda i bolesti time što po cijele dane ležiš, sjediš i odmaraš, u krivu si. Baš suprotno, tvoj organizam treba fizičko kretanje i bez njega neće raditi kako treba.

Redovita tjelovježba nužna je za efikasan rad srca i pluća, a zahvalit će ti na njoj i drugi dijelovi tijela. Zahvaljujući protezanju mišića poboljšavaju sve tvoja ravnoteža, držanje i izdržljivost. A ako se totalno fizički zapustiš, tijelo će ti to otkriti jasnim znakovima. Vrijeme je da saznaš koji su. Zato donosimo pregled simptoma koji pokazuju da kvaliteta tvog života pati zato što ne vježbaš…

Bolovi i ukočenost zglobova

Neki ne žele vježbati, jer se boje da će tako ozlijediti svoje zglobove. Istina je sasvim suprotna. Nedostatak treninga negativno utječe na sve tvoje najvažnije zglobove.

Kronični bolovi i ukočenost zglobova posljedica su upravo neaktivnosti. A o zdravlju zglobova ovisi funkcionalnost čitavog tijela i to su dijelovi tijela koje nikako ne smiješ zapustiti.

Zamagljivanje mozga

Brain Fog iliti zamagljivanje mozga još je jedan simptom koji najčešće nastaje kao rezultat pasivnog stila života. U pitanju je onaj trenutak kad odjednom više nemaš pojma ni što tražiš ni koji problem rješavaš.

Nema sumnje, funkcioniranje mozga povezano je s aktivnošću cijelog tijela. Redovita tjelovježba poboljšava koncentraciju i tvoje kognitivne sposobnosti. Ako ti je cilj poboljšati radne rezultate, ima smisla ozbiljno shvatiti fizičko kretanje.

Niska razina energije

Nedostatak energije tipični je simptom koji ide uz zapuštenost tijela. Nitko nije rođen s energijom. Svi je mi proizvodimo onime što svakodnevno radimo.

Znanstvenici kažu da se energija proizvodi na razini mitohondrija. Tjelovježba se brine da ih tijelo još više proizvodi. Posebno su u tome efikasni HIIT treninzi, uz koje energija skače u nebo. No, svaka vježba koja podiže tvoj puls djelovat će pozitivno na energiju koju osjećaš.

Zatezanja u mišićima i čvorovi

Ako misliš da će tvoji mišići patiti ako ih opterećuješ, moraš znati da bi do bolova moglo doći i ako ih zapustiš. Naime, baš tada dolazi do zatezanja u ramenima, vratu, nogama, rukama i drugim dijelovima tijela.

Od nedostatka tjelovježbe nastaju i čvorovi, oni zbog kojih maseri i osteopati imaju pune ruke posla. Samo malo fizičkog kretanja osigurat će da se riješiš svih tih malih iritantnih mišićnih defekata.

Stres i depresija

Da, ako ne izbacuješ znoj iz svog tijela, ne rješavaš se ni nakupljenog stresa. Naravno, mogu tu pomoći molitva i meditacija, no najefikasniji način kako se riješiti napetosti definitivno je žestok trening.

Isto vrijedi i s depresijom. Znanstveno je dokazano na tjelovježba potiče lučenje hormona koji popravljaju raspoloženje. Drugim riječima, redovito vježbanje neće dopustiti da negativne misli pobijede i učine te osobom koja se osjeća kao da je stala pred nepremostiv zid.

Povećani apetit

Istina je, osoba koja ništa ne radi ima i veću potrebu za hranom. Čini se bizarnim, budući da bi potrošnja energije trebala aktivirati glad.

To i je slučaj, no sjedenje i ležanje po cijele dane izaziva prejedanje iz dosade, odnosno prežderavanje radi zadovoljavanja vlastitih emocionalnih potreba. To je put koji svakako treba izbjeći. Zato osmisli aktivan plan života i vidjet ćeš da više nećeš imati problema s beskrajnom potrebom za trpanjem hrane u sebe.

Nemir i iritacija

Konstantan nemir, osjećaj kao da ti nešto nedostaje u životu. Fizička nelagoda koju teško možeš objasniti. Sve su to simptomi koji mogu biti povezani s nedostatkom aktivnosti u tvom životu.

U takvom stanju tjelovježba bi ti itekako pomogla. Već smo spomenuli da uz nju stres izlazi iz tijela, a s njim i nelagoda, uključujući i taj grozan osjećaj frustriranosti iz razloga koje uopće ne možeš sebi objasniti.

Ne možeš spavati

Da, nedostatak sna češće je problem onima koji su se fizički zapustili, nego drugima koji redovito vježbaju. Naravno, insomnija može biti uzrokovana različitim faktorima, ali u pravilu kombinacija uravnotežene prehrane i redovitog vježbanja donosi bolju kvalitetu spavanja.

Ne radi se samo o umoru koji lakše tjera u carstvo snova. U pitanju je hormonalna ravnoteža koju ćeš vježbanjem postići, vrlo bitna da bi se mozak mogao prebaciti u fazu vlastitog potpunog odmaranja.

Problemi s probavom

Kvaliteta onog što jedeš najviše će utjecati na ponašanje tvog probavnog trakta. Međutim, tjelovježba je također bitna kako bi tvoja crijeva funkcionirala kako treba.

Oni koji nikad ne vježbaju češće imaju problema sa zatvorom. Da, istraživanja su pokazala da vježbanje 140 minuta tjedno značajno poboljšava pražnjenje crijeva. A upravo od zdravlja crijeva kreće zdravlje cjelokupnog organizma pa ih nije pametno zapustiti.

Boležljivost

Za kraj, treba reći da sjedilački stil života loše utječe na tvoj imunitet. Čuvanje od prehlade i ostalih bolesti sjedenjem na toplom i ne micanjem ispod dekice glupost je u koju su vjerovali naši stari.

Danas smo pametniji, jer istraživanja su pokazala da tjelovježba ima protuupalno djelovanje, što znači da redovitim treninzima značajno smanjuješ mogućnost nastanka infekcija u svom tijelu.

Dakle, nabrojali smo ovdje sve ono najvažnije s čim se muče oni koji su digli ruke od svog tijela. Ako to nije dovoljno razloga da protegneš mišiće i počneš raditi na sebi, onda te vjerojatno ništa nikad neće pokrenuti!

A ako ti treba snažan poticaj da se trgneš, svakako skini našu BudiFit mobilnu aplikaciju. U njoj te čekaju stotine jednostavnih, a efikasnih vježbi, baš kao stvorenih za nekog tko tek treba razgibati mišiće.

Detaljna video demonstracija vježbi puno će ti pomoći u tvojoj preobrazbi, a još važnije je što dobivaš svog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će za tebe osmisliti konkretne treninge i servirati ti plan koji daje rezultate, na temelju tvojih fizičkih karakteristika, ali i željenih ciljeva.

Dodajmo tome vrijedne savjete o prehrani i čvrstu mentalnu podršku pa postaje jasno da je BudiFit mobilna aplikacija zapravo tvoj kompletan vodič kako raditi na sebi. Zato je skini i iskušaj BESPLATNO 7 dana. Ubrzo ćeš shvatiti da je tjelovježba puno zabavnija nego što misliš!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se