fbpx
Kako započeti s tjelovježbom nakon poroda?
Fitness Predloženo Top

Kako započeti s tjelovježbom nakon poroda?

Rođenje djeteta donosi veliku promjenu u život majke, a traži i tjelesni oporavak. No, to ne znači da se nakon poroda trebaš zauvijek odreći tjelovježbe. S njom nemoj žuriti, no jednom kad kreneš, trening može biti itekako dobro rješenje za izbacivanje stresa i punjenje tijela energijom.

Dobiti bebu najljepša je moguća vijest u životu roditelja, a posebno to vrijedi za djetetovu majku. Rođenje stvara neraskidivu vezu između mame i bebe, a prioriteti se uz roditeljstvo u velikoj mjeri mijenjaju.

To znači da ćeš nakon rođenja djeteta vjerojatno cijeli svoj fokus usmjeriti na mališana, a sve ostalo bit će neko vrijeme u potpunosti u drugom planu. No, to ne znači da trebaš brigu o sebi i svom zdravlju zauvijek otpisati. Redovita fizička aktivnost i dalje ti treba.

Nema sumnje, tjelovježba je nešto što poboljšava razinu energije svake majke, a pozitivno utječe i na koncentraciju te pomaže izbacivanju iz tijela nakupljenog stresa i tjeskobe. Održavanje sebe u formi zlata vrijedi u prvim godinama života s djetetom, zbog čega porod nikako ne bi trebao biti trenutak nakon kojeg prestaje svaka briga o prehrani i izgradnji tijela.

No, nije dobra ideja niti odmah poletjeti u teretanu nakon izlaska iz bolnice, jer porod je izuzetan napor za tvoje tijelo koji ne smiješ podcjenjivati. Zato donosimo mali vodič kako započeti s tjelovježbom nakon rođenja djeteta, kako ti se ne bi dogodilo da se preforsiraš ili možda baš suprotno, da u potpunosti odustaneš od sebe i svog zdravlja…

Liječnik mora dati zeleno svjetlo

Kao što smo već naglasili, porod ne može proći bez ikakvih tjelesnih posljedica i to je nešto što moraš ozbiljno shvatiti. Neke stvari moraju zacijeliti i zato si daj vremena za oporavak, prije nego što počneš razmišljati o redovitoj tjelovježbi.

Bilo da je porod bio klasičan ili carskim rezom, sasvim je individualno koliko će ti vremena trebati da rane zarastu. U prosjeku je to između šest do osam tjedana, ali ponekad oporavak traje i puno duže.

Zato prije nego što kreneš s izvođenjem vježbi, obavezno se konzultiraj sa svojim liječnikom. Imaj na umu da ti niti jedan fitnes trener ne može dati zeleno svjetlo za početak tjelovježbe, prije nego to napravi doktor koji te detaljno pregledao i točno zna u kojoj je fazi oporavka tvoje tijelo.

Uglavnom, razgovor s liječnikom prvi je korak povratku fizičkim aktivnostima. Tek nakon što dobiješ odobrenje od svog doktora imaš pravo razmišljati o planu treninga, uz sasvim postepeno dizanje intenziteta izvođenja vježbi…

Kreni lagano i pazi na svoje tijelo

Jednom kad liječnik kaže da je tvoje tijelo zacijelilo i da ti tjelovježba neće naškoditi, vrijeme je za smišljanje postporođajnog plana treninga. Tu odmah treba naglasiti da nikako ne smiješ silovito navaliti na šipku i utege, kao da se trudnoća i porod nisu nikad nisu dogodili. Možda voliš dizanje utega ili žestoke HIIT treninge, no neko se vrijeme od toga suzdrži.

Zapravo, za tebe su u prvoj fazi nakon trudnoće isključivo vježbe niskog intenziteta, poput tek malo bržeg hoda ili laganog plivanja. Kao da si apsolutni početnik u svijetu fitnesa. Odgodi na neko vrijeme bilo kakvo opterećenje koje dobivaš uz girju ili elastične trake i fokusiraj se na ono što možeš izvesti isključivo s težinom vlastitog tijela.

S “bodyweight” vježbama također ne smiješ pretjerivati. U početku smanji ponavljanja na minimum i uključi sva čula za vrijeme treninga, radi provjeravanja kako tijelo reagira na vježbe. Vježbe koje jačaju mišićnu jezgru, kao i zdjelično dno svakako se preporučuju jednom kad zacijeliš, no nikako ne one koje od tebe zahtijevaju veliki napor.

Zato se obavezno posavjetuj s liječnikom, ali i s fitnes stručnjakom koji ti može preporučiti najlakše moguće, a efikasne vježbe za područje trbušnjaka, zdjelice, donjeg dijela leđa, stražnjice i bedara.

I naravno, s bebom u kući tjelovježbu će biti malo teže ubaciti u dnevni raspored, nego što je to bilo u danima bez roditeljskih obaveza. Zbog toga odlazak u teretanu možda i nije idealna opcija u ovoj fazi, već bi svakako bilo bolje da vježbe izvodiš u udobnosti svog doma, u onim trenucima kada mališan spava.

U svakom slučaju, za tebe su nakon poroda povremene šetnje svježim zrakom i ponešto potrošnje kalorija u kućanstvu. A definitivno tome trebaš dodati kratke treninge do 20 minuta fokusirane na core i zdjelično dno, kako bi tijelo polako jačalo.

Ako nemaš pojma od kuda krenuti, nije sve izgubljeno. Tu je naša BudiFit mobilna aplikacija, s kojom ne samo što dobivaš video demonstraciju stotina različitih vježbi, već i podršku fitnes profesionalca, kako bi tvoj povratak tjelovježbi prošao bez neugodnih iznenađenja.

Istina je, uz BudiFit aplikaciju profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong bit će ti na raspolaganju, uvijek spreman za tebe osmisliti kvalitetan, a siguran trening, spajanjem konkretnih vježbi u jednu cjelinu.

Uz to, savjeti o prehrani, mjerenje rezultata pa i mentalna podrška također te čekaju u BudiFit aplikaciji. Što je najbolje, možeš je skinuti i besplatno iskušavati 7 dana pa obavezno to iskoristi i provjeri zašto posljednjih mjeseci dobiva toliko pohvala!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se