fbpx
Najbolje vježbe disanja za opuštanje i izbacivanje nakupljenog stresa!
Lifestyle Predloženo Top

Najbolje vježbe disanja za opuštanje i izbacivanje nakupljenog stresa!

Iako dišemo nesvjesno i u taj pokret ne treba ulagati mnogo truda, istina je da pravilno disanje ima velik utjecaj na kvalitetu naših života. Između ostalog, disanje nas može opustiti i pomoći da izbacimo stres, zbog čega ima smisla prakticirati vježbe koje služe baš u tu svrhu.

Disanje je podcijenjeni dio ljudske svakodnevice. Uzimamo zdravo za gotovo više od 22 tisuća udisaja i izdisaja koje naše tijelo izvede svakog dana, bez obzira na to što znamo da su nužni kako bismo uopće mogli živjeti.

No, iako se disanje može odvijati nesvjesno, što znači da je riječ o radnji za koju nije nužno uložiti ekstra trud, svjesni udasi i izdasi itekako mogu poboljšati tvoje cjelokupno zdravlje, pogotovo ako si osoba koja živi užurbanim stilom života.

Pravilno disanje ne samo što je nužno sportašima kako bi izvukli maksimum iz svoje snage i izdržljivosti, već može pomoći svima nama, kako bismo se lakše nosili s izazovima na koje svakodnevno nailazimo.

Pa su tako istraživanja pokazala da vježbe disanja pomažu u borbi protiv anksioznosti te poboljšavaju san i osnažuju imunološki sustav. Povećavaju i nivo energije te mogu pozitivno utjecati na probavu, krvni tlak, kao i na funkcioniranje svih dijelova respiratornog sustava.

Uz sve to, vježbe disanja zaista mogu opustiti cjelokupno tijelo i pomoći izbacivanju stresa, što je nužno svakom od nas, bilo da pokušavaš izgubiti na kilaži ili se susrećeš s bilo kojim drugim životnim izazovom…

Dijafragmalno disanje i zadržavanje daha

Ako poželiš prakticirati vježbe disanja, moraš znati da će u njih biti uključena tvoja pluća, ali i dijafragma, kao i različiti mišići abdomena.

Dijafragma je šupljina u grudnom košu koja se podiže i spušta tijekom disanja. Pritom se stvara abdominalni tlak koji će između ostalog stabilizirati kralježnicu.

Dijafragmalno disanje je jednostavno. Cilj je više uključiti ovaj dio tijela, kako ne bi došlo do kompenzacije pri disanju i mišićne neravnoteže. Na tebi je samo leći na leđa, staviti ruke na trbuh i opustiti leđa i ramena. Zatim udahneš dok se tvoj trbuh ne uzdigne i onda dvostruko sporije izdišeš. Osjetit ćeš već nakon nekoliko minuta kako se tvoj um opušta, a i živčani sustav. To zlata vrijedi dok se boriš sa stresom.

Postoji i vježba disanja 4-4-4-4, pri čemu između ostalog zadržavaš svoj dah. Izvodi se u sjedećem položaju, s rukama u krilu te opuštenim ramenima i leđima. Zatim udišeš kroz nos brojeći do četiri, dok ne ispuniš pluća. Nakon toga zadržiš dah brojeći do četiri.

Slijedi polagani izdisaj uz koji također brojiš do četiri, a onda i pričekaš na sljedeći udisaj dok ne nabrojiš do četiri. Vježba 4-4-4-4 ne samo što otpušta stres, nego i poveća koncentraciju.

Disanje skupljenim usnama i vježba svjesnosti

Postoji i vježba disanja s otporom. Njezin cilj je ojačati dijafragmu. Pritom udišeš na nos brojeći do dva, a onda polagano izdišeš sa skupljenim, tek minimalno otvorenim ustima, brojeći do četiri. Ova tehnika pomaže ljudima koji imaju problema s astmom, a iskoristiva je i pri fizičkim naporima, uključujući i penjanje.

Disanje može biti i perfektna prilika za vježbanje vlastite svjesnosti. Mindfulness iliti prakticiranje svjesnosti nužno je kako bismo mogli uživati u trenutku i zaista proživjeti ono što se oko nas događa, a također umiruje um. Sama vježba je jednostavna, bitno je samo smjestiti se na nekom mirnom mjestu i zatim bez ikakvih distrakcija potpuni fokus usmjeriti na udisaj i izdisaj, kao i na promjene koje disanje izaziva u obliku vlastitog tijela.

Postoji i vježba disanja korištenjem samo jedne nosnice. Izvodi se tako da udahneš na lijevu nosnicu, dok drugu zatvoriš prstom. Zatim izdahneš na desnu, a lijeva je zatvorena. Nakon toga to isto ponoviš u suprotnom smjeru, što također pozitivno utječe na tvoj um i otpušta stres.

Za kraj, spomenimo i vježbu 4-7-8 koja omogućuje lakši san. Izvodi se tako da kroz nos udišeš brojeći do četiri, nakon čega zadržavaš dah brojeći do sedam. Nakon toga razdvojiš usne i izdišeš glasno brojeći do osam. Ova tehnika odagnat će brige i crne misli te samim time olakšati spavanje, pogotovo onima koji imaju konstantnih problema s nedostatkom sna.

U svakom slučaju, u današnje vrijeme kada se sve odvija jako brzo vježbe disanja postaju važnije nego ikad prije. Štite tvoj um i živčani sustav, a svakako pomažu i pri izbacivanju stresa iz vlastitog tijela, opasnog za dugoročno zdravlje tvog organizma.

A ako te zanima što još možeš učiniti za svoje zdravlje te koji je najbolji, najlakši i najsigurniji put do uspješne izgradnje tijela, svakako se pretplati na naš BudiFit newsletter. To će ti osigurati jednom tjedno vrijedne savjete profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga, uvijek spremnog otkriti ti nešto novo što ide uz zdravi životni stil!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se