fbpx
Što se događa sa šećerom u krvi za vrijeme tjelovježbe?
Predloženo Top Zdravlje

Što se događa sa šećerom u krvi za vrijeme tjelovježbe?

Redovita tjelovježba pomaže pri prevenciji šećerne bolesti, no osoba koja već boluje od dijabetesa mora izmjeriti svoju razinu šećera u krvi i paziti što radi, prije nego se baci na izvođenje zacrtanih vježbi.

Fizička aktivnost izuzetno je važna za sve nas koji si želimo osigurati dugoročnu vitalnost. Nema sumnje, tjelovježba pomaže pri održavanju kilaže pod kontrolom, a važna je i za zdravlje tvojih mišića, zglobova, kao i za jačanje plućnih i srčanih kapaciteta.

A jedan od razloga zašto ima smisla redovito trenirati svakako je i utjecaj tjelovježbe na krvožilni sustav. Naime, predano i dosljedno izvođenje vježbi pomaže pri održavanju kolesterola pod kontrolom, pogotovo ako treninzi idu u kombinaciji s uravnoteženom prehranom.

Uz to, fizička aktivnost utječe i na razinu glukoze u tvojoj krvi. Radi se o glavnom izvoru energije u tijelu. No, u slučaju da razina šećera u krvnim žilama konstantno bude povišena, javlja se opasnost od brojnih negativnih posljedica, od bolesti srca i povišenog tlaka do oštećenja vida, bubrega i živaca.

To je ono od čega strahuju svi oni koji boluju od dijabetesa iliti šećerne bolesti, stanja u kojem tijelo vodi konstantnu borbu s povišenom glukozom u žilama.

U svakom slučaju, tjelovježba zdravoj osobi može pomoći pri održavanju razine glukoze u krvi pod kontrolom i prevenira šećernu bolest. No, jednom kad osoba oboli od dijabetesa, tada svojim treninzima treba pristupiti s dodatnim oprezom… 

Potrošnja glukoze kao izvor energije

U normalnim okolnostima tijelo svojim mehanizmima održava razinu šećera u krvi na zdravoj razini. U tome pomažu inzulin i glukagon, hormoni koji imaju sasvim suprotno djelovanje. Naime, inzulin pomaže sniziti razinu glukoze u krvi i tako sprječava hiperglikemiju, dok glukagon podiže razinu i sprječava hipoglikemiju.

Važno je naglasiti da tijekom tjelovježbe tijelo dobiva energiju iz glukoze, kao i iz masti. U prvih 15 minuta vježbanja energija dolazi upravo iz glukoze iz krvi ili iz mišićnog glikogena, polisaharida koji u tijelu služi upravo za pohranu glukoze. Nakon 15 minuta vježbanja organizam također počinje pretvarati glikogen iz jetre u glukozu i koristiti ga kao izvor snage i izdržljivosti.

Istraživanja pokazuju da tek nakon 30 minuta fizičke aktivnosti kreće intenzivna potrošnja tjelesne masti, no istina je da već kraći treninzi itekako pomažu postizanju kalorijskog deficita.

U svakom slučaju, znanstvenici su dokazali da redovita tjelovježba spušta razinu šećera u krvi i smanjuje mogućnost nastanka inzulinske rezistencije, glavnog uzroka nastanka dijabetesa tipa 2. Međutim, za osobu koja već boluje od dijabetesa trening može imati i negativne posljedice, ovisno o lijekovima koje konzumira i trenutnoj razini šećera u krvi…

Paziti na šećer i konzumirati ugljikohidrate

Za razliku od zdrave osobe kojoj tjelovježba itekako pomaže pri održavanju razine šećera u krvi pod kontrolom, oboljeli od dijabetesa moraju biti oprezniji prilikom planiranja svojih treninga.

Dijabetičari bi obavezno trebali razgovarati s liječnikom, prije nego započnu sa svojim treninzima. Tako će dobiti najpouzdanije informacije o tome smiju li vježbati i koji je tip treninga za njih najmanje opasan.

Stvar je u tome da neki lijekovi za snižavanje razine šećera u kombinaciji s tjelovježbom mogu baciti tijelu u hipoglikemiju, što ima negativne posljedice kao i povišeni šećer. U nekim pak slučajevima kada osoba već ima povišen šećer razina glukoze može dodatno skočiti, što također treba uzeti u obzir.

Zato oboljeli od dijabetesa nikad ne bi trebali započeti s tjelovježbom prije nego što izmjere razinu glukoze u svojoj krvi. Također bi je trebali mjeriti i tijekom treninga, kao i poslije njega, kako bi vidjeli kako fizička aktivnost utječe na njihov šećer.

Nizak šećer nastao pod utjecajem lijekova znači da konzumiranje ponešto zdravih ugljikohidrata može pomoći za sigurno izvođenje tjelovježbe. Visok pak traži uzimanje inzulina, po sljedećem principu:

  • razina glukoze manja od 140 mg/dL: pojesti 15 grama ugljikohidrata prije tjelovježbe.
  • razina glukoze između 150 i 180 mg/dL: optimalna razina za vježbanje.
  • razina glukoze veća od 300 mg/dL: pričekati prije započinjanja s treningom te uzeti po mogućnosti manju količinu inzulina, prema preporukama doktora.

Sve u svemu, tjelovježba u kombinaciji s nutritivno bogatom prehranom itekako je važna za zdravlje krvožilnog sustava. No, osoba koja boluje od dijabetesa, bilo onog nastalog genetski ili uzrokovanog dugogodišnjom neprikladnom prehranom, obavezno mora mjeriti razinu šećera prije treninga i na temelju toga donijeti odluku kako pripremiti tijelo za vježbanje.

A bilo da imaš povišen šećer u krvi ili pokušavaš prevenirati takvo stanje, svakako je jednostavna, a efikasna tjelovježba najbolji izbor za tebe.

Baš to ćeš pronaći u našoj BudiFit mobilnoj aplikaciji, u kojoj te čekaju video demonstracije stotine različitih vježbi, pogodnih za početnike. Bilo da želiš vježbati samo s težinom svog tijela ili s girjom i elastičnim trakama, BudiFit ima sve što je potrebno za tvoj odličan trening.

Ne samo što dobivaš demonstraciju vježbi, već i stručnu pomoć Kristiana Tina Amstronga, profesora kineziologije koji će za tebe osmisliti konkretne treninge, a i dati ti koristan savjet u slučaju da patiš od zdravstvenih problema koji tek već dugo sputavaju.

Mjerenje rezultata, savjeti o prehrani, mentalna podrška. Sve to ide uz BudiFit aplikaciju pa je svakako iskušaj besplatno 7 dana i uđi u svijet tjelovježbe u kojem je lakše postići željene rezultate nego što uopće možeš zamisliti!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se