fbpx
Što jesti prije jutarnje tjelovježbe?
Fitness Predloženo Top

Što jesti prije jutarnje tjelovježbe?

Čak i ako ne osjećaš glad odmah nakon buđenja, svakako trebaš manjim obrokom povećati svoju energiju uoči jutarnje tjelovježbe.

Trening zlata vrijedi dok pokušavaš kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Ne samo što njime trošiš kalorije i povećavaš izglede za uspješno mršavljenje, već i osnažuješ mišiće te podižeš vlastitu energiju, prijeko potrebnu za odraditi sve zacrtane radne zadatke koji su pred tobom.

Baš zbog toga sve više ljudi prakticira jutarnju tjelovježbu, idealnu ako se želiš dobro razbuditi prije odlaska na posao. Trening ujutro pozitivno djeluje na tvoj metabolizam, a i podiže koncentraciju, kao i tvoju izdržljivost pa mu svakako ima smisla dati priliku i vidjeti koliko ti odgovara.

Naravno, da bi tvoja jutarnja fizička aktivnost bila uspješna, vrlo je važno dobro se razbuditi. U tome pomaže umivanje ili čak tuširanje hladnom vodom, a dobro je dati tijelu pola sata do sat vremena da počne normalno funkcionirati, prije nego se baciš na zacrtane vježbe.

Tu je i pitanje obroka prije treninga. Mnogo je onih koji ujutro treniraju bez da išta prije toga pojedu. Pa iako to može dati rezultate ako je tvoj isključivi cilj potrošnja kalorija, istina je da je za kvalitetnu izgradnju tijela ipak potrebno ubaciti u želudac ponešto nutrijenata uoči jutarnje tjelovježbe…

Bez pretjeranog natrpavanja

Jutarnji trening nekako uvijek dolazi s ograničenim vremenom. Za razliku od popodnevnog ili večernjeg, nakon kojih zapravo nemaš pravih obaveza, tjelovježba nakon buđenja traži od tebe pomno planiranje, jer čekaju te nakon nje najvažniji poslovni zadaci.

Zato mnogima nije u tu priču lako uklopiti još i doručak. No, ako se želiš zaista posvetiti kvalitetnom treniranju ujutro, tada je najbolja odluka probuditi se dovoljno rano da sve stigneš na vrijeme, prije nego se uputiš na radno mjesto.

Ako se odlučiš vježbati na prazan želudac, moraš znati da će šećer u tvojoj krvi ujutro biti na vrlo niskoj razini, što znači da ćeš se možda osjećati umorno i iscrpljeno dok izvodiš zacrtane vježbe. S druge strane, u slučaju da napuniš želudac do vrha nećeš se osjećati ugodno za vrijeme tjelovježbe, a može ti čak doći i muka.

Zato se preporučuje prije tjelovježbe manji obrok. Treba biti nutritivno bogat, taman da podigne tvoju energiju, a da opet ne bude previše težak za tvoju probavu…

Obrok ovisi o vrsti tjelovježbe

Nije svaki trening isti, a o njegovoj vrsti ovisit će i koji tip obroka najbolje odgovara tvojim tjelesnim potrebama. Pa tako ako se odlučiš za intervalni trening visokog intenziteta, od 15 do 30 minuta, tada tvom tijelu treba ponešto zdravih ugljikohidrata kojeg ćeš dobiti ako pojedeš bananu, zdjelicu cjelovitih žitarica i tost s maslacom od badema. Radi se o 15 do 30 grama. Učini to pola sata prije tjelovježbe i moći ćeš je odraditi željenom žestinom.

Ako se pak odlučiš za duži trening umjerenog intenziteta, od 60 do 90 minuta, poput bicikliranja, trčanja, plivanja ili veslanja, tada ćeš morati unijeti u tijelo nešto više nutrijenata, do 75 grama i dati probavi barem sat vremena da probavi unesenu hranu.

Obrok mogu biti jaja s tostom punim cjelovitih žitarica, kao i zobena kaša s bobicama, a nije loša ideja niti voćni smoothie s bananom i biljnim mlijekom.

U slučaju pak da se odlučiš za tjelovježbu niskog intenziteta, poput laganog hodanja ili joge, tada nije nužno doručkovati prije nego aktiviraš svoje tijelo. Ipak, dobro će ti doći obrok pun proteina, poput omleta s povrćem ili svježeg sira.

Uglavnom, što je jutarnji trening duži i naporniji, to je važnije tijelu dati potrebnu energiju kako bi ga uspješno savladalo. Ako se pak radi tek o istezanju ili laganim pokretima, tada unos hrane postaje manje bitan, a i vrijeme pauze između doručka i tjelovježbe može biti kraće.

A ako želiš uključiti jutarnji trening u svoju dnevnu rutinu, no nemaš ideju kako fizički aktivirati svoje tijelo, tada je najbolja odluka baciti pogled na našu BudiFit mobilnu aplikaciju. U njoj ćeš pronaći video demonstraciju stotina različitih vježbi, kao stvorenih za početnike koji žele jednostavnim, a efikasnim pokretima učvrstiti tijelo.

Ne samo što dobivaš beskrajnu riznicu kvalitetnih vježbi na raspolaganje, kako s težinom svog tijela, tada i rekvizitima poput girje i elastičnih guma, već je tu za tebe i profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong, spreman osobno pomoći složiti perfektan trening, na temelju tvojih ciljeva i fizičkih karakteristika.

Mjerenje rezultata, savjeti o prehrani pa čak i mentalna podrška. Sve to te čeka u BudiFit aplikaciji pa je obavezno skini i testiraj kroz 7 dana besplatnog probnog perioda!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se