Blog-Posts-Nutrition-Nerds-Breakfast

Visoko proteinski doručak pomaže pri gubitku masnoće

482

Proteinskim doručkom unosite kalorije, ali i skidate salo.

Dok većina ljudi ne uspije nešto pojesti ujutro, a to je oko 31 milijun Amerikanaca – znači oko 10% stanovništva rutinski preskaču doručak. No, čak i za one koji ne jedu doručak, vjerojatno pojedete barem jedan od ovih proteinskih namirnica a to su žitarice, tost i banane.

U nedavnom istraživanju provedenom na Sveučilištu Missouri, istraživači su uključili 28 studenata koji su redovito preskakali doručak najmanje pet dana u tjednu. Cilj istraživanja bio je usporediti učinke dvaju različitih 350-kaloričnih doručaka (jedan “standardni” proteinski obrok od 13 grama proteina protiv visoko proteinskog doručka od 35 grama proteina).

Učenici su bili podijeljeni u dvije skupine, te su kao dnevni doručak jeli obrok koji uključuje ili žitarice i mlijeko ili onaj koji je uključivao jaja, mliječne proizvode i nemasno meso.

Oni u srednjoj skupini proteina imaju stabilniju razinu šećera u krvi tijekom dana, a studenti su izvijestili da im je doručak pomogao da se osjećaju više puni tijekom dana. U stvari, oni koji su jeli visoko proteinski doručak svakog jutra završili su jedući manje hrane tijekom dana – oko 400 kalorija manje nego inače – što je dovelo do gubitka tjelesne masnoće.

S druge strane, oni koji su jeli manje proteinski doručak –su preskočili neki obrok, jer su mislili da ako manje pojedu izgubit će više tjelesne masnoće.

Studij je uključio samo mlade osobe, pa tek treba vidjeti hoće li se isti učinak vidjeti u ostaloj skupini ljudi. Studij, međutim, pruža dodatne dokaze da proteini pomažu kontrolirati apetit i to da jedete relativno visoko proteinske doručke može pomoći postaviti pozornicu za više kalorije. *

Ključ za jelo od 35 grama proteina unutar 350 kalorija ograničeno je odabirom kvalitetnih proteina ​​- kao što su jaja i bjelanjci, nemasno mlijeko i nemasni mliječni proizvodi (mlijeko, sir, grčki jogurt) i nemasno meso, kao i proteinski prašci koji se mogu dodati u shake.

Evo nekoliko ideja za visoko proteinski doručak, a sve s manje od 350 kalorija.

  • Proteinski shake napravljen sa 2 žlice Herbalife® Formula 1 Nutritional Shake mix, 1 žličica Herbalife Personalizirani protein u prahu, 1 šalica (240ml) posnog mlijeka, ½ šalice grčkog tipa jogurta od vanilije i voće. (36 g proteina, 280 kalorija)
  • 1 šalica nemasnog sira s 1 tvrdo kuhanim jajem i nasjeckanim miješanim povrćem (rajčica, paprika, krastavac), posuto solju i paprom. (34g proteina, 265 kalorija)
  • 5 unci (150g) konzerve lososa pomiješanom sa senfa; zajedno sa 5 cjelovitih krekera i s narezanom rajčicom. (33 g proteina, 300 kalorija)
  • 1 kriška 100% cijelovitog tosta sa 4 unce (120g) narezanih purećih prsa i ¼ avokadom. (37 g proteina, 320 kalorija)

puding: 1 šalica nemasnog grčkog jogurta (bilo koji okus) u blender s 2 mjerice Herbalife Personaliziranim proteinima u prahu, 1 žlica chia sjemenki i 1 čaša kockica svježeg voća. (34g proteina, 300 kalorija)