11 naminica koje trebate izbjegavati (70)

Treninzi za sagorijevanje masti samo su treninzi

74

Sagorijeva li trening visokog intenziteta više masnoća od treninga niskog intenziteta?

Vidite da su treninzi intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT) opisani kao trening “sagorijevanja masnoća”. Ali trčanje i dizanje utega također vidite kao treninge za „sagorijevanje masnoća“. Pa koji je od ta dva?

Sagorijeva li trening visokog intenziteta više masnoća od treninga niskog intenziteta?

Žao nam je ako će vas to razočarati, ali zapravo nije važno koju vrstu treninga radite da sagorite masnoće na tijelu kako biste smršavjeli ili izgubili na težini. Trening visokog intenziteta ne mora nužno imati bolji učinak na sagorijevanje više masti od treninga niskog intenziteta.

Zelena zona, narančasta zona, crvena zona i zona sagorijevanja masti dobro su nam poznate na gotovo bilo kojoj kardio opremi.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-67

Ne postoji posebna zona sagorijevanja masti zbog koje ćete postati vitki.

Vaše tijelo koristi kombinaciju ugljikohidrata i masti kao izvora energije. Ta se kombinacija mijenja ovisno o tome što radite. U mirovanju vaše tijelo koristi primarnu masnoću za energiju. Kada intenzivno vježbate, vaše će tijelo preusmjeriti izvor energije i iskoristiti više ugljikohidrata.

Dakle, postoji zona sagorijevanja masti, ali to nije sagorijevanje vrste masti za koju mislite da jest.

Masnoća u vašem tijelu je “pohranjena” mast. Nije dostupna za neposrednu energiju. Ali da ne bude prejednostavno, masnoća koja se unosi kroz prehranu nije dostupna ni za neposrednu energiju.

Treninzi koji će koristiti masnoću su treninzi niskog intenziteta u kojima vaše tijelo pretvara slobodne masne kiseline dostupne u vašem krvotoku u energiju.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-68

To se naziva oksidacijom.

Dakle, ako želite steći tehniku, polagano trčanje na velike udaljenosti u kojem je vaše tijelo u oksidacijskom stanju najbolje je za „sagorijevanje masti“, ali nije ključno za mršavljenje.

Na treningu HIIT možete sagorjeti više kalorija u minuti, ali ne sagorijevate više masnoće. Kao što je gore spomenuto, koristite ugljikohidrate i glukozu. Pri većem intenzitetu vaše tijelo radije koristi ugljikohidrate.

Pa, što je ključno za mršavljenje?

Kalorije

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-69

Zapravo je prilično jednostavno. Kalorijski deficit. Vježbajte i jedite manje nego što je vašem tijelu potrebno da biste održali trenutnu tjelesnu težinu. Ni trening snage nikad ne škodi, usudio bi se reći on je obavezan! Što je vaša mišićna masa veća, to je metabolizam u mirovanju veći (što znači da sagorijevate više kalorija čak i ako samo gledate Netflix!).

Još jednom, prehrana je najvažnija kada je u pitanju gubitak masnog tkiva. Ne stvar koju radite sat vremena na dan.

Ako su vam korisni moji savjeti, pozivam vas da se priključite mojoj besplatnoj Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.