fbpx
Tjelovježba bez ikakve sumnje jača tvoj imunitet, ali samo ako je pravilna!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-04-12T094749.391
Zdravlje

Tjelovježba bez ikakve sumnje jača tvoj imunitet, ali samo ako je pravilna!

U doba kada je jačanje obrambenog sustava svog organizma jedna od najvažnijih stvari, puno znači pravilna fizička aktivnost koja smanjuje rizik od infekcija izazvanih baktrijama i virusima…

Nema sumnje, živimo u vrijeme kada je imunološki odgovor naših tijela na izazove koji su oko nas apsolutno ključan, kako bismo mogli normalno i spokojno živjeti.

Baš zbog toga moraš učiniti sve što je u tvojoj moći da osnažiš svoj obrambeni sustav, a to znači smanjiti sve moguće negativne utjecaje na vlastito tijelo, od stresa, lošeg spavanja i nezdrave prehrane, do potpuno sjedilačkog stila života.

Da, jesti puno voća i povrća te bazirati svoju prehranu na namirnicama bogatima proteinima, vlaknima, mineralima i vitaminima fantastična su baza za jačanje imuniteta, kao i provođenje vremena na otvorenom, gdje će te sunce osnažiti svojim vitaminom D.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-12T092820.655

Važan faktor svakako je i tjelovježba, koja može zaista pozitivno utjecati na tvoj imunitet. No, može imati i potpuno suprotan utjecaj, zbog čega treba paziti…

Umjerena i redovita tjelovježba pravi je recept za viruse

Istraživanja su davno pokazala da već hodanje s posla i na posao značajno smanjuje prosječan broj dana bolovanja kod onih koji prakticiraju ovu laganu tjelovježbu, a to nije slučajnost.

Naime, redovito prakticiranje tjelovježbe umjerenog intenziteta smanjuje razinu hormona stresa, glavnog krivca za rušenje imunološkog sustava. Također povećava količinu imunoglobulina u krvi, uz bolji protok leukocita kroz tijelo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-12T093733.396

Uz to, ne samo da dolazi do poboljšanja cjelokupnog zdravstvenog stanja organizma, kao i usporavanja starenja, već i izazivanja protuupalnih učinka, kao i antioksidativnih reakcija koje predstavljaju najbolju potporu imunološkom sustavu.

Dakle, riječ je o čitavom nizu pozitivnih učinaka, a da bi se oni dogodili, važna je redovitost tjelovježbe i fizičkog kretanja. Vjeruje se da već stanka od 4 tjedna bez ikakvog kretanja ima vrlo negativan utjecaj na obrambeni odgovor tvog tijela.

Svjetska zdravstvena organizacija za odrasle osobe preporučuje 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno ili 75 minuta visokog intenziteta. To znači da će već tri treninga tjedno od pola sata, uz ponešto oštrog hodanja mogu učiniti dovoljno za tvoj imunitet i to nikako ne smiješ zanemariti. Međutim, nije dobro niti otići u drugu krajnost…

Pretjerivanje s treningom može ti srušiti imunitet

Iako je tjelovježba nešto što dokazano ima pozitivan utjecaj na tvoje zdravlje i imunitet, pokazalo se da odlazak u ekstreme može imati sasvim suprotni efekt.

Naime, istraživanja su pokazala da višesatno žestoko vježbanje povećava rizik infekcije gornjih respiratornih puteva i zato treba posebno biti oprezan, pogotovo u današnje vrijeme. Maratonci, triatlonci i svi oni koji su skloni fanatičnom beskrajnom treniranju, ugrožavaju svoje zdravlje zbog rasta hormona stresa uslijed takvih napora, što dovodi do slabljenja uloge limfocita, a oštećenjem mišićnih stanica povećava se opasnost od upalnih reakcija u tijelu.

Zato oni koji žele zaista silovito trenirati i rušiti vlastite granice izdržljivosti moraju posebno paziti na unos različitih nutrijenata u svoje tijelo, od ugljikohidrata potrebnih da izdrže fizički napor, do namirnica punih minerala i vitamina koje osnažuju imunološki sustav.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-12T095506.512

Jedno od rješenja kako pomoći svom organizmu svakako je i Immune Booster iz našeg web shopa, baziran na moćnom EpiCoru, ekstraktu sušenog kvasca dobivenim fermentacijom koji se u posljednje vrijeme pokazao kao nova velika stvar u imunologiji, pojačavajući pozitivno djelovanje vitamina na obrambeni sustav čovjeka.

No, ako želiš izgraditi tijelo i ojačati imunitet, umjerenost je prije svega ono što se traži. A najbolji i najbrži put prema uravnoteženoj prehrani i pravilnoj tjelovježbi koja liječi tijelo svakako ćeš pronaći uz stručnu podršku nekog tko ima fitnes i nutricionizam u malom prstu.

Baš zato slobodno se javi meni, svom treneru Kristianu, i na temelju mojih 15 godina rada s više od 1000 zadovoljnih klijenata, za tebe ću pripremiti plan prehrane i treninga po tvojoj mjeri, koji ne samo što će pozitivno djelovati na tvoj imunitet i zdravlje, već ti i pomoći da izgradiš tijelo u sljedećih 90 dana na način na koji to oduvijek želiš!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se