fbpx
Što se događa kad pokušaš smršaviti tako da prestaneš jesti?
Predloženo Top Zdravlje

Što se događa kad pokušaš smršaviti tako da prestaneš jesti?

Iako prestanak unosa hrane u tijelo definitivno garantira gubitak na težini, istina je da se zapravo radi o opasnoj i nepotrebnoj avanturi, u koju se ne trebaš upuštati dok pokušavaš smršaviti.

Mršavljenje traži od nas određena odricanja. Ako želiš izgubiti na težini, nema druge nego smanjiti unos slastica, kao i drugih namirnica koje su krcate kalorijama.

No, što ako odeš u krajnost i potpuno prestaneš unositi hranu u sebe, odnosno smanjiš je na apsolutni minimum? Tada će se u tvom organizmu definitivno dogoditi kalorijski deficit, što znači da će potrošnja energije nadmašiti unos i počet ćeš gubiti na težini.

Ipak, nemoj se prerano veseliti, jer radi se o ludoj i opasnoj ideji koju nikako ne smiješ prakticirati. Naime, lišiti tijelo nutrijenata koji su mu potrebni ne samo što će potrošiti zalihe masti na tvom trbuhu, bedrima i stražnjici, već će eliminirati i mnogo toga dobroga te ugroziti tvoj život

Manjak energije i koncentracije

Ako se odlučiš potpuno odreći hrane ili je unositi tek minimalno u svoje tijelo, prvi problem s kojim ćeš se morati suočiti je nedostatak energije. Da, upravo hranjive tvari se brinu da tvoj organizam može normalno funkcionirati. Jednom kad ih prestaneš slati u želudac, to ćeš itekako osjetiti u svojoj svakodnevici.

Umor, mentalni i fizički čeka te jednom kad počneš postiti i nećeš se više osjećati kao ista osoba. Naići ćeš na probleme s koncentracijom, jer mozgu treba konstantni dotok glukoze kako bi mogao raditi na optimalnom nivou.

Kruljenje želuca javljat će se češće nego inače, a probavni sustav će još reagirati mučninom, zatvorom ili proljevom. To nije bezazleno, jer upravo zdrava crijeva su osnova zdravlja ostatka organizma. Odricanje od hrane jednako je loše za njih kao i da natrpaš kalorijama želudac do samog vrha…

Potrošnja mišića, problemi s krvi i nesvjestica

Nedostatak energije i problemi s probavom prvi su simptomi koji se javljaju zbog nedovoljnog unosa hrane, a ako nastaviš s tim duže od nekoliko dana, pojavit će se i puno ozbiljnija upozorenja da s postom treba stati.

Naime, osim masnih naslaga tvoj će organizam ubrzano trošiti svoje mišiće, kako bi obranio ključne organe. To radi jednom kad se nađe u fazi obrane od izgladnjivanja, s ciljem korištenja uskladištene glukoze potrebne za normalno funkcioniranje mozga i drugih važnih organskih sustava.

Što izgladnjivanje ide dalje, to će organizam koristiti sve ekstremnije mjere. Pa će tako sve manje koristiti različite organe, kako bi sačuvao energiju za one najvažnije. Posljedica toga su česte infekcije i otežano zacjeljivanje rana, kao i problemi s kožom i zubima. Depresija, anksioznost i zimica još su neki simptomi ekstremnog izgladnjivanja, a jednom kad energija dotakne dno, krenut će i nesvjestica.

Anemija je pak klasična bolest izgladnjivanja, široko raširena u zemljama poput Južne Koreje, gdje žene minimalnim unosom hrane pokušavaju držati svoju vitku figuru. Do toga dolazi zato što tijelu fali željeza i vitamina B12, zbog kojih nije u stanju proizvoditi crvene krvne stanice. Bez njih pak nema prijenosa kisika, što je vrlo opasno za tvoje zdravlje.

Zbog nedostatka kalcija i vitamina D tvoje će pak kosti izgubiti na svojoj gustoći i postati sklonije lomovima, a nedostatak proteina utjecat će baš na svaka gradivni blok tvog organizma, od mišića do imunološkog sustava.

Jedan od krajnjih stadija izgladnjivanja je onaj ispupčeni trbuh koji smo mnogo puta vidjeli na plakatima s izgladnjelom djecom Afrike, što je baš suprotno onome što netko tko pokušava smršaviti želi. Zato je jasno da dugotrajni post definitivno nije put kojim trebaš krenuti…

Uravnotežena prehrana je najbolje mršavljenje

Sada kada znaš kako ne pokušavati smršaviti, vrijeme je da kažemo par riječi o dobitnoj formuli za zdravo i sigurno skidanje masti s ljudskog tijela.

Radi se o uravnoteženoj prehrani, pojačanoj redovitom fizičkom aktivnosti. Takav jelovnik tvom će tijelu dati prijeko potrebne proteine, minerale, vitamine, vlakna te zdrave masti i ugljikohidrate, a da pritom unos kalorija ne nadmašuje njihovu potrošnju.

Za to je potrebno bazirati prehranu na voću, povrću, orašastim plodovima, grahoricama, integralnim žitaricama i biljnim ili životinjskim izvorima proteina. Industrijski pak obrađenu hranu, lišenu svega onog hranjivog trebalo bi pak konzumirati tek povremeno, pogotovo ako je krcata šećerom.

A tvoja dijeta definitivno će biti zdravija i sigurnija ako dio potrošnje kalorija prepustiš svojoj tjelovježbi. Kombinirati zdravi jelovnik i redovito protezanje mišića najbolji je put prema ostvarenju zacrtanih ciljeva. Odlično je što je to danas moguće postići jednostavnim, a vrlo efikasnim vježbama dostupnima u udobnosti tvog doma.

Baš u tu svrhu na raspolaganju ti je naša BudiFit mobilna aplikacija. U njoj ćeš pronaći stotine različitih video demonstracija vježbi, a i konkretnu profesionalnu podršku profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga, iza kojeg su već stotine uspješnih transformacija.

Personalizirani treninzi, s konkretnim vježbama povezanima u cjelinu čekaju te u BudiFit aplikaciji, kao i uvijek dostupna mentalna podrška te vrijedni savjeti o prehrani. Što je najbolje, možeš je skinuti i koristiti 7 dana besplatno pa svakako to učini i provjeri zašto joj popularnost stalno raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se