fbpx
Što kada zdrava namirnica zapravo uopće nije zdrava za tebe?
Predloženo Top Zdravlje

Što kada zdrava namirnica zapravo uopće nije zdrava za tebe?

Iako samo nutritivno bogata prehrana vodi prema vitalnosti organizma i kvalitetnoj izgradnji tijela, može se dogoditi da zdrava namirnica šteti tvom tijelu pa je obavezno trebaš zamijeniti nekom drugom…

U Hrvatskoj imamo dvije trećine stanovnika koji se bore s prekomjernom tjelesnom težinom, zahvaljujući prehrani krcatoj praznim kalorijama, baziranoj na industrijski obrađenoj hrani.

Život je sasvim drukčiji ako se tvoja prehrana oslanja na zdrave namirnice, poput voća, povrća, grahorica, integralnih žitarica te vrijednih biljnih i životinjskih izvora bjelančevina. Takva ishrana olakšat će ti kontrolu tjelesne težine, ali i dati prijeko potrebne minerale, vitamine, vlakna, proteine i esencijalne masti, koji će podići razinu tvoje energije i poboljšati rad brojnih organskih sustava unutar tijela.

Zbog toga svi oni koji žele transformirati svoje tijelo, kao i poboljšati vitalnost organizma pokušavaju svojoj prehrani dodati one namirnice koje su hvaljene od stručnjaka, zbog svog bogatog nutritivnog sastava i svih dobrobiti koje daju ljudskom organizmu.

No, zna se često dogoditi da se pokaže da hvaljena zdrava namirnica zapravo uopće nije zdrava za tebe. Tada je važno slušati vlastito tijelo, a ne druge i okrenuti se alternativnim rješenjima…

Zašto nam neke zdrave namirnice škode?

Svaka osoba je posebna i nema jedinstvenog rješenja kako sastaviti savršen plan prehrane, koji će odgovarati baš svakome u Hrvatskoj.

Glavni razlog tome su različite bolesti i reakcije koje definiraju tvoj organizam. Pa su tako orašasti plodovi vrlo hranjivi i zdravi za većinu ljudi, no za nekog tko ima snažnu alergijsku reakciju na njih mogu biti čak i smrtonosni.

Istina je, gotovo svi mi imamo neke alergijske reakcije, koje ne moraju biti povezane s gušenjem, ali mogu izazvati nelagodu unutar organizma, upale na koži pa i iritaciju sluznice, često uzrokovane hranom koju jedemo. Zanimljivo je da baš neke zdrave namirnice znaju imati takav učinak na pojedince pa ih nemoj forsirati ako osjećaš da ti škode.

Osim alergija, tu su i autoimune bolesti kojih je nažalost sve više u našoj zemlji. One će također definirati tvoju prehranu ako s njima imaš problema pa ćeš pročitati na brojnim mjestima koliko su rajčice zdrave, kao i citrusno voće, a tebi će možda izazvati probleme s mokrenjem ili čak lošu reakciju živčanog sustava.

Uz sve to, tu su naravno i želučani problemi, poput gastritisa, koji nastaju iz razloga često potpuno nevezanih uz prehranu, a mogu izazvati bol i nelagodu unutar probavnog sustava. Pa ćeš se zbog želučanih problema možda morati odreći jabuka koje su inače vrlo zdrave, kao i nekih drugih nutritivno bogatih namirnica koje bi u normalnim okolnostima dobro došle ljudskom organizmu, što vrijedi i za zdravstvene poteškoće s nekim drugim organima unutar tvog tijela…

Za sve postoji zamjena

Dakle, zdrava namirnica zaista za tebe ne mora nužno biti zdrava. Ako osjećaš da ti škodi njezino konzumiranje, jednostavno je prestani jesti. Posavjetuj se zatim s liječnikom ili nutricionistom i pokušaj sanirati zdravstvene probleme, prije nego što je vratiš u svoj plan prehrane.

Ako su pak tvoji problemi kronični, svejedno možeš dobiti sve što ti nudi ova namirnica koju ne smiješ jesti. Naime, dobra je vijest da nutritivno bogati sastav nekog voća ili povrća postoji i kod drugih namirnica, koje su možda manje kisele, ljute ili krcate šećerom.

Drugim riječima, nemoj odustati od zdravih namirnica čak i ako ne možeš svaku od njih konzumirati! Dapače, ako imaš određenih zdravstvenih problema, tada tek trebaš učiniti svoju prehranu nutritivno bogatom, izborom one hrane koja pozitivno djeluje na tvoj organizam.

A takva hrana sigurno nije industrijski obrađena i lišena svega hranjivog u sebi, zato se potrudi malo više i sastavi svoj zdravi plan uravnotežene prehrane, na temelju namirnica koje te pravilno izgrađuju i dokazano ti ne škode.

U svakom slučaju, unatoč problemima puno je opcija pred tobom i nemaš razloga za brigu. A ako želiš saznati iz pouzdanog izvora koje sve nutritivno vrijedne namirnice imaš na izbor i kojim vježbama možeš osnažiti svoj organizam, svakako se pretplati na naš newsletter, jer tada će na tvoj mail stizati pregršt vrijednih informacija, a i poneka atraktivna ponuda koja bi mogla promijeniti kvalitetu tvog života!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se