fbpx
Rižini krekeri vs. kruh – što je bolje za tvoju dijetu?
Top Zdrava prehrana

Rižini krekeri vs. kruh – što je bolje za tvoju dijetu?

Iako rižini krekeri spadaju među niskokalorične izvore ugljikohidrata, zapravo i nisu toliko dobra zamjena za kruh, kako neki vjeruju…

Smanjiti unos ugljikohidrata ključ je uspjeha tijekom mršavljenja, jer upravo u njima se skriva najviše kalorija, zbog kojih je teško postići kalorijski deficit i uspješno skinuti masne naslage.

Baš zbog toga neki su odlučili kruh zamijeniti rižinim krekerima, dostupnima u svim trgovinama zdrave hrane, ali i u supermarketima, po cijeni koja se kreće od 7 do 15 kuna, ovisno o kvaliteti i veličini pakiranja.

No, iako je itekako moguće uspješno smršaviti uz rižine krekere kao dio prehrane, donosimo malu analizu koja će ti otkriti koliko dobrog zapravo ova namirnica uopće donosi tvom tijelu…

Krekeri kojima fale vlakna

Rižini krekeri obično se prodaju u pakiranju od 100 grama ili malo više, a njihova hranjiva vrijednost je 384 kilokalorija, ako strpate u sebe cijelo pakiranje.

To i nije tako mnogo, pogotovo kad znamo da je moguće rasporediti takvo pakiranje na cijeli dan ili čak dva, ako racionalno konzumiraš ovu namirnicu.

No, nutritivni sastav rižinih krekera otkrit će ti da se radi o prilično siromašnom proizvodu. U njemu su manje-više ugljikohidrati i sol te eventualno proteini u tragovima. To neće donijeti puno toga dobrog tvom organizmu koji traži raznolike nutrijente, uključujući i biljna vlakna, prijeko potrebna za tvoju probavu. Njih nećeš naći ni otisnute na pakiranju, kod klasičnih proizvoda ovog tipa.

Dodatni problem s rižinim krekerima je visok glikemijski indeks, kojeg uzrokuje sol. To znači da će razina šećera nakon konzumacije u tvojoj krvi brzo skočiti pa se spustiti, što rezultira kratkotrajnim osjećajem sitosti. Drugim riječima, vrlo je teško utažiti glad grickanjem ovakvih proizvoda…

Kruh ne mora biti nutritivno siromašan

S druge strane imamo kruh, koji ako je industrijski obrađen zaista ne donosi gotovo ništa dobro tvom tijelu. Radi se o klasičnim praznim kalorijama, koje tvoju glad još dodatno razbuktavaju pa se dogodi da pojedeš kilu bijelog kruha, a da ne osjetiš nikakvu sitost.

Problem s takvim kruhom je taj što je iz njega izvučeno sve ono dobro i hranjivo, a ostavljeni su čisti ugljikohidrati. Pola kile pojedenog industrijski obrađenog kruha donosi ti više od tisuću dodatnih kilokalorija dnevno pa je vrlo teško smršaviti uz redovito konzumiranje takve namirnice.

Međutim, nije svaki kruh isti. Kombinacija raženog i pšeničnog brašna može biti vrlo hranjiva, s ponešto biljnih vlakana i proteina u sebi, kao i vitamina te minerala. Sa svojih 227 kilokalorija na 100 grama neće toliko naštetiti tvojoj dijeti ako ga konzumiraš umjereno, a donijet će tvom organizmu različite vrijedne tvari, za razliku od rižinih krekera…

Što manje industrijske obrade, tim bolje

Dakle, možemo zaključiti da rižini krekeri nisu loše rješenje kad je u pitanju postizanje kalorijskog deficita, jer jedan kreker ne sadrži mnogo kilokalorija, oko 35 pa čak ni konzumacija cijelog pakiranja neće pretjerano naštetiti tvojoj dijeti.

Međutim, ako želiš kvalitetno izgraditi tijelo, potrebno mu je dati nutrijente koji će ti podići energiju i osnažiti tvoj organizam, a njih nećeš naći u ovim krekerima, barem ne u osnovnoj verziji.

Integralni kruh može biti puno bolje rješenje, pod uvjetom da ne pretjeruješ s njim, a ako ipak želiš jesti “hrskavce” kao zamjenu za pekarske proizvode u svojoj prehrani, pronaći ćeš i brojne integralne varijante na bazi različitih vrsta brašna, sa značajno većom količinom biljnih vlakana, kao i ostalih hranjivih tvari.

U svakom slučaju, za koju god se opciju odlučiš, ne zanemari pritom unos povrća i voća, u kojima se nalazi pregršt vitamina, minerala i vlakana pa moraju činiti važan dio tvoje uravnotežene prehrane. Dodaj tome i redovitu tjelovježbu pa će tvoje tijelo u isto vrijeme dobiti željene hranjive nutrijente, a ni potrošnja kalorija neće izostati!

Zvuči sjajno, ali treba to i provesti u djelo, zar ne? Ako nemaš dovoljno znanja iz nutricionizma i fitnesa, a već dugo tapkaš na mjestu i nikako da postigneš željene rezultate, tada je najbolja odluka potražiti stručnu podršku. Treba ti netko tko razumije tvoje probleme i može ti ponuditi konkretna rješenja. Netko poput mene, tko jedva čeka pomoći ti promijeniti tvoju svakodnevicu.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena, s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se