fbpx
Pet zdravih navika koje pomažu pri mršavljenju!
Mršavljenje Predloženo Top

Pet zdravih navika koje pomažu pri mršavljenju!

Podvrgnuti se dijeti nije jedini način kako kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu. Još ćeš lakše izgubiti masne naslage ako toj misiji prilagodiš svoj životni stil i usvojiš one zdrave navike koje pomažu pri mršavljenju…

Kontrola tjelesne težine problem je s kojim se muči čak dvije trećine hrvatskih građana. Unatoč brojnim fitnes stručnjacima koji pokušavaju pomoći ljudima, prekomjerna kilaža u našoj je zemlji postala sasvim uobičajena, pogotovo u zreloj dobi.

Nažalost, dijete kod nas uglavnom završavaju neuspjehom, a razlog tome je slabo poznavanje osnovnih zakonitosti nutricionizma i fitnesa, ali i neke druge stvari. Naime, nisu samo dijetna hrana i utezi ključni da dovedeš kilažu pod kontrolu, već trebaš na pravi način posložiti i svoje životne navike.

Prelazak na zdrave životne navike jednako je bitan za mršavljenje kao i adekvatna prehrana, zbog čega donosimo pet sitnica koje mogu napraviti ključnu razliku između uspjeha i neuspjeha tvoje dijete…

Hodaj kad god je moguće

Iako ti se čini vrlo komotno sjesti u automobil i za čas se odvesti na željenu destinaciju, istina je da tvom tijelu treba kretanje, kako u svrhu mršavljenja, tako i radi poboljšanja cjelokupnog zdravlja organizma.

Na hodanju će ti biti zahvalni tvoji mišići, zglobovi i kosti, kao i tvoj krvožilni sustav. Oštra šetnja također olakšava dolazak do kalorijskog deficita, a upravo on je potreban za skidanje kila. Zato ne izbjegavaj hodanje, već svakog tjedna savladaj snagom svojih nogu što više terena. To uključuje i uspone, posebno efikasne u jačanju mišića i otapanju masnih naslaga.

Pij više vode, a manje svega ostalog

Da, čini se dosta očito, ali nekima još uvijek nije jasno. S gaziranim pićima ne samo što unosiš dodatne kalorije, nego i daješ tijelu hrpu tvari koje mu ne čine ništa dobro. Isto vrijedi i za industrijski proizvedene voćne sokove, dok iznimku predstavljaju sokovi od cijeđenog voća koji su definitivno zdravi.

Što se kave i mlijeka tiče, neće naškoditi tvojoj kontroli tjelesne težine u razumnim količinama, ali ako tijelu ne pašu također ih izbjegavaj. Nema sumnje, voda je daleko najbolji izbor tekućine, jer u tebe uopće ne unosi kalorije, a usput olakšava funkcioniranje cjelokupnog organizama kojem je prijeko potrebna za opstanak.

Bolje žvači hranu

Još jedna stvar koja ti može značajno olakšati mršavljenje. Iako o tome vjerojatno nikad ne razmišljaš, temeljito žvakanje hrane zaslužno je za slanje signala sitosti tvom mozgu, koji te zatim neće tjerati već za sat vremena da ponovo nešto ubaciš u sebe.

Žvakanje hrane važno je i za tvoju probavu, jer joj olakšava posao što je posebno bitno ako patiš od gastritisa. Znam da užurbani stil života nalaže da ubaciš u sebe hranu što prije i juriš dalje, no korist o temeljitog žvakanja je velika i ako te muči višak kilograma, možda baš ova nova navika može pomoći da tvoja dijeta krene u pravom smjeru.

Idi na vrijeme na spavanje

Tijelu treba sna, kako bi dobilo energiju za sutrašnji dan, ali i na pravi način obnovilo mišiće. A problemi sa spavanjem mogu loše utjecati i na tvoj metabolizam te u kombinaciji sa stresom znatno otežavaju tvoj plan mršavljenja.

Važno je još spomenuti da hormon spavanja melatonin odrađuje svoju funkciju samo ako na vrijeme odlaziš u krevet, prije ponoći. A baš taj hormon djeluje protuupalno i štiti tijelo od nekih od najgorih oboljenja, poput karcinoma dojke i prostate.

Uglavnom, potrudi se ići u krevet na vrijeme i spavati barem šest do sedam sati u komadu, ako želiš dati organizmu ono što mu treba da krene otapati svoju mast. Izbacivanje stresnih misli prije spavanja u tome će pomoći, putem molitve, pozitivne afirmacije ili meditacije, a svakako ćeš lakše zaspati u slučaju da redovito protežeš svoje mišiće…

Ne bježi od tjelovježbe

I da, moramo spomenuti fizički trening, kao naviku koja zlata vrijedi. Ne, ne trebaju ti teški utezi niti kompleksne sprave za obaviti tjelovježbu koja će učvrstiti tvoje tijelo i olakšati postizanje kalorijskog deficita.

Dapače, danas sve možeš realizirati na prostirci u udobnosti svog doma, koristeći samo težinu svog tijela. Ova navika ne samo što pomaže pri mršavljenju, nego iz tebe izbacuje stres i pomaže ti osnažiti mišićnu jezgru, ključnu za tvoju dugoročnu vitalnost.

Zato uz redovito hodanje, dobar san, redovitu hidrataciju i temeljito žvakanje ima smisla svojim navikama dodati i barem dva do tri treninga od pola sata tjedno. U početku će ti se možda činiti kao tlaka, no jednom kad se navikneš počet ćeš uživati u svojoj tjelovježbi i shvatit ćeš da ne moraš biti sportski tip da uspješno oblikuješ svoju liniju!

A ako se osjećaš izgubljeno i ne znaš od kuda krenuti s tjelovježbom, tada je svakako dobra ideja potražiti online trenera, koji će za tebe osmisliti plan treninga na temelju tvojih ciljeva i karakteristika.

Baš to dobivaš uz BudiFit aplikaciju, uz koju dobivaš konkretne vježbe spojene u cjelinu, kreirane za tebe od tvog profesionalnog fitnes trenera. Istina je, s BudiFit stručnom podrškom dobit ćeš motivaciju lakše ostvariti svoje planove, a opet nećeš gubiti vrijeme na sastajanje uživo s osobnim trenerom u njegovoj teretani, jer sve je već spremno za tjelovježbu u tvojoj aplikaciji.

Zvuči zanimljivo? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost stalno raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se