Kako trenirati nakon operacije povećanja grudi?
Fitness Predloženo Top

Kako trenirati nakon operacije povećanja grudi?

Povećanje grudi ugradnjom implantanata jedan je od najpopularnijih zahvata estetske kirurgije, koji dugoročno ne bi smio negativno utjecati na aktivni životni stil žene…

Estetska kirurgija iz godine u godinu bilježi sve veću potražnju, a posebno popularne su operacije povećanja grudi, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Za ženu koja se podvrgnula ovom zahvatu najvažnije je pitanje kada će se moći u potpunosti vratiti svojem uobičajenom stilu života. A među aktivnosti koje čine svakodnevicu svakako spada i tjelovježba, koja naravno da nije moguća već sljedeći dan nakon što netko siđe s operacijskog stola.

No, problem je što se radi o zahvatu koji je diskretan i većina žena ga pokušava zadržati za sebe, zbog čega nema dovoljno informacija na Internetu oko samog tijeka oporavka.

To vrijedi i za pitanje povratka redovitim treninzima, što nas je navelo da otkrijemo nekoliko osnovnih smjernica, s tim da treba imati na umu da se najvažnije ipak prvo posavjetovati s liječnikom…

Fizička aktivnost nakon dva tjedna

Nakon operacije uvećanja grudi odmah se preporučuje kretanje, ali uz minimalan napor. Lagana šetnja dobra je za cirkulaciju i sprječava krvne ugruške, zbog čega je dobra odluka poslije zahvata lagano protegnuti noge svakih nekoliko sati, krećući se po vlastitom domu.

Nakon dva tjedna dopušteni su nešto ozbiljniji kardio treninzi, poput hodanja na traci i uspona uzbrdo, uz koje se žena već pomalo približava svojim uobičajenim navikama i polako nastavlja s normalnim životom.

Mjesec dana nakon operacije, ako nema nikakvih komplikacija žena već smije odrađivati većinu treninga, osim podizanja teških utega, a jedino se preporučuje izbjegavanje treniranja mišića prsa, pogotovo sklekova, jer implantanti se nalaze ispod mišića baš na ovom području i mogu se pomaknuti pod utjecajem intenzivne kontrakcije.

Ako je posao obavio ozbiljan stručnjak, već šest tjedana kasnije proces zarastanja rana završava i žena se može vratiti svojoj uobičajenoj trening rutini. No, svakako treba slušati svoje tijelo i na temelju signala koje šalje donijeti odluku koliko intenzivno raditi na sebi i na koji način pristupiti tjelovježbi…

Javlja li se nelagoda pri treningu?

Iako bi žena trebala biti već mjesec i pol nakon operacije spremna u potpunosti se vratiti u normalu, iskustva pacijentica pokazuju da nekima treba puno duže prije nego se počnu ugodno osjećati u svom tijelu, što je nužno za odrađivanje kvalitetne tjelovježbe.

Nema sumnje, oporavak od povećanja operacije grudi je individualan i ovisi o mnogo faktora, no vjeruje se da bi se žena najkasnije u roku od godinu dana trebala početi osjećati potpuno komotno u svojoj novoj figuri. Ako nije tako, obavezno se treba posavjetovati s liječnikom.

Što se treninga tiče, neki osnovni savjet kaže da tijekom oporavka sve što izaziva nelagodu ili otekline treba dodatno odgoditi, a sportski grudnjak svakako je nužan prilikom tjelovježbe, jer će značajno olakšati svaku fizičku aktivnost.

Treba naglasiti da implantanti na području grudi nisu ništa neobično u svijetu fitnesa i nisu nešto što bi smjelo negativno utjecati na aktivni životni stil žene. No, potrebno se malo prilagoditi, po pitanju sportske opreme, ali i tipa tjelovježbe, kako bi sve sjelo na svoje mjesto.

U tom procesu povratka u formu važno je naravno imati i pravu podršku. S jedne strane tu je liječnik, koji će dati zeleno svijetlo za tjelovježbu kad za to bude vrijeme, a s druge stoji fitnes trener, koji također može dati vrijedne savjete što i kako dalje. Na ženi je samo da odluči želi li zadržati ovaj zahvat za sebe ili ne, jer definitivno ima pravo čuvati svoju privatnost.

No, prilagoditi treninge novom obliku tijela je svakako važno pa ako nađeš diskretnog stručnjaka od povjerenja, koji poput mene nema nikakvih predrasuda prema ničemu vezanom uz ljudsku estetiku, svakako se isplati otkriti što te muči i zatražiti pomoć.

U svakom slučaju, ako trebaš savjet kako postići svoje fitnes ciljeve na najbrži, najsigurniji i najzdraviji način, slobodno se priključi zatvorenoj FIT LifeStyle Facebook grupi, gdje te čeka još mnogo vrijednih savjeta i zanimljivih tema vezanih uz zdrave životne navike. Komunicirati se može i privatnim porukama!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!