fbpx
Kako smršaviti uz otežano kretanje?
Mršavljenje Predloženo Top

Kako smršaviti uz otežano kretanje?

Čak i ako nisi fizički u stanju odraditi kardio trening pa čak niti se svakodnevno aktivno kretati, svejedno možeš uspješno kontrolirati svoju tjelesnu težinu!

Prekomjerna tjelesna težina opasna je za cjelokupno zdravlje ljudskog organizma, od srca i krvožilnog sustava do probave, kostiju i zglobova.

Baš zbog toga nužno je držati vlastitu kilažu pod kontrolom, što znači i posvetiti se mršavljenju, u slučaju da su masne naslage na tvom tijelu dosegnule kritičnu točku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-1.png

Znamo da u takvim situacijama mnogi posežu za trčanjem, bicikliranjem, planinarenjem i različitim drugim kardio aktivnostima, kako bi postigli kalorijski deficit i izgubili višak masti na svom tijelu. No, što ako imaš problema s otežanim kretanjem, odnosno iz nekog razloga nisi u stanju odraditi kardio trening i pošteno se oznojiti?

Radi se definitivno o otegotnoj okolnosti koja smanjuje tvoje opcije za potrošnju masti, no daleko od toga da ti u potpunosti onemogućuje kontroliranje tjelesne težine.

Baš suprotno, čak i u situaciji smanjenih mogućnosti za fizičko kretanje svejedno možeš učiniti mnogo za sebe i svoju kilažu. Bitno je samo da dođeš do pravih informacija o svom zdravstvenom stanju i zatim malo prilagodiš svoj stil života trenutnim okolnostima…

Kako uopće dolazi do otežanog kretanja?

Otežano kretanje javlja se u različitim oblicima. Do njega može doći upravo zbog prekomjerne težine, jednom kad uđeš u stanje pretilosti u kojem zapravo postaje opasno upustiti se u kardio treninge visokog intenziteta.

Do otežanog kretanja može doći zbog ozljeda. Tada se najčešće radi o privremenom stanju koje traje nekoliko mjeseci do najviše godinu dana, s tim da postoje i trajne ozljede kojima se moraš prilagoditi u svojoj svakodnevici.

Problemi s kretanjem nastaju i zbog pojedinih bolesti koje utječu na funkcionalnost naših mišića, kostiju i zglobova, a ponekad je riječ o stanju nastalom zbog zapuštenosti tijela ili je rezultat gubitka vitalnosti.

Ako pogledamo oko sebe, otežano kretanje problem je koji zapravo muči mnoge. Nažalost, to je razlog zbog kojeg mnogi ljudi odustaju od kontrole tjelesne težine, smatrajući da je bez oštrog kretanja nemoguće držati vlastitu kilažu pod kontrolom. No, time se zdravlje samo dodatno narušava, što znači da je ograničenje mase nužno i za osobu s otežanim kretanjem…

Prava procjena i prilagodba svog života

Osoba s otežanim kretanjem koja želi uspješno kontrolirati tjelesnu težinu prvo bi se trebala posavjetovati sa svojim liječnikom oko aktivnosti koje neće negativno utjecati na njezino zdravlje.

Doktor će najbolje znati što smiješ, a što ne smiješ, u slučaju da te muči zdravstveni problem koji otežava tvoje kretanje. Ako liječnik kaže kako je nužno izbjegavati svaki značajan fizički napor, tada trebaš kontrolu kilaže temeljiti prije svega na prehrani.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-3.png

Da, treba ti nutritivno bogata hrana koja donosi sitost uz mali unos kalorija. Povrće, voće, žitarice, grahorice, kao i biljni ili mesni izvori proteina dat će ti sve one hranjive tvari potrebne za normalno funkcioniranje tijela, dok u industrijski obrađenim namirnicama, krcatima “praznim” kalorijama trebaš tek povremeno uživati.

To je ono što se preporučuje i pretilim ljudima na početku njihovog procesa mršavljenja, jer adekvatna prehrana skinut će kritični sloj masnih “utega” koji ih pritišću po svim dijelovima tijela, nakon čega postaje moguće i redovito hodanje, kao dodatni adut pri potrošnji kalorija.

Ako je pak tvoje otežano kretanje povezano s nekim privremenim ili trajnim fizičkim nedostatkom, tada svakako trebaš razmisliti o tome da adekvatnoj prehrani dodaš one vježbe koje neće naškoditi tvom zdravlju. Pa ako recimo imaš slomljenu nogu, još uvijek možeš raditi trening trbušnjaka, prsa ili bicepsa, pritom pazeći na ozlijeđeni dio tijela.

U slučaju pak da je problem to što tvoja leđa ne mogu podnijeti duge i jednolične pokrete kakvi su tipični za kardio treninge, uvijek se možeš prebaciti na jednostavne, a efikasne vježbe na prostirci.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-5.png

Istina je, najčešće je dovoljna težina vlastitog tijela da odradiš tjelovježbu koja će te dobro oznojiti i pomoći ti da lakše održavaš kilažu, u kombinaciji s uravnoteženom prehranom. Pa ako postoje vježbe za koje imaš zeleno svjetlo da ih smiješ odraditi, onda to svakako i trebaš redovito činiti.

U svakom slučaju, otežano kretanje ne mora biti faktor koji nužno vodi prema prekomjernoj tjelesnoj težini. Ako pak već imaš značajan višak kilogram, još uvijek možeš smršaviti čak i ako nisi u stanju kardio treninzima ubrzati potrošnju kalorija.

Zato svakako provjeri sa svojim liječnikom i fizioterapeutom gdje stojiš, a ako dobiješ dopuštenje da protegneš svoje mišiće, obavezno provjeri našu BudiFit aplikaciju.

U njoj ćeš pronaći zabavne vježbe među kojima će se vjerojatno naći i one koje ti neće biti problem uspješno izvoditi. Profesionalni online trener također ti je dostupan uz BudiFit mobilnu aplikaciju i dat će ti najbolji savjet kako raditi na svom tijelu u trenutnim okolnostima, na temelju tvojih ciljeva i fizičkih karakteristika.

U aplikaciji putem chata uvijek možeš kontaktirati trenera i doći do stručnih savjeta o tjelovježbi i prehrani, a u svakom trenutku također možeš mjeriti svoj uspjeh konkretnim brojkama, što će ti definitivno olakšati pomicanje s mrtve točke.

Zvuči zanimljivo? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost stalno raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se