fbpx
Zašto je teže održavati kilažu u zrelim godinama?
Mršavljenje Predloženo Top

Zašto je teže održavati kilažu u zrelim godinama?

Promjene kroz koje s godinama organizam prolazi otežavaju kontrolu tjelesne težine u zreloj dobi, no uz zdrave životne navike itekako možeš zadržati odličnu liniju sve do svoje starosti!

Onaj osjećaj kad jedeš isto koliko i prije, a odjednom se masne naslage počnu slagati na tvoj trbuh, stražnjicu, bedra i ostale kritične dijelove.

Da, kroz život se mijenjamo, a jedna od promjena u zreloj dobi je i lakše debljanje. Na to su imuni tek rijetki izuzeci među nama. Pa tako netko tko je bez imalo debljanja trpao u sebe ogromne količine hrane u dvadesetima, već s četrdeset se vrlo lako može pretvoriti u pretilu osobu, pod uvjetom da nastavi zanemarivati kvalitetu svoje prehrane.

Tako ispada da je zrelim godinama najteže održavati tjelesnu težinu pod kontrolom, zbog čega je velik postotak pretilih u Hrvatskoj upravo među starijima od četrdeset. Razloga zašto se više debljamo u kasnijoj dobi nego u mladosti je nekoliko, a izdvajamo one najvažnije, zbog kojih je tvoja kontrola tjelesne težine postala dodatni izazov…

Metabolizam usporava, a hormoni čine svoje

Što smo stariji, to je naš metabolizam manje efikasan. Drugim riječima, ako jedeš više nego što ti treba tvoj će organizam teže “spaliti” sam od sebe te kalorije, u odnosu na način na koji je to radio u dvadesetima.

To znači da moraš prilagoditi porcije novim potrebama tvog organizma, jer on više nema moć uspješno se boriti s viškom kojeg unosiš u njega. S druge strane, sastav te hrane mora biti malo drukčiji, jer u zreloj dobi dolazi do sarkopenije, odnosno gubitka mišićne mase zbog čega je bitno da tvoja prehrana bude još bogatija proteinima nego u mladosti.

Na podložnost debljanju utjecaj imaju i hormonalne promjene. To posebno dolazi do izražaja kod žena kod kojih u menopauzi razina estrogena pada, što dovodi do lakšeg nakupljanja masnih naslaga na području trbuha.

A svakako da na lakše debljanje u zreloj dobi utječe i to što više vremena provodimo ispred televizora i kompjutora te se manje krećemo. Različiti lijekovi također mogu otežati kontrolu tjelesne težine, a i vlastito izlaganje stresu te problemi sa spavanjem.

Ne zaboravimo ni motivaciju, jer želja imati dobru liniju pada s godinama, zbog čega neki jednostavno dignu ruke od sebe i prepuste se hrani krcatoj kalorijama. No, prekomjerna težina ne utječe samo na izgled, nego i na zdravlje cjelokupnog organizma: od krvožilnog sustava i probave do zglobova, kosti i mišića.

Zbog toga je nužno održavati tjelesnu težinu pod kontrolom u svako životno doba, a odlično je što oni koji su zašli u zrele godine i dalje imaju nekoliko vrijednih aduta, uz koje će uspješno zadržati liniju i tako sačuvati svoje zdravlje…

Redovita tjelovježba zlata vrijedi

Ako je u tvojoj mladosti tek povremena briga o prehrani bila sasvim dovoljna da izbjegneš nakupljanje masnih naslaga na ključnim dijelovima, moraš znati da ćeš se u zreloj dobiti morati ipak malo više potruditi.

Već smo naglasili da trebaš regulirati veličinu svojih porcija, kao i njihovu kvalitetu,. To znači da ne smiješ škrtariti na unosu proteina, vitamina, minerala i vlakana, dok s ostalim nutrijentima treba umjereno.

A ako si želiš dati prostora za povremeno opuštanje uz slatki kolač ili masni krumpirić, tada je najbolja odluka posvetiti se redovitoj tjelovježbi. Time ćeš pojačati svoju dnevnu potrošnju kalorija i tako povećati izglede da smršaviš, čak i ako s vremena na vrijeme uživaš u kaloričnoj hrani.

Koliko i kako ćeš vježbati ovisit će prije svega o tvojem zdravstvenom stanju, kao i tvojim ciljevima. Jedno od elegantnih rješenja koja odgovaraju većini svakako su jednostavni, a efikasni treninzi na prostirci u udobnosti vlastitog doma.

Za to ti ne treba članarina u teretani ni rad s osobnim treningom. Dovoljna ti je tek težina vlastitog tijela ili možda tek pokoji jednostavni rekvizit, poput girje ili elastičnih traka.

Takve treninge možeš odraditi bilo kad i bilo gdje, kad god nađeš vremena i prostora za rad na sebi i svom tijelu. Dodaj tome uravnoteženu prehranu, kao i redovito odmaranje uz miran san i imaš sve što je potrebno za uspješnu kontrolu tjelesne težine, a i za efikasno mršavljenje.

A ako ne znaš od kud krenuti s tjelovježbom i tražiš kolekciju od barem stotinu različitih vježbi, tada svakako preporučujemo BudiFit aplikaciju. U njoj ćeš pronaći zabavne, a efikasne vježbe koje ti neće biti problem uspješno izvoditi. Profesionalni online trener također ti je dostupan uz BudiFit aplikaciju i za tebe će osmisliti konkretne treninge, na temelju tvojih ciljeva i fizičkih karakteristika.

U aplikaciji putem chata uvijek možeš kontaktirati trenera i doći do stručnih savjeta o tjelovježbi i prehrani, a u svakom trenutku također možeš mjeriti svoj uspjeh konkretnim brojkama, što će ti definitivno olakšati pomicanje s mrtve točke.

Zvuči zanimljivo? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost stalno raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se