fbpx
Kako prepoznati da je neki online fitness program prevara?
Fitness Predloženo Top

Kako prepoznati da je neki online fitness program prevara?

U današnje vrijeme sve je više prevara na Internetu, a to vrijedi i za fitness industriju. Ako pokušavaš smršaviti ili izgraditi tijelo, slušati prevarante može biti jednako opasno za tvoje tijelo, kao i za novčanik. Zbog toga je važno znati prepoznati amaterizam i neozbiljnost.

Nema sumnje, online treninzi okrenuli su fitness industriju naglavačke. Naime, pokazali su se u praksi još efikasnijima nego odlasci u teretanu. Online režim treniranja je odličan, jer možeš vježbati bilo kad i bilo gdje, uz vježbe za koje ne trebaš biti sportski tip kako bi ti donijele odlične rezultate. Sve je izvedivo na prostirci u udobnosti tvog doma, katkad samo uz pomoć težine vlastitog tijela, što cijelo iskustvo čini komotnim i vrlo ugodnim.

Baš zbog toga su danas online treninzi izuzetno traženi, pogotovo ako uz njih dobivaš i ozbiljnu stručnu pomoć, kao i savjete o prehrani.

No, nažalost posljednjih godina su se pojavili i mnogi programi online treniranja koji su manje-više obična prevara. To nije iznenađenje, jer radi se o industriji koja stalno raste, s gomilom ljudi prekomjerne tjelesne težine diljem svijeta. Pa su neki “poduzetnici” odlučili ganjati profit, bez pravog znanja kako pomoći ljudima.

Online fitness program koji je prevara svakako je loša vijest za tvoj novčanik, jer platit ćeš novac, a rezultati će izostati. No, mnogo gore je to što iza njih često stoje potpune besmislice koje mogu ugroziti tvoje zdravlje.

Pa će ti neki takvi gurui nametnuti dijetu koja će te potpuno iscrpiti ili će tražiti da izvodiš vježbe koje mogu rezultirati čak i trajnim ozljedama. Drugi pak možda imaju znanje, ali ih uopće nije briga za tebe kao klijenta i pustit će da se mučiš samostalno s nečim što možda uopće ne razumiješ.

Baš zbog toga je važno naučiti detektirati prevarante u svijetu fitnesa. U tu svrhu donosimo nekoliko stvari koje bi trebale upaliti alarm i navesti te da pobjegneš što dalje od takvog “stručnjaka”.

Bez stručnosti i ikakvih certifikata

Prvi znak da bi online trening mogao biti prevara je nedostatak stručnosti osobe koja stoji iza njega. Dakle, ako ne možeš naći jasno ime i prezime trenera koji stoji iza njega, sa svim postignućima ostvarenima u svijetu fitnessa, tada se vjerojatno radi o lovcu u mutnom.

Fitness trener s pregršt respektabilnih certifikata, kao i diplomom na Kineziološkom fakultetu svakako je netko uz koga ćeš imati bolje šanse izgraditi tijelo, od samoukog i samoprozvanog stručnjaka koji misli da je pronašao tajnu formulu kako do uspjeha. Takve formule obično funkcioniraju samo na njemu, a nekad niti to pa ga treba izbjegavati u širokom luku.

Bez podrške i prava na testiranje

Da je online fitness program prevara može pokazati i to da se od tebe traži da platiš značajan novac, prije nego uopće dobiješ priliku iskušati aplikaciju.

Međutim, čak i ako imaš pravo na besplatni probni rok, u slučaju da u komunikaciji s podrškom osjetiš neprofesionalnost i potpunu nezainteresiranost za tvoje probleme, jasno je da ti takav program neće donijeti ništa dobro.

Zato je bitno detaljno razgovarati s voditeljem programa prije nego pristaneš pretplatiti se, jer tako ćeš najbolje otkriti odgovara li ono što nudi tvojim potrebama i fizičkim karakteristikama.

Slaba kvaliteta videa

Kako bi online trening bio koristan, svakako je bitno da snimljeni videi budu na visokom nivou. Očekuje se od fitness trenera da ih snimi u profesionalnom studiju, s fokusom kamere na ključne dijelove tijela koji rade prilikom vježbe.

Puno znači ako je vježba snimljena iz dvije različite perspektive u odnosu na tijelo. Bitno je i da tijekom izvođenja pokreta trener objašnjava što se događa te da govori o najvažnijim stvarima za aktivaciju baš onih mišića od kojih se očekuje da se aktiviraju. Ako toga svega nema, uz još i lošu kvalitetu slike, tada je jasno da se u pozadini nalazi netko neozbiljan u svom poslu, što će se na kraju osjetiti na tvojim rezultatima.

Gomila jednoličnih vježbi

Od online fitness programa se očekuje da bude raznolik. Trebao bi ti ponuditi više različitih načina kako da se dokopaš željenih ciljeva. To je važno, jer teško je zadržati motivaciju na jednakom nivou kroz 90 ili više dana, ako uvijek radiš iste jednolične vježbe.

Zato je dobro da se u programu nalazi brojne zanimljive vježbe, s izvođenjem uz pomoć težine vlastitog tijela, ali i uz pomoć girje, elastičnih traka ili nekog drugog zabavnog rekvizita. Stotinjak različitih vježbi je optimalna količina, a sve ispod toga pokazuje da osoba koja stoji iza aplikacije nema širinu znanja potrebnu za svoj posao.

Bez prilagodbe tvojim potrebama

Za kraj, najvažnija stvar. Online fitness program ne može biti dobar ako ne uzima u obzir specifičnost tvoje trenutne situacije. Bilo da zbog pretilosti nisi u stanju izvoditi neke vježbe ili jednostavno nemaš vremena trenirati pet puta tjedno, tvoj online trener to mora prilagoditi programu kojeg ti nudi.

Zato se od online platforme za treniranje očekuje personalizirani pristup, na isti način kao i kad odeš kod osobnog trenera u teretanu. Ti moraš dobiti plan koji je skrojen baš po ukusu tebe i tvojeg tijela, jer samo takav program može kroz tri ili više mjeseca donijeti rezultate kakvima se nadaš.

U svakom slučaju, sve ovdje navedeno će ti itekako pomoći da detektiraš prevarante i razlikuješ ih od ozbiljnih stručnjaka za fitness i nutricionizam.

A ako želiš vidjeti kako bi trebao izgledati online fitness program, svakako provjeri našu BudiFit aplikaciju. Tamo ćeš pronaći stotine video demonstracija, kao stvorene za nekog tko je zapeo na mrtvoj točki i nikako da krene prema svojim ciljevima, vezanima uz mršavljenje i oblikovanje tijela.

Što je najvažnije, uz BudiFit mobilnu aplikaciju uvijek će ti na raspolaganju biti profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong, iza kojeg su već stotine uspješnih transformacija. Na temelju tvojih ciljeva, ali i fizičkih predispozicija osmislit će za tebe vježbe i složiti ih u konkretne treninge pa sigurno nećeš morati lutati.

Sve to uz konstantnu podršku, uključujući i mentalnu, kao i savjete o prehrani pa i mjerenje postignutih rezultata. Nema sumnje, BudiFit aplikacija pokazat će ti da rad na sebi ne mora biti iscrpljujući izvor frustracija. Zato je obavezno skini i iskušaj BESPLATNO 7 dana!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se