11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-03-04T184856.816

Je li brak zaista glavni uzrok prekomjernog debljanja?

220

Prekomjerna težina je ozbiljan zdravstveni problem kojeg svakako treba izbjeći, čak i ako ti vlastiti fizički izgled više nije primarna opsesija u životu…

Nedavna istraživanja pokazala su da se upravo u braku najlakše značajno udebljati. Naime, za one parove koji su u braku dvije godine ili više, statistika kaže da postoji veća vjerojatnost od dobivanja suvišnih kilograma u odnosu na njihove solo vršnjake.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-04T190022.864

Spominju se također i brojke od 10 dodatnih kilograma koje žene u prosjeku dobivaju u prvih 5 godina braka, a muškarci čak 13 kg, da bi se te kile još dodatno povećale u sljedećim fazama bračnog života, kada se javlja i opasnost od pretilosti, kao krajnjeg stadija prekomjerne težine.

No, možemo li stvarno tako pojednostavniti stvari i reći da prsten na ruci automatski vodi do debljanja? Naravno da ne. Ipak je cijela ova priča malo kompleksnija…

Zašto zapravo dolazi do debljanja u braku?

Do slaganja kila u bračnom životu zapravo dolazi iz nekoliko različitih razloga. Prije svega, radi se o promjeni fokusa sa sebe na druge. Radi se o djeci o kojoj se počinješ brinuti 24 sata dnevno, pritom zanemarujući vlastite potrebe za koje sve teže pronalaziš način kako uskladiti sa svojim obiteljskim životom.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-04T190103.952

Također, kada se prave ručkovi i večere za više osoba, ljudi su skloniji sočnoj, masnoj, ukusnoj hrani, s atraktivnom bojom i teksturom, a za to su najčešće zaslužni industrijski rafinirani šećeri unutar ugljikohidrata, poznati svima kao najveći saveznici pretilosti.

Uz nedostatak vremena za bavljenje tjelovježbom, naravno da ima određeni utjecaj i to što više nisi “na tržištu” pa pomisliš da rad na fizičkom izgledu više nije najvažnija stvar na svijetu. Dolazi do opuštanja nakon godina i godina pokušavanja impresioniranja drugih svojom figurom, a rezultat je ponekad odlazak u drugu krajnost, što svakako nije dobro

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-04T190408.008-1

Debljina nije samo estetski, nego i zdravstveni problem

Ipak, čak i ako je netko zadovoljan svojom svakodnevicom i smatra da više ne mora mukotrpno raditi na svojem fizičkom izgledu, kako bi drugi uzdisali dok prolaziš ulicom, debljina i dalje ostaje problem s kojim se treba uhvatiti u koštac. I to bez izgovora!

Naime, radi se o problemu koji ugrožava zdravlje, jer pretjerana debljina može rezultirati bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom 2, opstruktivnom apnejom pa čak i nekim vrstama karcinoma, dok ima i izuzetno negativan utjecaj na probavni sustav, opterećuje zglobe te smanjuje tvoju općenitu vitalnost.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-04T190946.924

Drugim riječima, kontrolu vlastite tjelesne težine treba uvrstiti među životne prioritete! Bilo da si u braku ili ne, moraš naći vremena za izgradnju tijela, jer na taj način čuvaš cjelokupno zdravlje svog organizma, a ako ti već tvoja figura više nije toliko bitna, moraš znati da bez vlastite mobilnosti i vitalnosti ne možeš biti ni dobar roditelj ni dobar bračni partner, a to su dvije stvari koje su ipak najvažnije obiteljskim ljudima.

Naravno, postoji bezbroj različitih načina kako se boriti protiv prekomjerne debljine, ali sve kreće od uravnotežene prehrane i fizičke aktivnosti. Uz pomoć pokoje tjelovježbe ili aktivnosti na svježem zraku, kao i svakodnevnog unosa zdravih niskokaloričnih namirnica postiže se kalorijski deficit i kile padaju, a tvoja energija za obavljanje dnevnih obaveza munjevito raste.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-04T191950.676

S rastom energije postaje jasno i onima koji ne smatraju bitnim imaju li koju kilu viška na trbuhu ili ne, koliko je lakše živjeti kad održavaš svoju tjelesnu težinu na zdravoj razini, a ako dobro organiziraš svoje vrijeme, nije zapravo ni problem pronaći barem triput u tjednu vremena posvetiti se vlastitoj fizičkoj izgradnji i oblikovanju.

U svakom slučaju, ne dopusti da te kile sputavaju, u kojoj god da se fazi života nalaziš. A ako tražiš stručnu podršku pri svojem mršavljenju, na pravom si mjestu. Slobodno mi se javi, svom treneru Kristianu, jer na temelju mog iskustva rada s više od 1000 zadovoljnih klijenata dosad, jednako željnih pozitivnih zdravstvenih pomaka na svom tijelu poput tebe, sigurno mogu pomoći.

Profilna

Brzo ćemo pronaći idealni personalizirani plan prehrane i tjelovježbe za tebe, koji će te preporoditi u sljedećih 90 dana, a poseban fokus bit će i na ispravnom mentalnom pristupu izazovima koji te čekaju, jer upravo to je ključ ostvarivanja svih tvojih najvažnijih želja i ciljeva!